Friday, 19 August 2016

Makyong Mengidam Philips Pressure Cooker ;D



Assalamualaikum dan hello :)

Sekarang tengah penyakit ngidam nak beli pressure cooker (PC) elektrik.
Pulak dahhh.  Haritu kata nak beli jenis biasa masak atas dapur je macam mak punya sebab harga jauh lagi murah berbanding PC jenis elektrik.

Ginilah cerita tiba-tiba tukar fikiran tu...

Alkisahnya, lately ni anak-anak dok request nak bawa bekal gi sekolah macam dulu. Sebelum pregnant dulu rajin siapkan bekal Aliff & Husna tapi sejak mabuk pregnant dah tak larat nak bangun awal siapkan bekal/ bento.

Dok mengelamun fikir kalau la boleh masak pagi-pagi dengan cepat tapi tak perlu tunggu kan senang. Dok terfikir cepatnya masak guna pressure cooker sejak mencuba haritu, bolehlah nak masak pagi-pagi dengan pressure cooker. Macam masak nasi goreng just 7minit je (tak termasuk preparation).

Cuma masalahnya bila guna PC stove-top ni, nak kena mengadap/menunggu kat dapur. Tak boleh nak biarkan je. Kena tutup api karang hangit pulak kan... Sedangkan pagi-pagi lah masa yang super duper busy dan nak pantas macam lipas kudung nak buat segala-galanya hehe..


So sekarang tengah consider untuk beli pressure cooker jenis elektrik. Tekan-tekan set timer, tinggalkan je. Boleh buat macam-macam kerja lain. Boleh mandi, solat, tukar pampers anak, siapkan baju-baju anak..  Ececehhh...hihi

Dalam kepala dah set dah aim pressure cooker elektrik jenama Philips. Ada orang kata kapasiti kecil je 6L kalau banding dengan PC yang glemer tu lagi besar (8L kot).  Tapi ok je pada saya untuk kegunaan harian sekeluarga. PC Trio mak saya pun kapasiti 9L tapi selama ni saya tak guna full pun sebab tak masak banyak sangat macam kenduri :).

Ok sekarang tengah gigih hari-hari survey harga Philips Pressure Cooker HD2139 nak tengok mana-mana ada offer baik hehe... Dah siap join group pengguna Philips Pressure Cooker kat FB lagi haha!. Semangat sangat weh.. 

Jangan nanti jadi tukun tiruan sudahhh hehe...

No comments:

Post a Comment