Skip to main content

1st crochet project : Beanie Cap Hat

Assalamualaikum..
Semalam cuti umum sempena Deepavali.. Hari ini for sure ramai yang malas nak pergi ofis kan kan? =D

Ni cerita 1st project crochet yang saya buat. Saya pilih Stripe Crochet Beanie Cap Hat, pattern dari Teresa (Crochet Geek). Dia ada letak pattern dan video juga. Pada saya video memang amat membantu sebab untuk amatur macam saya, baca pattern memang buat saya confuse sangat..
Tapi sebab saya asyik tak dapat tengok video nye (asek hang aje..), saya belasah2 sendiri tengok pattern.. so mula2 hasilnya macam ni la..


Saya tengok langsung tak nampak rupa hat nye.. so try lagi bukak videonya, rupanya ada kesilapan.. so kene bukak balik semua row sampai yang ada tanda benang hitam tu..

:: bukak sampai camni ::

Ikut balik macam video, baru nampak rupa topi :).. gembira dah ni...


Akhirnya siap seperti pattern :)..

Tapi masih ada kesilapan, sebabnya saya tak check gauge nya dan tak ukur pula lilitan kepala Aliff... haih sayang sungguh...

Topi kecikkk dari kepala Aliff...
Ingat nak ubahsuai balik tapi belum ada mood nya sebab nak mula balik dari zero.. huhuhu...

Comments

  1. cantiknya hasil kerja liza..

    ReplyDelete
  2. wah..cantik!..leh tempah satu ni.takpe..liza.buat kan lain tuk aliff,yang tu bagi kat baby sesiapa sebagai hadiah..hehe.

    cantik tu..

    ReplyDelete
  3. ayu: thanks.. belum cukup kemas lagi :)

    ashra:
    kepala sape pun tak muat jugak walaupun newborn hehe..memang kene bukak balik semua :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …