Skip to main content

Perancang Keluarga - Mana Satu Nak Pilih

Assalamualaikum dan hello :)

Adeh, bila time nak pilih perancang keluarga, jadi pening dan dilema. Siapa sama?? ;D

Anak dah 5 kan, rasa tak mampu dah nak menambah-nambah sebab tak mampu dari segi ketahanan emosi dan mental. Diri sendiri rasa tak mampu. (Don't judge me ok :))

Selama-lama ni guna 'rancang sendiri' yang mana paling berisiko. So sebab tu lah boleh jadi sampai 5 orang huhu.

Ada beberapa pilihan yang dipertimbangkan. Mula-mula ingat nak cuba injection depo dulu, kalau sesuai boleh try implan. IUCD asalnya memang tak masuk list sebab macam ngeri pulak nak masukkan alat-alat dalam uterus. Nak pulak bila kawan pernah kena minor operation untuk keluarkan IUCD tu sebab terlekat ke apa entah. Eww Takuutt..



Lepas bersalin biasanya ambil pil Noriday. Nurse pun suggest guna 6 bulan je. Lepas 6 bulan guna cara lain. Masa check up selalu cakap kat nurse, lepas 6 bulan nak cuba depo. Kalau serasi tak banyak side effect, insyaAllah ambil implanon. Tapi masa baby Ali 3 bulan kot, nak pergi ambil pil Noriday, KK kata out of stock kat semua KK. Kena beli kat farmasi sendiri. Dah selesa beli kat farmasi, berlanjutan beberapa bulan so tak pergi buat appointment kat KK lagi. Tak lama lepas tu, stop ambil Noriday sebab macam tak boleh nak kawal selera makan. Badan makan naik je.

Masa Ali umur 5 bulan husband suruh pergi pasang implanon tapi saya suruh cuba guna kondom dulu. Rasanya macam ramai tak selesa kalau diskusi anything relate dengan kondom. Especially orang2 Melayu. Apesal ekk.. Tapi ia salah satu cara pencegahan kehamilan jugak. Realiti. Masa suggest husband pun reaksi menolak jugak. Leceh la.. malu nak beli la.. adehhh (tepuk dahi).  Saya balas, leceh lagi kalau ter'pregnant'.  Bukan berdosa pun kalau beli kondom. Apa punya mind set la orang2 kita ni..

So lepas mula guna kondom ingat dah ok lah. Tapi bila tiba-tiba period tak datang-datang, kerisauan melanda. Macam-macam dok fikir, tak berkesan ke guna kondom ni. Leak ke.. Dah la baby baru 10 bulan. Tunggu punya tunggu, dengan risau, dengan stress lagi, akhirnya lepas lewat 7 hari baru period datang.

Dah niat, kalau tak pregnant (datang period) akan cepat-cepat pergi klinik ambil kaedah perancang keluarga yang lain. Segera buat backup!

Bila survey dan baca review dari blog, memang bertambah pening tak tau nak pilih. Ada beberapa pilihan perancang keluarga ni. Ini maklumat jenis perancang keluarga dan kos sekiranya memilih khidmat LPPKN (Klinik Nur Sejahtera).

Perkhidmatan Perancang Keluarga
Bil
Perkhidmatan
Warganegara & Penduduk Tetap (RM)
Orang Asing (RM)
1.
Fi Pendaftaran (Kes Baru)
5.00
5.00
2.
Perundingan
10.00
10.00
3.
PIL KONTRASEPTIF
Ethinylestradiol 30mcg/ Levonorgestrel 150MCG
5.00
5.00
Ethinylestradiol 30mcg/Desogestrel 150MCG
7.00
7.00
Ethinylestradiol 20mcg/ Levonorgestrel 100MCG
16.00
16.00
Ethinylestradiol 20mcg/Desogestrel 150MCG
16.00
16.00
Progestin-Only Pill
10.00
10.00
Desogestrel 75mcg
40.00
40.00
Drospirenone 3mg / Ethinylestradiol 30mcg
52.00
52.00
Cyproterone Acetate 2mg / EthinyestradioL 35mcg
40.00
40.00
4.
SUNTIKAN KONTRASEPTIF
Medroxyprogesterone Acetate
36.00
36.00
Norethisterone
18.00
18.00
5.
KONDOM LELAKI
3 keping
1.00
1.00
12 keping
4.00
4.00
6.
Alat dalam Rahim termasuk pemasangan (tempoh 3 tahun)
80.00
80.00
Alat dalam Rahim termasuk pemasangan (tempoh 5 tahun)
110.00
110.00
pengeluaran
20.00
20.00
7.
Implan termasuk pemasangan (tempoh 3 tahun)
pengeluaran
500.00
100.00
500.00
100.00
8.
Vasektomi
Bius Setempat
300.00
300.00
Bius Am
550.00
550.00
LAIN-LAIN
1.
PRODUK
Vaksinasi Human Papilloma Virus (HPV)
180.00/Dos
180.00/Dos

http://www.lppkn.gov.my/index.php/perkhidmatan-kesihatan-reproduktif/101-perkhidmatan-perancang-keluarga-lppkn.html

Dah buat keputusan sangat dah nak pilih implanon. Call Klinik Nur kat PPUM nak tanya dan book tarikh. Tapi tak berangkat-angkat pulak. Sambil-sambil tu whatsapp kawan-kawan yang pernah guna perancang keluarga apa yang diorang guna.

Sudahnya tukar keputusan!

ok. bersambung... ;D

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …