Tuesday, 22 December 2015

Dekorasi Kek Jimat Kos Cara Aliff, Husna, Ammar :D



Assalamualaikum dan hello :)


Actually dah agak lama dah cerita kek ni. Masa sebelum cuti sekolah lagi. Adhoc masa tu bila tiba-tiba Aliff kena bawa kek untuk sambutan hari lahir pelajar yang lahir bulan Oktober. Entah apa yang tak sempat masa tu. 

Aliff nak suruh ummynya buatkan kek. Taknak yang beli siap. Aliff ni agak cerewet jugak. Kalau dah tekad nak macam tu, memang susah nak tukar pilihan dia tu. Kadang-kadang boleh hangin juga la dok asyik nak ikut fi'il dia tu.

Entah macam mana terfikir idea nak beli kek kosong dan decorate sendiri. Tapi banyak juga alat deco kek tak dibawa ke Sunway. End up cari cara deko yang tak payah guna deco tools je. Simple. Just ganache coklat dan tabur-tabur hiasan.

Dan yang penting, Aliff setuju dengan idea ni hihi..
antara bahan yang digunakan (biskut bentuk huruf, kek chiffon, coklat masakan, wafer cloud 9, nips, dry cranberry, whipping cream)
Ummy just prepare ganache coklat sebab nak panaskan coklat dan whipping cream. Then curah atas kek. Susun biskut bentuk huruf tu atas kek, lepas tu serahkan pada Aliff, Husna dan Ammar untuk selesaikan semuanya.

Kalau ikutkan style saya, tak berapa suka anak-anak masuk campur tangan dalam kerja-kerja kat dapur especially part memasak dan proses-proses terlibat. Dan kalau benda tu untuk hidangkan pada orang lain. Untuk makan sendiri, no problemo.

Hmm.. tapi terpaksa mengalahlah juga kadang-kadang dengan diorang ni. Masing-masing nak buat sendiri. Nak buat macam mana? Huhu.

 

final touch
berposing bersama kek :)
Idea ni bolehlah jadi aktiviti bersama-sama anak-anak gak. Dan kalau nak jimat kos kek hehe..

No comments:

Post a Comment