Thursday, 20 October 2011

Aliff Rayyan masuk hospital..



Assalamualaikum...
Lama tak bersiaran. Macam-macam hal berlaku baru2 ni... memang tak dan nak bukak blog.

Saya kurang gemar buat audit jambatan/culvert. Bukan pasal tak minat, tapi boleh kata setiap kali saya balik dari audit tu, mestila Aliff demam. Mungkin la kebetulan je..

Biasa2 demam Aliff tak teruk sangat. dalam 3 hari komfem surut. Tapi balik dari Seremban demam berlarutan pulak. Kena pulak ke Terengganu 1minggu. Mintak excuse, bos kecik tak bagi, takde org replace. Yela, sape la yang nak outstation sampai 1minggu. Komfem takmau. Demam Aliff turun naik, bila panas tu mencecah 40degree. Badan lembik betul, takde selera makan, minum pun taknak. Asyik muntah pulak. 3 hari saya kat Tganu, saya balik dgn flight. Siapkan semua kerja part saya cepat2 dan balik. Tak tenang hati saya mengenangkan Aliff.

2 hari saya jaga Aliff, keadaan masih sama. Demam dah baik tapi masih muntah, taknak makan/minum (mungkin trauma sbb asek muntah). Sabtu saya bawak semula ke hospital. Ambil ORS tapi muntah balik. Masuk air 2jam, still lemah aje, so Dr. tahan wad untuk continue drip tu.

:: kat emergency pediatrik ::

:: Husna tertidur, taknak tinggal rumah nenek, nak tengok Aliff sihat katanya ::

:: kat wad pediatrik, ambil gas cairkan kahak. masa sedut kahak (pukul 1.30 pagi), dengar Aliff menjerit2 "jangan!! taknak!!".. adoi luluh hati dengar ::

:: pagi Ahad, dah mula ceria ::

:: ambil suhu badan.. good boy ::

:: siang Ahad, still ceria. tengah malam pulak muntah semula.. ::

Hari Isnin Aliff keluar wad. Masih muntah jugak tapi Dr. allow keluar sebab takde masalah lain. Lagipun rumah lebih selesa.

Saya dapat MC 2 hari. Bukan sebab jaga anak sakit, tapi saya pulak sakit. Petang Ahad lepas makan malam, badan rasa seram sejuk dah. Minta husband belikan panadol. Tangan pun dah mula menggigil, makan panadol, tidur. Husband tolong jaga Aliff. Bila saya sedar, dah almost pukul 10malam. Husband balik rumah. Tak lama lepas tu, saya muntah. Minum ORS Aliff tu. Few minutes lagi, muntah lagi.. dan lagi dan lagi.. sampai 5 kali muntah malam tu. Dekat pukul 12 malam, call husband minta datang semula ke wad. Aliff pulak berak cair, saya cuba nak bangun tapi susah sangat, macam nak tumbang. Try jugak cucikan punggung Aliff guna wet tissue aje, tak larat nak angkat ke tandas. Belum sempat buang diaper Aliff, tiba2 Aliff muntah pulak, menangis tak henti2.. call nurse tolong. Husband sampai, saya minta dia uruskan Aliff. Saya memang nak pengsan dah, angkat kepala pun tak boleh. Dalam pukul 1.30 pagi, nurse suruh pergi emergency sbb saya memang tak larat sangat. Tak boleh nak jalan, guna wheel chair. 2.30pagi baru dapat jumpa Dr. Sebab musabab, jangkitan virus kat wad pediatrik, mungkin uruskan anak cirit birit, basuh tangan tak cukup bersih.. macam tu la.. Katanya tak boleh nak buat apa, just kene minum banyak air aje. Dapat painkiller, ubat tahan muntah and ORS. But ORS habis pulak, pharmacist tu suruh ganti dengan 100plus. Husband hantar balik rumah mak dekat pukul 3pagi tu, and balik semula ke wad untuk jaga Aliff. So dapatla MC 2 hari.

Syukur Aliff dah baik, and saya juga sihat Alhamdulillah..

5 comments:

  1. siannya awak liza....mmm, betul la kan..kalau muntah n cirit birit ni, cepat kan jangkitan dia...hari tu pernah dah kena kat rumah pengasuh budak2 ni..habis satu rumah kena..

    alhamdulillah, dah sembuh kan..

    ReplyDelete
  2. owh, satu rumah? mesti lagi teruk kan?. 1st time kena jangkitan virus diarrhea ni. agak teruk kan? lagi lama duduk wad, lagi banyak penyakit kena. Dr. pesan kene jaga kebersihan lebih esp bila anak dpt cirit birit. tapi problem masa tu, kat wad takde sabun pun. tu agaknya kurang bersih tu.. ayu & family pun dah ok, alhamdulillah =D

    ReplyDelete
  3. baca pun debar2..
    alhamdulillah...aliff da makin sembuh.ye la..kita anak sakit ni,kita pun longlai sedih tengok anak.kalu leh nak je cepat baikkan..

    btw,thanks tips kek ko =)

    ReplyDelete
  4. cobaan...smoga ko n fmly sehat selalu....

    ReplyDelete
  5. ashra : alhamdulillah.. sekarang aliff dah back to normal = kuat makan. makin bolat pulak sekarang ni :)

    ayudiah: memang semua dugaan :). smoga ko & family sentiasa sihat juga.

    ReplyDelete