Skip to main content

Dekorasi Kek Jimat Kos Cara Aliff, Husna, Ammar :D

Assalamualaikum dan hello :)


Actually dah agak lama dah cerita kek ni. Masa sebelum cuti sekolah lagi. Adhoc masa tu bila tiba-tiba Aliff kena bawa kek untuk sambutan hari lahir pelajar yang lahir bulan Oktober. Entah apa yang tak sempat masa tu. 

Aliff nak suruh ummynya buatkan kek. Taknak yang beli siap. Aliff ni agak cerewet jugak. Kalau dah tekad nak macam tu, memang susah nak tukar pilihan dia tu. Kadang-kadang boleh hangin juga la dok asyik nak ikut fi'il dia tu.

Entah macam mana terfikir idea nak beli kek kosong dan decorate sendiri. Tapi banyak juga alat deco kek tak dibawa ke Sunway. End up cari cara deko yang tak payah guna deco tools je. Simple. Just ganache coklat dan tabur-tabur hiasan.

Dan yang penting, Aliff setuju dengan idea ni hihi..
antara bahan yang digunakan (biskut bentuk huruf, kek chiffon, coklat masakan, wafer cloud 9, nips, dry cranberry, whipping cream)
Ummy just prepare ganache coklat sebab nak panaskan coklat dan whipping cream. Then curah atas kek. Susun biskut bentuk huruf tu atas kek, lepas tu serahkan pada Aliff, Husna dan Ammar untuk selesaikan semuanya.

Kalau ikutkan style saya, tak berapa suka anak-anak masuk campur tangan dalam kerja-kerja kat dapur especially part memasak dan proses-proses terlibat. Dan kalau benda tu untuk hidangkan pada orang lain. Untuk makan sendiri, no problemo.

Hmm.. tapi terpaksa mengalahlah juga kadang-kadang dengan diorang ni. Masing-masing nak buat sendiri. Nak buat macam mana? Huhu.

 

final touch
berposing bersama kek :)
Idea ni bolehlah jadi aktiviti bersama-sama anak-anak gak. Dan kalau nak jimat kos kek hehe..

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …