Skip to main content

Perasaan yang lain...

Salam...

"Perasaan yang lain..."

ermm.. status camtu pun dah menimbulkan spekulasi yang mengandaikan aku dah pregnant..


aiseyman.. bukan bukan..

malah nye terbalik lagi situasi nye..

setelah Aliff berusia 7bulan 2minggu 4hari, 'red flag' datang balik.. sebenarnya aku rasa sangat sedih dan sangat tak best. Ibu-ibu yang exclusive/fully breastfeeding adalah sinonim dengan tak kene period dalam jangka masa yang lama..even sampai 1 tahun lebih/ 2 tahun pun ada..

well actually tak semua lah..

::dari kellymom.com::

aku andaikan ada banyak sebab.. salah satu adalah sebab ALiff dah mula solid food.. kadang2 die skip night feeding..
ya, memang le aku rasa bagus pasal tak payah bangun tengah malam eh..tipulah kalau takde rasa camtu..
=D

then another thing is pasal thrush ni la kot.. aku terpaksa kurangkan guna pam (walaupun manual) sebab asek berdarah je..try guna tangan but disebabkan ambil masa terlalu lama, tak kosong sangat lah.. sekarang pun belum sembuh lagi.. agak trauma jugak bila nak direct feed.. sejak 'red flag' tu datang, aku dapati kegusaran ibu2 lain selama ni tentang supply drop memang tempias nye kene kat aku jugakla.. kira kalau pam/perah memang dapat half aje dari biasa2.. terpaksa topup dengan frozen EBM.

2-3 hari ni Aliff direct feed jadi terlalu kerap, kadang2 baru setengah jam dah nak BF balik.. dan sudahnya bertambah lambat la luka tu nak baik..

Perasaan? memang lain.. memang tak best.. sedihnye..huhu..

Comments

  1. liza,
    sama situasi kita skrg ni..
    luka juga belah kiri, danial dah pandai mengigit la..sejak baru tumbuh gigi ni, sebatang dah keluar, sebatang lg baru nak keluar, maybe gatal gusi la kut...fobia nak bg belah kiri..tp, bila dah lama kena pam juga..serik guna S3, sakit sangat2...so, guna la avent manual..sakit juga, tapi kalau tak pam, bila dah bengkak2, kita sendiri rasa tak selesa..tapi, seriusly, danial makin kerap bangun malam utk menyusu n ayu laaaaa asyik tersenguk2 bila masuk keje..huhu..sabar je la..

    ReplyDelete
  2. ayu,
    dugaan betul kan bila baby mula tumbuh gigi ni..=D.. Aliff selalu menggigit sambil tarik (kalau distracted dgn sekeliling).. fuhh..memang sakit..selalu tekap muka dia jadi dah kurang sikit. tapi luka terbelah tu belum baik lagi. sakitnya masa direct feed sebab Aliff ni cam aggressive nurser.

    kesiannya ayu tersengguk2 kat ofis =D.. sabar je la kan.. nak wat camne..demi anak =D

    ReplyDelete
  3. owhhh.ini kes rupanya.
    takpe..sabar la k?bukan senang nak membesarkan anak2 ni,tul tak?

    ReplyDelete
  4. betul tu...hanya mereka yg alami je tau mcm mana kan...liza pam juga ke wpn luka ni...

    pg2 je la rasa letih sikit..tghari n skrg dah ok dah...sempat la minum soya dulu...^_^

    guna tgn mmg seronok tp ambik masa...klu kat ofis susah la sikit..ni ayu tgh pump guna avent manual sambil reply ...

    ReplyDelete
  5. ashra: ye.. itula kes nye.. bukan preggy hehe..

    ayu: pam juga tapi pelan2 je.. kalau tengok dah start kuar darah terus stop pam. cuba guna tangan pulak.. tapi memang lama betul lah.. tak boleh nak berlama2 nanti bos carik =D. pam pun guna Harmony. PISA dah dok tersadai je hehe =D

    ReplyDelete
  6. liza,
    mesti ko cuak kn pas kitorg wat spekulasi tu.. hehhe =p..
    neway aku tau ko kuat, ko pasti boleh overcome problem nih.. demi alif kn =p.. sabar k..

    ReplyDelete
  7. yani: korang ni memang la.. takat korang komen ok lagi..bila dah masuk makcik2 aku yg komen, dah masalah dah tu hehe..karang tersebar luas pulak kat famili aku gosip tu..=D

    ReplyDelete
  8. akak,bile pam n berdarah tu,sakit x?xde ubat ke?(ngilu time bace post akak ni)

    ReplyDelete
  9. tina:
    kalau pam, kuar darah, kene la stop pam..kalau tak memang lagi banyak darah keluar.. cara terbaik adalah perah guna tangan. memang confirm tak menyakitkan tapi kene practise selalu =D.
    ubat? ntah, doktor bagi cream je, tapi masih berdarah gak =D. sabo aje lar..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …