Skip to main content

Ummy punyer stok frozen EBM

Salam..

ermm ni stok EBM Aliff Rayyan up-to-31jan2010. Stok EBM ni disimpan dalam chest freezer seperti dalam entry ni.




Heh, nak kata ummy bangga riak takabburr? hehe.. idak ler..
rasa bangga?? yes, sebab berjaya memberikan anak yang terbaik adalah kebanggaan setiap ibu bukan? hendaknya bila kita berhempas pulas mengepam setiap hari..

tujuan entry ni untuk membangkitkan semangat kawan2ku untuk mengepam.. yahh!! jangan malass (pesanan itu utk haku juga :D)

btw, frozen EBM ni tidak digunakan buat masa sekarang memandangkan Aliff Rayyan kurang minum EBM semasa ummy bekerja/di pejabat. Aliff hanya minum paling banyak 10oz. Hasil EBM setiap hari adalah dalam anggaran 15-20oz++.

Ummy bekalkan Aliff chilled EBM yang dipam pada hari sebelumnya. Kalau ummy sempat pam sebelum pergi kerja, ummy akan bekalkan yang fresh ajer..

Ada kawan yang menyaran gunakan frozen EBM aje tapi ummy lebih suka bagi EBM yang paling baru. Frozen EBM ni stok untuk waktu2 kecemasan macam bila Aliff ada growth spurt ke..

ermmm.. kalau ditengok2 kat gambar ni, ruang kosong untuk menyimpan EBM lagi tinggal sikit jer.. ummy pun tak pasti macam mana keadaannya nanti. tapi ummy dah plan nak buatkan dadih instant untuk Husna lah.. especially stok bulan oktober & november 2009. ummy dah beli tapi penyakit 'M' masih tak hilang2.. ermm nantiler..

p/s:
aku nak beli lagi satu cooler bag lah.. beg cam gambar ni cam menarik..tapi tak pasti performance nye camne..ade sesape guna tak??kasik review sket.. =D. nozie?adakah engkau guna yg ni?? haku tak hengat..
gambar *source

Comments

  1. liza, pesanan ko tuh sesuai la kat aku yg ala2 dh give-up nih.. huhuu.. (uups, marah plak seseorang nnt.. huuuuuuu)

    ReplyDelete
  2. ninie,
    pesanan tu utk aku gak yang kadang2 cam malas jer nak pam..=D. nak nye bile baby minum tak banyak.Aliff prefer pulun direct feeding bila aku balik kerja lah..

    ReplyDelete
  3. mak aiii... bnyk jer stock ko nihhhh.. best plak aku tgk =p...

    ReplyDelete
  4. yani,
    ko pon leh wat stok banyak2.. kene start pam masa pantang lagi okehh..=D. good luck!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …