Thursday, 30 December 2010

Pizza Mini Saya.. nyum nyum..



Salam....

yahhhh!! hari ni busy lebih sikit.. pasal besok cuti le pulak.. dah kol 6 masih tercongok kat opis ni.. nak stay sampai malam, agak menakutkan opis ni hehe.. (ye saya memang penakut yerr..)..hmm..besok maybe kena datang opis.. pasal kene setel kan semua kerja sebelum tukar unit next week..

okeh.. dah lama tak tempek pasal meroti.. actually yang ni dah lama dah tapi dok lupe copy resipi die kat buku tu. pagi ni teringat so ok lah..

Yang ni piza mini. Resipi diambil dari resipi Piza Mini Makanan Laut dari buku Chef Anuar (buku 1). Saya just ikut resipi roti nye aje..topping tak ikut..guna apa yg ade kat rumah aje..takmo susah2..

Okeh..tengok gambo dulu...


Ok? nampak sedap? hehe..memang shedapppp =D

Lihat resipi lak ye.. kalau tak silap lah saya bahagi dua resipi ni.. dapat 8 biji pizza mini.

Resipi : Pizza Mini

Bahan doh:
450g tepung gandum
10g ragi kering (instant yis)
10g gula kastor
40g marjerin
300g air
5g garam

1. Campur semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. (Saya masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan setting 'dough', tunggu sampai siap)
2. Ketepikan doh 10 minit sebelum dicanai nipis (1 cm)
3. Terap dengan acuan bulan berukuran 7cm dan ketepikan 10 minit atau sehingga kembang sekali ganda
4. Bakar sehingga kekuningan pada suhu 190degree. Sejukkan
5. Letak topping, bakar sampai cheese cair kekuningan.
6. Dah siap leh ngap ngap =D

Inti korang boleh buat ikut suka lah..
saya simple saje

just sapu sos tomato, tabur oregano kering, susun sosej, bawang then tabur keju mozarella. Done!!


2 comments: