Thursday 16 August 2018

Projek Men'Tauge' Dalam Kotak Susu

Assalamualaikum dan hello :)

Projek Men'tauge'


Ok tak ada dalam vocab BM perkataan mentauge tu hehe... suka hati je kan.. Nak sebut tanam tauge, macam tak tanam pun. Nak cakap bela tauge, macam pelik. So mentauge aje lah hehe..

Lately tengah semangat nak menanam bagai. Seronok dan bersemangat sebab jumpa officemate yang ada banyak minat yang sama. Macam ajaib je dapat jumpa orang yang kita boleh kongsi ilmu & hobi. Sebelum ni rasa 'sunyi' je hihi..

Ok back to tajuk asal.

Tauge. Ramai tak suka. Awat eh? Saya suka je hehe... tapi part nak cari yang segar cantik agak susah la. Biasa jumpa dah tak cantik sangat. Lama terendam. Kalau kat kedai la..

Dan kenapa nak try mentauge? sebab tauge antara tumbuhan/ sayur yang paling cepat boleh tuai. By hari ke-6 dah boleh makan. Sayuran lain paling awal pun dalam 4 minggu. Banyak cara kot orang mentauge ni. Ada dalam botol la, ada dalam tapis/bakul la, ada dalam kotak la dan lain-lain idea.

Untuk kali pertama mentauge ni saya cuba mentauge dalam kotak susu 1L. Senang aje.

Projek Men'Tauge' Dalam Kotak Susu

Bahan:
1 Kotak susu 1L - bilas bersih-bersih
1/4 cawan Kacang hijau - basuh bersih (saya sarankan kurangkan dari jumlah ni sebab terlalu padat kotak)

Cara :
1. Kacang hijau tu lepas basuh, rendam semalaman.
2. Kotak susu tu snip (potong kecik je) sikit bucu kotak untuk bagi air dapat mengalir keluar. Snip la 2 bucu ke..
3. Selepas kacang hijau dah direndam semalaman, toskan, masukkan dalam kotak susu.
4. Boleh masukkan ikut 'mulut' kotak (atau boleh juga koyakkan bahagian atas kotak tapi kena pastikan boleh tutup rapat balik.. em entah faham ke tak huhu)
5. siram kacang hijau
6. toskan air melalui lubang kecil kat bucu kotak yang di snip tadi. kena sendengkan sikit kotak.
7. letak tempat tak kena cahaya matahari (saya letak bawah sinki)
8. siram dengan kerap. paling kurang 2 kali sehari. (Saya siram tiap kali lalu kat sinki haha!)
9. siram, tos, siram, tos, siram, tos, siram, tos
10. ulang sampai hari ke-6 (mostly suggest hari ke-6 atau ada gak yang kata sampai panjang yang kita nak)
11. dah boleh tuai


Cara tuai?
Potong kotak baik-baik jangan sampai potong tauge sekali, keluarkan tauge, buang akar
basuh dan boleh masak dah... kalau ada lebihan, masuk dalam bekas, masuk air, tutup bekas, simpan dalam fridge.
cakkk :D

my tauge yeay!

keserabutan huhuhu

ni bangsa tinggi. banyak gak yang kemetot

akar die je dah 1/3 huhu


Saya buat ni hari ke-4 dah tuai. Tak menyabar. Sebab bila keluarkan 1 nampak macam dah panjang. Kotak pun kembung semacam dah. Tapi rupanya ada banyak saiz. Panjang pendek haha...

Masalah yang saya hadapi dengan cara kotak susu ni :

1. Tauge panjang pendek, tak seragam.
Andaian - Mungkin disebabkan 1/4 cawan kacang hijau tu terlalu banyak. So saya saran untuk masukkan kurang dari 1/4 cawan. Maybe boleh cuba 1/8 cawan je.

2. Tauge berserabut
Andaian - Mungin sebab bila siram tu, saya golek-golek, pusing-pusing kotak sebab nak bagi air rata pada smeua kacang. So bila membesar, ikut suka dia je tunggang terbalik haha

3. Nak buang akar tauge perghh parah
Andaian - Ada cara lain mentauge yang bolehkan kita potong direct akar tanpa perlu kutil satu persatu hehe..

4. Tauge tak segemuk yang kedai jual
Andaian - Maybe pekebun siram dengan air baja.. kot... Saya guna air paip biasa je... Atau maybe salah cara siram. Or maybe kurang siram. Ermm entah!

Masalahnya kecik aje, tapi hasilnya memang gembira sangatlah. Untuk 1 kotak tu hasilnya boleh 2 kali masak jugak lah. Dan yang penting rasa segarnya hahaha overr...

1st day - Side dish lawan dengan nasi ayam

2nd day - pasta goreng sempoi je

Sekarang saya tengah mentauge batch baru tapi kaedah lain pulak. Eksperimen lagi.  Nanti kita tengok hasilnya okehh! :D

Ok bai. Wasaalam...

No comments:

Post a Comment