Skip to main content

Aliff Rayyan : 7 bulan daaa...

Aku ber pot-pet lagi...(dah macam takde keje puler yer..=D)..

:: Aliff Rayyan ::

Semalam 4 Mei 2010, Aliff Rayyan kesayanganku itu telah berusia 7 bulan.

Perkembangan Aliff Rayyan sehingga semalam ;

1) berat terkini (ditimbang pd 25 April 2010) = 8.6kg

2) gigi bawah dah tumbuh 2 batang, maka semua barang yg dapat dicapai akan digigit sekuat hati..(termasuk ummy huhu..)


3) sign susu/nenen (genggam gamit) yg diajar tu semakin difahami & dipraktiskan. kalau kita wat sign tu, Aliff akan excited giler2 sbb nak susu =D. Aliff jugak pernah wat sign tu masa ayah jaga die kat umah nenek (masa tu ummy stuck dlm jam giler & sampai umah dekat kol 8mlm). EBM dah abis & Aliff lapar. So, bile ayah tengok Aliff tak henti2 wat sign "nak susu" tu, terus ayah balik umah utk amek extra EBM. Thanks Ayah.

4) sebelum ni asek mengundur, semalam tengok dah mara ke depan pulak. ada gaya ala-ala nak menyusur, ada gak macam nak merangkak, pastu tersembam..

5) disebabkan belum merangkak (atau seangkatannya)..kalau die nak bergerak, Aliff akan menggolekkan dirinya sampaila ditempat yg dituju.

6) kalau die malu (cth: org tak dikenali agah2 die), Aliff akan menundukkan muka die sampai macam posisi ruku' pulak. Jenuh nak tegakkan badan die balik =D

7) dah mula fully berCD (cloth diaper) bermula Sabtu lepas 1 Mei 2010. Aliff kata dia nak sama2 tolong menjaga bumi kita =D.

8) dah makan puri pisang, puri pear, puri epal, puri brokoli, puri carrot, wild rice, puri keledek.

9) Sangat lasak waktu tidur. Bergolek sana sini. Kalau stuck kat mane2 takleh golek lagi, die nangis.

10) suka explore bende.. boleh capai bende2 yg dia berminat

...
Ummy sayang Aliff
Ayah sayang Aliff
Kakak sayang Aliff
Semua sayang Aliff
...

Comments

  1. alaaa, comelnye ALiff. geramnye tgk pipi die yang bam-bam ituu..

    ReplyDelete
  2. Aunty Yani pon sayang Alif gak =p..
    sker weyh tgk anak ko nih..
    gebu sungguhh...
    kejap je dh 7bln kn..

    ReplyDelete
  3. ninie: pipi bambam tu turun temurun hehe..

    yani: tenkiu aunty yani (jawab aliff =D).. ya sekejap aje dah 7bulan huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …