Skip to main content

Babywearing ~ Dari Husna ke Zara

Assalamualaikum dan hello :)

Baru-baru ni terpandang status kawan lama yang cerita pasal nak beli maybe baby carrier baru untuk baby baru...

Sepanjang saya ber'babywearing' ni, saya hanya ada 3.

1st time masa Husna baby. Jenis yang sokong cawat aje tu.. Masa tu belum glemer lagi jenis-jenis baby carrier yang lain. Yang ni saya dah lebur kan.. sebab info kata tak sesuai untuk pertumbuhan tulang ke apa entah..

Then masa time Aliff lahir, tahun 2009 dah up sana sini pasal Ring Sling. So saya ada la beli 1. Brand MamaPatch. Kisahnya di sini [gadjet-baru-mama-patch-ring-sling].
Later ada Soft Structured Carrier (SSC). So beli juga brand Pognae. Masa tu time Aliff baby jugak la.. Kisahnya di sini [saya-punya-pognae-baby-carrier].


Aliff memang puas hati guna Pognae dan Mama Patch tu. Tapi masa Ammar, kurang sikit guna carrier. Sebab Ammar ni jenis nak bebas. Tak suka terikat macam tu.

Sekarang Zara pulak yang guna. Zara ok, Alhamdulillah memang suka dok dalam carrier. Dia lagi selesa di'carry' berbanding duduk dalam stroller. Lain anak lain ragam kan.. :)
Saya pun sekarang suka carry Zara dengan carrier. Sebab tu pun boleh jadi sebahagian dari pembakar kalori walaupun workout tak sehebat geng-geng program Now Everyone Can Kurus (NECK) lain. Sekarang memang suka ajak en.suami jalan-jalan mana-mana shopping complex ke masa weekend sambil-sambil carry Zara. Sambil spend masa dengan famili, sambil bakar kalori dalam diam :)

Masa Master Celebration Masters Maria Firdaus di Pullman, Putrajaya ~16 November 2014
Jalan-jalan cari pasembor di Penang ~ 1 Dis 2014
Ummy balik kerja. We-fie :)
Nak keluar jalan-jalan :)
Airport KLIA2, nak gi jalan Langkawi ~5 Mac 2015

Family time di Sunway Lagoon ~19 April 2015

Baby carrier yang ada kat pasaran ni banyak jenis tau.. Tapi sekarang saya pun tak tahu apa jenis baby carrier yang ada. Jenama yang tengah hot pun saya tak tahu. Sebab buat masa ni, 2 jenis baby carrier yang saya ada tu masih kukuh, masih praktikal dan sangat berguna..

Saya jenis tak suka beli barang yang sama banyak kali. Beli sekali aje, paling puas hati, paling berbaloi, paling berpatutan dan paling praktikal.. berdasarkan hasil kajian dan pendapat saya sendiri lah.. Setelah dok survey, kaji, fikir, baca review sana sini.. 2 tu aje lah yang saya ada beli. Jenis lain tak menarik minat saya nak beli. Dan saya pun tak minat nak ikut trend.

Sama jugak la dengan kes pam susu. Saya hanya guna Medela dari dulu hingga sekarang.. Bila orang tanya pam apa yang bagus? Errrr... tak leh jawab. Sebab saya guna Medela je :)

Takpe, ikut trend pun takpe. Ikut poket masing-masing hehe...
Ada juga yang tanya certain seller tu jual carrier yang original ke tiruan?? Ermmm... kalau saya, saya akan cari info dari pengeluar carrier (cth: website atau emel diorang and tanya), siapa authorized dealer diorang kat Malaysia ni.

Acaner?? ok tak :)

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …