Skip to main content

Gembira :: Sedih :: Bengang

:: Gembira ::


Beberapa hari lepas, tiba-tiba hubby bersuara

"Kak Dah nak kawin 29 Julai ni.."

dan aku.. "What?? Kak Dah nak kawin?? Sure ke ni??"

dan bermacam-macam lagi soalan yang dikeluarkan.. yup berita ni berita gembira..but terkejut gak sebab selama ni aku selalu dengar dia kata tak nak kawin..tuptup.. nak kawin dah..end of this month pulak tu.. iaitu just another 2 weeks to go.. oh ho..

Kak Dah is my eldest SIL. adik beradik die semuanya dah berkeluarga (5 org) except adik lelaki yg bongsu (25 y.o.).

~Aku and famili doakan semoga berbahagia sehingga ke akhirnya..


:: Sedih ::

Sehingga hari ini..12 Julai 2010.. aku masih gagal menjumpai kamera aku..
ya, walaupun kamera tu kira dah out dated sekarang but aku sangat sayang ngan kamera ku itu..
ohh sedihnya.. dah carik merata tempat..
aku suspek sama ada tercicir kat site masa berjalan2 tu or tertinggal kat site opis and somebody 'terambil' or whatever laa..

Masih berdoa, kalaulah ade org 'terambil' atau terjumpa, Allah lembutkan hati die utk pulangkan.. amiinn..


::Bengang::

Semalam Ahad 11/7, semua 7 blok apartment 17 tingkat, takde air..
awal pagi ada lagi.. pastu dah takde..
mujur le rumah mak dekat, leh tumpang.. dah boring melepak2 situ, we decided untuk gi jenjalan IKEA..
aku tengok ramai yg turun swimming pool untuk mandi.. petang sikit aku tengok paip bomba orang dah bukak untk ambil air..
pak guard kata ada org curi meter kat paip masuk.. jiran aku pulak kata dia call Syabas and diorg kata management tak bayar.. hampeh..
tapi yg tak best, fasa 1 (4 blok) aje yg under management. Kami fasa 2 yang another 3 blok tu meter air asing2.. tapi tak pasal2 terlibat sekali.. memang dasar hampeh.. 24jam takde air
So aku, Husna dan Aliff bermalam kat umah mak. Hubby bawak balik bekal air seadanya tido rumah kitorang sebab nak tengok WC ler..
And pagi tadi hubby called kata air dah ada kol 5 pagi tadi.. syukur..



nota: gambar takde sebab kamera hilang :'(

Comments

  1. k aku harap ko dapat jumpe kamera ko nti ek..
    takder air..tu la part plg tak syiok kan..baik takder letrik dr tkder air.nak2 kalu duk umah bertingkat,jenuh gak nak ngangkut air.teringat aku zaman kecik2.angkut air dgn mak aku naik lif.hehe.

    ReplyDelete
  2. bile tak cari lame2 kamera tu boleh jumpe, bila cari, dia nyorok

    ReplyDelete
  3. la camera ko ilang ker?? kalu aku pon sedih.. ye la bender bnyk berjasa ngan kite kan.. tak kire la walau out date pon kan..

    ReplyDelete
  4. ashra : harap2 dapat jumpa. takde plan nak beli lain pun.. part takde air memang haru..24jam lak tu.. tapi takde letrik pun aku takmo woo.. ade deep freezer ngan EBM..nanti rosak sume =D..taknak 2-2 jadi hehe

    mira: tu petua ke ape? hehe..mmg dah jenuh cari tapi tak jumpa lagi ni..

    yani: sayang la..walaupu kamera lama tapi still berjasa.. lagi sayang kat gambar2 yg tak sempat backup tu huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …