Tuesday, 2 April 2013

"Temporarily Out of Stock" ?? Meh semak dulu sebelum pergi



Salam Selasa....

Saya suka gi IKEA dan beli barang nya. Ada yang tanya apesal suka sangat beli barang IKEA? Mak saya selalu tempelak"ko ade saham ke kat IKEA tu??" hehe..

errmmm sebenarnya takdelah suka SEMUA barang diorang. Beli pun jenis yang mampu beli aje la.. pilih yang murah2 aje ponn.. sebab banyak gak barang diorg yang mahal.. dan ade gak yang tak menarik hehe...

Suka tu maybe sebab design simple je kot.. tak fancy sangat.. and maybe jugak sebab boleh by part.. hari beli rangka almari je, next month beli pintu.. aci tak? hehe...

Tapi dah pindah area Batu Arang ni takat boleh beli barang yang boleh angkut naik kereta aje la nampaknya.. sebab aritu tanya bahagian Delivery, kos nak hantar ke rumah rm280 tu... sebab dah luar Klang Valley..(Klang Valley rm75 aje) 

Pelik bin ajaib bila tengok orang2 kat FB IKEA tanya nak beli barang untuk delivery ke Kedah/ Sarawak etc.. kalau still dalam Selangor pun dah rm280, agak2 berapa pulak kos delivery ke Sarawak???..

ok, out of topic..

actually saya nak share camne nak kurangkan membuang masa pergi IKEA nak beli barang dengan susah nak cari parking nye.. tiba2 pergi rak dia tulis..

"Temporarily Out of Stock"

huaaaaa kuciwaaaaaaa...

sebenarnya selain call customer service diorg, korang boleh check sendiri dalam laman web IKEA Malaysia.

Check dulu baru gi store.  Bukak web, cari barang yang kita nak tu, check 'product availability'.  Maklumat stok akan dikemaskini setiap hari jam 12.00pm

cara check sila tengok caption di bawah gambar

ok, contohnya nak beli ANEBODA Wardrobe ni.. klik kat gambar almari tu..

kat bahagian bulat tu, ade 'Buy at the IKEA store', ade drop down option, pilih IKEA Damansara dan klik 'ok'

dia akan keluar bar berwarna (hijau/kuning/oren/kelabu) & mention status. Cam gambar ni status stok almari ni adalah = 'most likely in stock'
pastu klik 'see forecast'


akan keluar page ni..

berdasarkan maklumat ni pada 2 April 2013, ada 36 buah almari ANEBODA dalam stok..

boleh pergi IKEA untuk beli daaaa... ade maklumat mana nak cari barang tu, Rack 26, Section 10..

so terus terjah ok. But kalau stok tinggal 2 ke 3 ke.. baiklah toksah gi.. kebarangkalian masa kita pergi tu tiba2 stok dah habis memang le tinggi :)
Sila cari maklumat ni sebelum gi store ok :)

ade lagi satu status "Not for sale".
Yang ni sepengetahuan saya, stok dah habis dan tak akan restock lagi.. 
Antaranya semua perabot2 yang color Birch.
Tu ler pasal IKEA Sale aritu banyak sale untuk perabot color birch ni.. 

2 comments:

  1. hehehe...
    aku kalu mmg benda tu nak sangat,aku cek kat site ikea.
    tapi kalu sekadar nak jejalan,mmg tak kuasa la nak semak apa nak beli..hehe.kadang jalan takde tujuan kan..

    =) rajin ko wat entry ikea.bagus gaks,.info kat pada tatau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tetiba aku cam promoter ikea eh :)

      sebenarnya kadang2 kebanyakan info semuanya kat 'hujung jari' aje (internet). tapi tu la banyak org takat tanya kat FB.. even ade yg tak tau nak guna search engine yg melambak ni esp 'google'..

      rugi wooo

      Delete