Skip to main content

Tragedi Depan Rumah

Di suatu pagi yang hening..

Asekla dok dengar bunyi siren.. kalau bukan ambulan, mesti polis.. kalau bukan polis, bomba la kot nyer..

kalau duduk kat rumah especially sabtu dan ahad, selalu sangatla dengar bunyi siren2 ni.. kadang2 ambulan tak henti2 lalu..selang beberapa minit je mesti ada punya lah.. selalu dok terfikir, banyak sangat ke orang sakit ni.. tahan aje la.. dah rumah menghadap federal highway kan.. terima aje la..

pagi tu dengan sengaja jenguk kat tingkap..sesaja..

tengok2 ada kejadian ni..

nampak tak apa yang berlaku?

tak perasan?

kalau gambar ni nampak?


ala-ala nampak yer..

yang ni pulak..


Ya, myvi terbalik eh.. satu roda dah tercabut pun..

tengok la..memang org malaysia ni prihatin kan? especially tukang menebeng tepi jalan yg jadi penonton tu lah.. buat sesak jalan ajer..

aku pun taktau al-kisahnya apa.. tengok2 dah keadaan camtu.. rasanya takde kemalangan jiwa sebab takde ambulan kat situ.. and semua pun tak nampak cemas. yang pasti guard rail tu menyelamatkan mangsa dari terbabas ke arah bertentangan yg mungkin aje akan meragut nyawa nya.. of course dgn izin Allah..(teringat treler yg terbabas langgar kancil dgn ngan PPUM tuh..tragik kan..)..

So bertambah la kerja JKR kene ganti guard rail tu haha!!

Comments

  1. uishhhh...dasatnyaaa...mcm mana la keta myvi tu leh terbalik kan..

    ReplyDelete
  2. ye btul..mmg yang eksiden nye jalan lain arah,yg jem arah lg satu..

    1 malaysia la katerkan..semangat keprihatinan tu menebal.hehe.

    ReplyDelete
  3. ayu: entahla kan.. mujur semua selamat..

    ashra: ya!! kita 1 malaysia!!

    ReplyDelete
  4. rakyat mesia kan prihatin.. ahaks!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …