Skip to main content

Camne korang store EBM korang???

Camne korang store EBM korang???

untuk aku, aku dah buat penyimpanan susu ibu ni menggunakan 3 cara (betul ke 'cara'??)

1. menggunakan bekas plastik dadih

bekas ni aku gunakan masa mula2 store susu sebab awal2 selepas melahirkan Aliff, kalau pam takdelah banyak susu so bekas yang kecik2 adalah memadai.. kalau simpan dalam botol susu yang 4oz tu cam membazir space pulak kan..pasal simpan 2oz je giteww..

cuma masalahnye adalah bekas ni kalau jatuh senang pecah..dan perlu dibasuh & steril yang mana adalah amat malas aku buat hehe..


2. menggunakan botol susu BPA free

aku simpan EBM dalam ni pulak lepas susu lebih 'meriah' pengeluarannya ataupun malas nak transfer dalam bekas dadih kecit2 tu.. aku ade dekat 20biji kot botol ni tapi bile dah menjadi botol untuk store EBM, jadi leceh pulak nak memastikan ade stok botol2 yang cukup untuk dibawa ke opis untuk tujuan mengepam.
botol ni pun kalau dalamnye frozen EBM, kalau jatuh bedebuk atas lantai, pecah jugakkk.. aku dah pecahkan satu botol..ruuugiii nyerrr..
masalah guna botol ni adalah sama iaitu perlu RAJIN dimana perlu dibasuh dan steril lahh..as usual, aku MAAALAASSS haihhh (ape punye mak ler nii)..



3. menggunakan milk storage bags a.k.a liners

ni adalah yang aku gunapakai sekarang iaitu hanya membawa 2 biji botol setiap hari ke opis dan sekotak milk storage bags. buat masa ni aku baru try jenama You Have A Baby yang dibeli kat Babyland SS2. so takley nak compare ngan liners jenama lain.. nanti2 lah ehh..

guna liners ni pada aku menyenangkan aku lah yang kurang rajin ni.. especially part membasuh dan steril sebab liners ni adalah pre-steril. ni guna sekali pastu buang eh.. antara kekurangannya adalah kebarangkalian untuk leak adalah tinggi. so kene berhati2 semasa pengendalian dan penyimpanannya..

kat sini aku tunjuk cara aku menyimpan EBM menggunakan liners..


EBM

tulis tarikh & masa mengepam di liner

sarungkan liner pada botol

terbalikkan botol dan liner (sambil pegang liner-jgn terlepas daahhh)

siap!! ikat ngan getah je

tambahan info..

What type of container is best for storing your milk?

There are a variety of containers for breastmilk storage. For most healthy, term babies, who get the bulk of their nutrition from direct breastfeeding, the storage container is not as important as it might be for a hospitalized preemie or ill baby who is getting only expressed milk. Glass is usually considered the best choice for freezing milk because the components of milk are better preserved in glass. Second choice would be hard, clear plastic containers. Most moms find plastic is more convenient and some day-care centers will not accept glass because of the risk of breakage. All containers should have a tight sealing, one piece lid.

Storing breastmilk in milk storage bags could present some problems. The milk could cling to the sides of the storage bag, reducing the amount that gets to baby. Milk bags are also more prone to contamination through leakage. Some pump companies make milk storage bags that are very convenient to use and are of a thicker gauge plastic than those originally tested, however, these can be expensive. If you do use bags, it's a good idea to double bag the thinner ones and store any bag in a hard plastic storage container with a lid, in the freezer. This will help reduce the risk of small tears in the bag. Ask your day-care provider that when they warm bagged milk, not to allow the water over the top of the bag, since this will likely cause water to enter the bag as it is opened. If the water used for warming becomes cloudy, that indicates a leak and the bag of milk must be discarded (Mohrbacher, & Stock 1997). Colored baby bottles should not be used as some of the dyes may enter the milk.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …