Skip to main content

Aliff Rayyan : 9 bulan


Alhamdulillah.. anak bujang kesayangan ummy dah pun berusia 9 bulan.. syukur..

Pada usia 9 bulan ni..

1. Aliff dah ada 5 batang gigi. 2 batang gigi bawah mmg dah ada, baru tumbuh 3 batang gigi atas (tapi lom kuar sepenuhnya)..patutla demam sikit arituh .. 3 batang sekali kuar..
cian Aliff

2. Aliff rimas kalau orang cium die lama2 ke..peluk kuat2 ke.. kalau cium lama2 nanti die tolak muka kita ngan tangan die.. kadang2 siap cakar lagi.. amboii

::Aliff suka mamamm::


3. Kalau tengah malam nak nyusu pandai golek2kan badan nak pegi kat ummy. Takyah bukak mata pun..dah pro =D. Pandai pulak nak selak2 baju lak tu..ep ep..ep..

4. Suka paut pada kerusi/sofa/tiang meja makan. kadang2 berjaya berdiri jugak sambil pegang apa2.. kalau berdiri kat sofa tu die meniti sikit2 kekiri/kekanan..


::Aliff sangat suka kereta sorong ni::


5. Kalau ade iklan Tom Tom Bak or rancangan tu sendiri, Aliff akan terpaku aje tengok tv. Kalau tengah nyusu pun boleh stop dulu tengok iklan Tom Tom Bak sampai abis then sambung balik..

6. Kalau Aliff poopoo (tengah2 malam), nanti die akan pergi kat ummy pastu die panjat kat badan ummy. Ummy tau la die bukan nak nyusu tapi kene tukar CD sbb poopoo.

::Aliff suka tarik rambut kakak sampai kakak nangis =D::


7. Aliff dah boleh panjat naik tilam sendiri (ummy dah bukak katil, letak tilam aje kat lantai, takut Aliff jatuh katil) tapi lom boleh turun tilam ikut kaki dulu.. Aliff pernah try ala-ala nak terjun tiruk tapi die tak jadi mungkin sbb cam tinggi kot. Nantila ummy ajar..

8. Tetap menjadi kesayangan ummy, ayah dan kakak Husna.. we love u=D

:: Hai, saya Aliff::



Comments

  1. geramnye tgk aliff! Qisya dulu pon suke tgk tom2 bak, s/ada iklan @ ranc tuh sdri..

    ReplyDelete
  2. hehe.alif 9 bulan,5 batang gigi.besnye.le makan macam2 nti bila da setahun..gigi da byk.
    aleesya setahun baru 4 batang.keke

    ReplyDelete
  3. liza....wahhh...dah 5 batang dah gigi alif ye.. danial baru nak tumbuh gigi ke 4...ni pun malam2 still juga meragam2...

    ReplyDelete
  4. ashra,ayu: 2 batang gigi bawah daj tumbuh penuh. yang 3 kat atas tu baru sikit aje tumbuh. memang aliff suka makan la.. excited aje kalau tengok kita bawak bekas makanan.. tapi memang tiap kali tumbuh gigi mesti demam sikit..=D

    ReplyDelete
  5. liza (tak ya approvekan)

    thanks..petua ko.suka sgt.br aku faham..nti aku akan ty ko lebih lanjut ye.maklumlah aku ni blaja sendiri kut buku je.
    btw,ko tak der shoutbox ke kt blog ni?senang sket aku nak shortcut.hehehe.le borak2

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …