Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2016

Makyong Mengidam Philips Pressure Cooker ;D

Assalamualaikum dan hello :)
Sekarang tengah penyakit ngidam nak beli pressure cooker (PC) elektrik. Pulak dahhh.  Haritu kata nak beli jenis biasa masak atas dapur je macam mak punya sebab harga jauh lagi murah berbanding PC jenis elektrik.
Ginilah cerita tiba-tiba tukar fikiran tu...
Alkisahnya, lately ni anak-anak dok request nak bawa bekal gi sekolah macam dulu. Sebelum pregnant dulu rajin siapkan bekal Aliff & Husna tapi sejak mabuk pregnant dah tak larat nak bangun awal siapkan bekal/ bento.
Dok mengelamun fikir kalau la boleh masak pagi-pagi dengan cepat tapi tak perlu tunggu kan senang. Dok terfikir cepatnya masak guna pressure cooker sejak mencuba haritu, bolehlah nak masak pagi-pagi dengan pressure cooker. Macam masak nasi goreng just 7minit je (tak termasuk preparation).
Cuma masalahnya bila guna PC stove-top ni, nak kena mengadap/menunggu kat dapur. Tak boleh nak biarkan je. Kena tutup api karang hangit pulak kan... Sedangkan pagi-pagi lah masa yang super duper busy d…

Resipi : Nasi Kerabu Kelantan Yang Memang Super Sedap

Assalamualaikum dan hello :)
Last last weekend saya menerai (try) resipi "nasi kerabu terlajak sedap" dari blog kak Azie Kitchen.  Hasilnya memang marvelous lah.  Jangan tanya berapa pinggan saya makan haha!! Tuan resipi dah kata terlajak sedap, saya dah try memang terbukti super sedap lah.. Habis punah dietku setahun lepas. Lepas bersalin ni kena gigih dapatkan balik berat ideal hehehe...
Save resipi dah lama dah pun simpan dalam Evernote dalam phone sejak dok belajar masakan-masakan Kelantan ni. Tapi belum berkesempatan nak buat. 

Ni lah pun masalahnya bila pregnant ni macam-macam makanan rasa nak makan. Haritu malam-malam dok tanya husband, ade tak orang jual nasi kerabu malam-malam.. husband cakap kat Kelantan pun nak cari nasi kerabu tengah hari pun susah, ni pulak nak cari malam-malam hihii.. 
Since minggu tu membuak-buak rasa nak makan nasi kerabu, cakap dengan husband nak masak sendiri lah. List kan semua bahan-bahan yang nak dibeli Jumaat tu, tapi bila balik kerj…

Bestnya Masak Guna Pressure Cooker :)

Assalamualaikum dan hello :D
Masalah! Masalah!
Sekarang tengah kemaruk gak masak guna pressure cooker hehehe.. Asal kisahnya mula dok survey pasal pressure cooker ni bila member sekolah up status masak nasi daging guna pressure cooker dia model Noxxa keluaran Amway. Walaupun ia part of marketing dia sebab saya tau dia dealer Amway (hehe).. tapi the idea tu yang menangkap minat saya nak explore pasal pressure cooker ni.

Sebelum ni actually agak takut-takut nak beli/ guna pressure cooker sebab teringat ada sorang member FB pun up status daputnya berkecah teruk lepas pressure cooker nya entah nak sebut ape eh? meletup? emm lebih kurang gitu lah. 
Tapi lepas dok surf, baca, survey, tengok video bla bla bla.. rasa konfiden lak nak guna pressure cooker ni tapi tak beli pun.  Decide pinjam mak punya pressure cooker brand Trio yang saya tolong belikan kat Lazada quite sometime jugak. Mak pun beli sebab terpengaruh dengan makcik yang dah cuba guna. Tapi yang saya tahu selama ni mak just guna …