Tuesday, 12 January 2010

Camne korang store EBM korang???



Camne korang store EBM korang???

untuk aku, aku dah buat penyimpanan susu ibu ni menggunakan 3 cara (betul ke 'cara'??)

1. menggunakan bekas plastik dadih

bekas ni aku gunakan masa mula2 store susu sebab awal2 selepas melahirkan Aliff, kalau pam takdelah banyak susu so bekas yang kecik2 adalah memadai.. kalau simpan dalam botol susu yang 4oz tu cam membazir space pulak kan..pasal simpan 2oz je giteww..

cuma masalahnye adalah bekas ni kalau jatuh senang pecah..dan perlu dibasuh & steril yang mana adalah amat malas aku buat hehe..


2. menggunakan botol susu BPA free

aku simpan EBM dalam ni pulak lepas susu lebih 'meriah' pengeluarannya ataupun malas nak transfer dalam bekas dadih kecit2 tu.. aku ade dekat 20biji kot botol ni tapi bile dah menjadi botol untuk store EBM, jadi leceh pulak nak memastikan ade stok botol2 yang cukup untuk dibawa ke opis untuk tujuan mengepam.
botol ni pun kalau dalamnye frozen EBM, kalau jatuh bedebuk atas lantai, pecah jugakkk.. aku dah pecahkan satu botol..ruuugiii nyerrr..
masalah guna botol ni adalah sama iaitu perlu RAJIN dimana perlu dibasuh dan steril lahh..as usual, aku MAAALAASSS haihhh (ape punye mak ler nii)..



3. menggunakan milk storage bags a.k.a liners

ni adalah yang aku gunapakai sekarang iaitu hanya membawa 2 biji botol setiap hari ke opis dan sekotak milk storage bags. buat masa ni aku baru try jenama You Have A Baby yang dibeli kat Babyland SS2. so takley nak compare ngan liners jenama lain.. nanti2 lah ehh..

guna liners ni pada aku menyenangkan aku lah yang kurang rajin ni.. especially part membasuh dan steril sebab liners ni adalah pre-steril. ni guna sekali pastu buang eh.. antara kekurangannya adalah kebarangkalian untuk leak adalah tinggi. so kene berhati2 semasa pengendalian dan penyimpanannya..

kat sini aku tunjuk cara aku menyimpan EBM menggunakan liners..


EBM

tulis tarikh & masa mengepam di liner

sarungkan liner pada botol

terbalikkan botol dan liner (sambil pegang liner-jgn terlepas daahhh)

siap!! ikat ngan getah je

tambahan info..

What type of container is best for storing your milk?

There are a variety of containers for breastmilk storage. For most healthy, term babies, who get the bulk of their nutrition from direct breastfeeding, the storage container is not as important as it might be for a hospitalized preemie or ill baby who is getting only expressed milk. Glass is usually considered the best choice for freezing milk because the components of milk are better preserved in glass. Second choice would be hard, clear plastic containers. Most moms find plastic is more convenient and some day-care centers will not accept glass because of the risk of breakage. All containers should have a tight sealing, one piece lid.

Storing breastmilk in milk storage bags could present some problems. The milk could cling to the sides of the storage bag, reducing the amount that gets to baby. Milk bags are also more prone to contamination through leakage. Some pump companies make milk storage bags that are very convenient to use and are of a thicker gauge plastic than those originally tested, however, these can be expensive. If you do use bags, it's a good idea to double bag the thinner ones and store any bag in a hard plastic storage container with a lid, in the freezer. This will help reduce the risk of small tears in the bag. Ask your day-care provider that when they warm bagged milk, not to allow the water over the top of the bag, since this will likely cause water to enter the bag as it is opened. If the water used for warming becomes cloudy, that indicates a leak and the bag of milk must be discarded (Mohrbacher, & Stock 1997). Colored baby bottles should not be used as some of the dyes may enter the milk.

No comments:

Post a Comment