Skip to main content

Cerita-cerita tak best sepanjang Februari

6/2
Dapat sms dari Azeem bgtau KPPK UPPJ Selatan Hj Sharom passed away. Agak mengejut sebab the day before baru nampak die sihat je dalam perjumpaan mentor-menti kat office. Menurut Hafis (ex-unit member =D), arwah mengalami sesak nafas selepas berjoging, meninggal semasa dalam perjalan ke hospital. innalillah.. takziah buat keluarga Hj Sharom.

9/2
En.suami called bagitau kak bah (my SIL) dah bersalin but baby passed away. my SIL said dapat rase bb gerak but few minutes later dah tak gerak. mase tu she was only 5months preggy. (is this consider as miscarriage?).


11/2-21/2 (Not sure bile tarikh sebenar sbb aku selalu dapat berita paling last je..)
Pak ngah sesak nafas. Gi Hospital Tanjung Karang, transfer ke Hosp Sg Buloh. Admitted few days kat ICU, tak sedarkan diri (di'pengsan'kan). Alhamdulillah, last Monday ende said, pak ngah dah sedar.
And yesterday went to Hosp Sg. Buloh . pak ngah cakap nak keluar hospital petang tu. tengah menguruskan dokumentasi2 terlibat. Ok selesaii..syukurrr!!.. sila kurangkan (lebih baik hapuskan) tabiat merokok anda dan amalkan gaya hidup yg sihat..sekian terima kasih..=D

19/2
Last Friday masa nak amek Aliff and Husna (kat umah mak), mak cakap Liya anak maklong nizah accident ngan Merc. Moto ngan merc. Mase tu dah 4jam Liya under surgery sbb ada darah beku kat kepala.. Yesterday called Usu (nak tanya pak ngah wad berapa jer..), she said Liya's getting better..alhamdulillah..

20/2
Sabtu petang dapat sms dari Kak Ros WUSB bgtau ibu kepada Cik Wan Mastura SPNB telah kembali kerahmatullah. Cik Mas ni pernah berkerja bersama2 masa aku kat ofis lama dulu. Takziah buat keluarga Cik Mas.

Owh Februari masih belum habis.. semoga lebih banyak cerita yang lebih ceria okehh!!

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …