Skip to main content

PHILIPS Pressure Cooker : Ayam Bakar (Cubaan Pertama)

Assalamualaikum dan hello :)

Salam Aidiladha..
Mesti ramai yang masih bercuti tapi since saya hanya beraya di Selangor je tahun ni (sebab tengah sarat mengandung), hari Selasa dah masuk pejabat :). Tak ramai pun yang ada. 5 orang je kat Tingkat 10 ni.

Tapi yang bagusnya jalan tak jem.. hoorayy.. pergi balik kerja laju aje drive hehe...
Balik kerja sampai rumah pun kira awal lah juga. Boleh lah nak masak dinner. Time sarat tak sanggup nak berdiri lama kat dapur. Sejak anak 2nd bila kandungan besar aje, adalah lower back pain bila berdiri lama-lama ni.

Tapi bersyukur dengan adanya PHILIPS Pressure Cooker ni, just campak-campak, tekan-tekan, beep... dah masak :). Dapur pun tak berkecah dah.  

Semalam kali pertama nak guna function 'Bake' dan nak guna preset timer yang dah di set kan. Cuba try test :D. So menu yang nak dicuba adalah Ayam Bakar. Bahan apa yang ada dalam peti ais sahaja. Ayam pun cuba yang masih beku lagi. Tak thaw.

Set dinner. Tak masuk dalam gambar, Oregano Buttered Rice dan Sos lada hitam

Ayam Bakar PPC
oleh : Norliza Othman

Bahan-bahan:
2 ketul peha ayam (whole leg)
3 ulas bawang putih (cincang) 
3 tbsp herba campuran (mixed herbs)
3 tbsp sos tiram
2 tbsp minyak bijan
1 tsp serbuk lada hitam
sedikit garam

2 biji kentang (potong 4)
1 biji bawang besar (potong 4)
1 batang lobak merah (potong besar2)
Cara-cara :
  1. Gaul ayam dengan semua bahan-bahan.
  2. Masukkan dalam PHILIPS Pressure Cooker
  3. Tekan 'Bake - Chicken' (masa secara automatik ditetapkan pada 18 minit)
  4. Tombol/knob/valve di posisi 'Bake' (kiri sekali)
  5. Tekan 'start'
  6. Tunggu siap.
ayam nampak togel sebab kulit ayam dah kena cilok dengan Ammar.. tak sabar nak makan dah hehe

Saya hidang dengan Oregano Buttered Rice (Nasi Mentega Oregano) yang juga dimasak dalam PPC selepas ayam siap masak. Dan coleslaw serta sos lada hitam.  Tapi tak snap pula sebarang gambar hehe...

HASIL :
  1. Hasil Ayam Bakar PPC ni, rasanya sedap! Walaupun bahan tidaklah banyak dan canggih mana.
  2. Dan ayam cukup masak dan lembut walaupun ayam tu beku-beku masuk dalam PPC :). 
  3. Cuma sayuran memang terlajak masak, jadi terlalu lembut kentang, lobak merah dan bawang, ada juga yang hangus sebelah hehe. 
  4. Ayam terlebih browned/charred (hangus) di sebelah sahaja sebab tak terbalikkan ayam dari mula memasak.
Ada bahagian kentang yang terlajak hangus hehe... tak apa kita perbaiki lagi.. tapi rasa mantop

CADANGAN PENAMBAHBAIKAN :
  1. Sayuran tak dimasukkan bersama ayam pada awal masa memasak untuk elak terlebih masak/hangus.
  2. Mungkin boleh masukkan sayuran di pertengahan masa memasak = 9minit.
  3. Terbalikkan ayam supaya kesan 'hangus/charred/browned' itu sekata juga di pertengahan masa memasak = 9minit.

Ok, boleh cuba lagi buat ayam bakar lepas ni yeayyy!!! Kita cuba dengan cadangan penambahbaikan ni dan tengok macam mana pula hasilnya ye :D

Notakaki:
PHILIPS pressure cooker ni saya beli dari website Lazada je. Mudah dan dapat harga terlajak best! RM299 aje tau.

Hehe... Rajin-rajin la tengok link tu ye kot dapat offer terbaik.. 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …