Skip to main content

Mesyuarat Warga & Jamuan Raya CSFJ - Tema Melayu 1950an

Assalamualaikum :)

Ceritera last week.. 

Mesyuarat Warga dan Jamuan Raya CSFJ di Dewan Tan Sri Mahfoz Khamis lepas.. 

Jamuan raya kali ni memang lain sikit banding dengan tahun-tahun lepas. Kali ni Pengarah nak setiap bahagian/unit bawa sumbangan makanan.. Dulu-dulu lenggang kangkung aje hehe...

Macam-macam gak berlaku di sebalik tabir pemilihan menu la.. masalah dewan la.. etc etc...
Ingatkan dah nak cancel dah majlis ni huhu...

Alhamdulillah.. setel juga masalah-masalah yang timbul tu...

Kami kat Bahagian Prestasi combine dengan Bahagian Kontrak & Ukur Bahan.. Menu asal yang ditetapkan tu nasi putih bersama 2 lauk dan ulam tapi masing-masing membantah.. Maklumlah dah menu utama katering dah set nasi arab.. Takkan lah nak menu nasi lagi kan...

So geng kami sorang bincang dengan pengurusan.. Akhirnya kami decide bawa menu pasta.. bolognese dan carbonara... bos kecik pulak nak sponsor cream puff..

Our Menu. Table tagging ni disediakan oleh cik hajar :)
Jumaat nan indah hari 1st KL City Grand Prix haritu, kami semua shopping barang-barang pasta di Cold Storage, SOGO.. Memang ajaib sungguh sebab SOGO adalah lengang.. Tak pernah kot sajarah parking SOGO kosong hehe.. siap boleh pilih-pilih lak nak park kat mana...

Dengarnya kebanyakan majikan yang pejabatnya di tengah-tengah KL semua tutup ofis haritu.. maklumlah banyak jalan masuk ke KL yang tutup.. 

selfie di parking sogo yang lengang :)

shopping barang pasta
Last minute pulak EO BPKS emel kat semua bagitau Pengarah set tema jamuan raya adalah 1950an..  siap letak sekali contoh-contoh pakaian 50an.. Aiseh.. mana pulak  nak cari ni... 

Aiyaiyaii... tak dapek lah berglemer dengan baju raya baru hihii... 





Lepas tu masing-masing dok google lagi idea pakaian 50an.. At last terjumpa gambar ni.. emm rasanya tak la nampak pelik sangat.. Dan macam boleh pakai dengan apa-apa baju kurung kot..


Bincang-bincang dengan yang lain, masing-masing agree untuk pakai bunga tu.. So balik kerja je terus ke pyramid cari bunga.. Belilah 2 tangkai bunga ni kat Jusco.. 

mini project BP BKUB
Balik KP mulalah operasi tampal pin kerongsang pada belakang bunga tu.. Alaa.. senang aje.. potong tangkai, letak gam gluegun tu, then tampal pin.. siappp!!


Ni model nya :)
 Hari Rabu dah start gotong royong dekorasi dewan.. Tak sangka jugak ada cawangan yang supply sewa barang-barang deko yang kena lak tu dengan tema 50an tu.. Bagus betul jana pendapatan hehe.. Kelab sukan CSFJ patut buat camtu jugak ni...


pasang decoration
BP & BKUB pun nampaknya bersungguh-sungguh jugak untuk jamuan.. bagussss :). Mesti bangga bos besau hehe... Masa kami dok sibuk-sibuk dengan decoration, bos datang tempat kami tanya apa yang dia kena pakai hari majlis hehe.. Bagus betul lah bos.. sporting! :D

Gigih nak sediakan table tagging
zue & zira gigih siapkan backdrop
hasil kerja hajar, zue & zira
Hari majlis, mula-mula masing-masing segan nak pakai songket dengan bunga tu hihi.. Tengok-tengok makin lama makin selesa masing-masing .. siap dok selfie sana sini lagi hihii...

Ok lah.. layan gambar aje..





jaga gerai BP & BKUB

geng bahagian kejuruteraan pemulihan geoinformatik.. tauke aiskrim malaysia :)


pekena cendol kat 'gerai gigil' bahagian pemulihan jambatan

carbonara from zana's kitchen, bolognese from zimah's kitchen :)

liza, zira, zue just tukang rebus pasta aje hehe...

pn.narishah a.k.a bos kecik sponsor cream puff

dayang-dayang BP & BKUB

live band.. kemestian pengarah dan mejar ;)
Songket semua saya bawa.. pinjam husband, cousin dan adik.. 7 helai semuanya.. Dan the best part, dengan tak disangka-sangka saya dapat tempat kedua pakaian tercantik perempuan haha!.. Alhamdulillah.. tak sangka..tak sangka.. Kebetulan je baju kurung saya tu kainnya memang corak kain batik.. ;)


Anyway many thanks kepada semua kawan-kawan yang sporting untuk layannn aje.. kena paksa pakai bunga besar kat kepala dan songket ala-ala gadis melayu terakhir.. Korang semua memang thorrrrbaikk ! :D


us CSFJ 2015
:D

Comments

  1. makanan tak era 50 an pun he...he...he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak tu hihii..
      apa makanan 50an eh? :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …