Thursday, 23 April 2015

Babywearing ~ Dari Husna ke Zara



Assalamualaikum dan hello :)

Baru-baru ni terpandang status kawan lama yang cerita pasal nak beli maybe baby carrier baru untuk baby baru...

Sepanjang saya ber'babywearing' ni, saya hanya ada 3.

1st time masa Husna baby. Jenis yang sokong cawat aje tu.. Masa tu belum glemer lagi jenis-jenis baby carrier yang lain. Yang ni saya dah lebur kan.. sebab info kata tak sesuai untuk pertumbuhan tulang ke apa entah..

Then masa time Aliff lahir, tahun 2009 dah up sana sini pasal Ring Sling. So saya ada la beli 1. Brand MamaPatch. Kisahnya di sini [gadjet-baru-mama-patch-ring-sling].
Later ada Soft Structured Carrier (SSC). So beli juga brand Pognae. Masa tu time Aliff baby jugak la.. Kisahnya di sini [saya-punya-pognae-baby-carrier].


Aliff memang puas hati guna Pognae dan Mama Patch tu. Tapi masa Ammar, kurang sikit guna carrier. Sebab Ammar ni jenis nak bebas. Tak suka terikat macam tu.

Sekarang Zara pulak yang guna. Zara ok, Alhamdulillah memang suka dok dalam carrier. Dia lagi selesa di'carry' berbanding duduk dalam stroller. Lain anak lain ragam kan.. :)
Saya pun sekarang suka carry Zara dengan carrier. Sebab tu pun boleh jadi sebahagian dari pembakar kalori walaupun workout tak sehebat geng-geng program Now Everyone Can Kurus (NECK) lain. Sekarang memang suka ajak en.suami jalan-jalan mana-mana shopping complex ke masa weekend sambil-sambil carry Zara. Sambil spend masa dengan famili, sambil bakar kalori dalam diam :)

Masa Master Celebration Masters Maria Firdaus di Pullman, Putrajaya ~16 November 2014
Jalan-jalan cari pasembor di Penang ~ 1 Dis 2014
Ummy balik kerja. We-fie :)
Nak keluar jalan-jalan :)
Airport KLIA2, nak gi jalan Langkawi ~5 Mac 2015

Family time di Sunway Lagoon ~19 April 2015

Baby carrier yang ada kat pasaran ni banyak jenis tau.. Tapi sekarang saya pun tak tahu apa jenis baby carrier yang ada. Jenama yang tengah hot pun saya tak tahu. Sebab buat masa ni, 2 jenis baby carrier yang saya ada tu masih kukuh, masih praktikal dan sangat berguna..

Saya jenis tak suka beli barang yang sama banyak kali. Beli sekali aje, paling puas hati, paling berbaloi, paling berpatutan dan paling praktikal.. berdasarkan hasil kajian dan pendapat saya sendiri lah.. Setelah dok survey, kaji, fikir, baca review sana sini.. 2 tu aje lah yang saya ada beli. Jenis lain tak menarik minat saya nak beli. Dan saya pun tak minat nak ikut trend.

Sama jugak la dengan kes pam susu. Saya hanya guna Medela dari dulu hingga sekarang.. Bila orang tanya pam apa yang bagus? Errrr... tak leh jawab. Sebab saya guna Medela je :)

Takpe, ikut trend pun takpe. Ikut poket masing-masing hehe...
Ada juga yang tanya certain seller tu jual carrier yang original ke tiruan?? Ermmm... kalau saya, saya akan cari info dari pengeluar carrier (cth: website atau emel diorang and tanya), siapa authorized dealer diorang kat Malaysia ni.

Acaner?? ok tak :)

Tuesday, 21 April 2015

Ke Sunway Lagoon Selepas 20 Tahun :)



Assalamualaikum dan hello :)

Kembali bersiaran..
Agak busy dengan kerja-kerja ofis especially musim lawatan panel untuk Anugerah Pejabat Terbaik.. Rasa dah beri yang terbaik.. Tunggu aje lah keputusannya.,. Redha :)

Ahad lepas bawa anak-anak main air di Sunway Lagoon. Lama dah kot janji dengan diorang ni.. Saya sendiri pun bila diingat-ingat balik, last pergi Sunway Lagoon ni tahun 1995 masa form 1 haha!! 

20 tahun lepas derrr... 


Sedangkan Sunway Lagoon tu punyalah dekattttt aje sepelaung je dari rumah mak. Lagi dekat lagi susah nak sampai kan :)

Gigih jugak nak pergi Sunway Lagoon ni Ahad lepas sebab free ticket expired 5 Mei 2015. Tinggal 2 weekend aje yang available. So redah aje la..

Saya berjaya dapat 4 tiket free untuk dewasa. Ada masa tu kat New Straits Times ada buat kumpul 5 warna voucher dapat 1 tiket free. Gigih la masa tu cari bos-bos punya paper NST sebab nak kan tiket free. Yang tak cukup, siap gi beli lagi. Sampaikan ahkak kedai kat kantin tu tanya "Ada apa dalam NST tu" hehe...


Gigih konon boleh la 1 family masuk free. Tapi bila hari collect tiket tu kat pejabat NST, rupanya dapat tiket Adult aje.. So untuk Husna dan Aliff terpaksa gak beli tiket lain. 2 dewasa lagi tu ajak my aunt dan my sis. Ajakan tu ala-ala paksa gak la hehe...
Sayang wooooo kalau burn je...

 


Tiket kanak-kanak yang ada MyKid RM69 seorang. Hishhh... nyesal pun ada gak tak pergi awal sebelum 1 April. Sebab dah ada GST. Before GST dulu tiket kids RM65.. Naik 4 hengget sudaaa... Nak tengok harga tiket bole layari website Sunway Lagoon ni ye.. 

Pagi Ahad tu ingat nak tunda plan ke this weekend sebab tak semena-mena kami husband n wife kena ceri beri pulak.. Entah apa silap makan hari Sabtu tu.. Tapi bila muka anak-anak dah muncung, start nak mogok bagai.. redah juga la... Mujur juga anak-anak takde seorang pun yang jangkit sekali kena ceri beri  ni.. Jauh kot nak berlari ke toilet... 

Asalnya en.suami taknak join. Alasan sakit kepala. So Ammar dan Zara ditinggalkan bersama-sama en.suami.  Pagi Ahad tu pukul 9.00 call my auntie nak join tak. Kena bebel la jugak sebab last minute sungguh..  hihiii.. Takpela.. Sunway Lagoon buka pukul 10.00 pagi pun... sempat aje...

Meanwhile suruh juga my sis call cousins kami yang lain-lain yang bujang-bujang ni kot nak join untuk free ticket yang en.,suami taknak tu tapi takde sorang pun yang free.. So ala-ala macam kena burn la 1 tiket tu.. sob sob...

Drive dengan Husna dan Aliff gi Subang untuk ambil my auntie then sms juga ke en.suami, tanye kot-kot die berubah fikiran nak join. Boleh la nak singgah rumah balik semula. Dah patah balik Sunway ke rumah mak untuk ambil my sis pulak. Call en.suami dia kata ok la, join sekali.. 

Hihiii.. happy!! 
Memang niat asal nak bawa whole family kan.. tiba-tiba taknak pulak.. kesian kat Ammar lah kena tinggal... Masa nak keluar pergi Subang dan rumah my mom tu memang Ammar dah siap-siap nak ikut tapi dia tak tahu asalnya dia kena tinggal dengan Ayah die.. 


En.suami cerita Ammar still pakai slipar dan beg galas dia sepanjang dalam rumah. Kalau betul-betul en.,suami taknak pergi kan alahaii.. kesian kot kat Ammar.. isk iskk.. hati mak-mak ni kan asyik touching aje kan..


Kat Sunway Lagoon kami tak habis explore semua park pun... Hanya sempat main 3 permainan aje then kebetulan guna stroller kena lalu Wildlife Park so dapat la anak-anak tengok haiwan-haiwan yang ada.. Fokus diorang just nak main air aje.. So kami spent 90% masa kat water park je..

Takpe la.. memang dah niat nak bawa anak-anak. Seronok sangat-sangat diorang.




 


Tak dapat dinukilkan wajah anak-anak yang riang gembira main air.. 
Bahagia kan perasaan tu :)
Terima kasih to my auntie n sis yang sanggup join last minute dan tolong tengok-tengokkan anak-anak main air :)

Wednesday, 8 April 2015

NowEveryoneCanKurus : Semangat Hampir Rebah



Assalamualaikum dan hello :)
Semoga anda semua sentiasa dalam peliharaan Yang Maha Esa.

Hari ni just nak stori pasal liku-liku perjalanan bersama program NECK, Now Everyone Can Kurus.. Liku-liku lah sangat kannnn :)

Dah hampir 10 minggu saya berada dalam program NECK ni.  Banyak ups and downs juga tapi matlamat nak turunkan berat badan sehingga mencapai berat ideal masih tetap akan digenggam.. Cuma sebagai manusia biasa memang kejap ok kejap tak ok lah kan...

SAAT PALING KRITIKAL RASA NAK GIVE UP?
Kalau ditanya, tak pernah rasa nak give up ke?
Sejujurnya, pernah. Bila tau?? Minggu pertama program. To be exact, hari ke-2 hahaha!!!


Hari pertama agak kalut nak buat ape, nak buat camne..

Hari kedua, dok pening apa makanan yang boleh makan niii?????!!!!  Masa tu, pandang makanan ni nampak “TINGGI KALORI”, pandang makanan sana, nampak “TINGGI KALORI”

Sudahnya rasa aarrrrgghhhh tak boleh makan apa-apa la camni... TENSION gillerr kot haha!!!

Memang saat tu terasa nak hantar mesej kat coach dan organizer, nak cakap nak tarik diri dari program hehe... Tapi set dalam kepala “AKU MESTI TURUNKAN BERAT BADAN, MESTI!!”. Kuredahi juga..

Alhamdulillah.. Masuk hari ketiga, baru nak mula nampak caranya. Dan seterusnya semua menjadi lebih mudah dan mudah..

Nak pulak coach dan organizer ajar guna apps MyFitnessPal. Boleh track berapa kalori yang dah diambil untuk hari tu. So banyak membantu..

 

Myfitnesspal ni ada baaanyak database makanan tau. Makanan melayu pun ada. Search aje "asam pedas"... haaa keluar la nanti hehe..

Lagipun sejak join program NECK ni, saya dah tau apa formula dan rahsia sebenarnya macam mana saya boleh menjadi BAMBAM hehe... Bila kita dah tau apa puncanya, kita akan tahu macam mana nak turunkan berat badan dan kemudiannya bagaiman nak kekalkan berat badan ideal kita tu.. bagus kan? :)

PENTINGNYA SOKONGAN
Tapi syukur Alhamdulillah, dalam program NECK ni ada Telegram Group. Bila terasa down tu memang jadi bersemangat balik bila baca perkongsian rakan-rakan seperjuangan dalam NECK. Memang betul, tiap benda yang perlu semangat tinggi ni perlu dibuat secara berjemaah. Kalau seorang diri memang sekejap je boleh rebah kalau tak kuat semangat. 

 
Cer tengok geng-geng dalam Batch 1 masing-masing sentiasa update makanan dan workout masing-masing. Kalau baca je memang bole rasa terbakar gak la.. Dan bila update makanan, sebenarnya dapat guide ahli-ahli lain yang tak tau nak makan apa.  Kalau ada makanan yang kureng sesuai, nanti coach akan tegur lah dan nasihat apa yang patut.

Dalam grup Batch 1 NECK ada beberapa orang yang memang tak jemu-jemu berkongsi. Antaranya Kak Shar, Shiemz, Zara, Balkis, Kak Soljer, Kak Yam, Kak Laila, Kak Halimatun. Banyak kakak-kakak ni tau hehe.. Tapi semangat diorang, memang thorbaikkk!!

Termasuklah coach Abang Ketak.  Walaupun kena handle 3 Batch NECK sekarang ni tapi kami di Batch 1 langsung tak terasa terabai pun.. Tiap masa kalau apa-apa soalan atau masalah diajukan, cepat aje coach membantu.

DOAKAN SAYA
Doakan saya dapat capai berat badan ideal saya ok.  Saya bukan bersaing dengan sesiapa, tapi hanya bersaing dan berlawan dengan diri sendiri.

Ada ofismate saya yang KURUS bagitau, beliau dah jemu dan puas KURUS.  Saya pulak belum pernah kurus hehe... Jemu dah GEMOOOK a.k.a. BAMBAM

Walaupun lately banyak lak orang dok viral hashtag #gemokisawesome, pada saya mesti jauh disudut hati penyokong-penyokong hashtag ni PASTI nak berat badan ideal, kurus dan semestinya SIHAT!

So saya doakan anda yang masih bergelut dengan masalah berat badan ni akan KURUS dan SIHAT juga.

Pastikan hanya follow pelan diet yang sihat ok, jangan semberono ikut orang :)

Saturday, 4 April 2015

Tutorial : DIY Birthday Goodie Bag Ammar & Aliff





Assalamualaikum dan hello ;)

Haiyoo... rasa bersawang berdebu dah blog ni.. 2 minggu tak publish apa-apa.. Banyak nak story tapi masa mencemburui hehe...

Ok just nak share, baru-baru ni ada seorang reader yang contact saya melalui emel. Beliau Tanya tentang goodie bag birthday Ammar yang saya DIY kan sebelum ni. Actually sebelum tu saya pernah buat untuk Aliff gak. Testing :)

Pada saya goodie bag termurah di pasaran hehe... dan yang best nya ada personal touch which memang saya sangat suka. Saya memang suka buat sendiri kebanyakan benda terutamanya untuk orang-orang tersayang. Kalau hadiah pun suka yang buat sendiri walaupun simple dan murah tapi sebab orang kata ‘air tangan’ kan...

Goodie bag paling murah, jimat dan penuh kasih sayang :)
Beli memang mudah dan super senang tapi kan ‘feel’ tu rasa ciput sikit. Dan DIY pun bole lah nak jimatkan kos hehe... Nak pulak semua pakat GST sekarang kan ;)

AGPTB (Alaaa Gurau Pun Tak Boleh)

Untuk buat goodie bag Ammar ni, bahan dan peralatan yang diperlukan tak banyak pun. Cekidautt

Bahan/ Peralatan:

  1. Brown/White paperbag/ snackbag  (boleh beli kat kedai yang jual barang packaging. Tapi kat 99speedmart pun ada gak. 100pcs harga RM3.50-Rm5.00 ikut saiz)
  2. Komputer/laptop yang ada Microsoft Word
  3. Printer
  4. Pembaris
Itu aje...

Caranya :

1.       Ukur dengan pembaris lah.. panjang dan lebar paperbag. Katakan 6" x 8.5”

2.       Di computer/laptop, Microsoft Word, set page size kepada saiz paperbag tadi
3.       Insert ‘textbox’ dan taip mesej ‘Ammar Naufal is 2’. Saya guna beberapa textbox kerana menggunakan font dan saiz huruf yang berbeza. 


4.       Susun atur textbox seperti yang dikehendaki.


5.       Boleh insert apa-apa picture untuk hiasan

6.       Rotate/pusingkan textbox dan picture sehingga 180darjah (terbalik). 

 

7.       Yang ini kena check dulu. Tengok setting printer masing-masing. Kena try print dulu. Kalau tak perlu terbalik, takyah lah terbalikkan 

8.       Print ke atas paperbag. Pastikan bahagian bawah (bottom) paperbag yang masuk dulu ke dalam printer untuk elak dari tersangkut.


Nak print ni saya kena print satu-satu. Tak boleh susun banyak-banyak dalam paper tray sebab sangkut.  Ada juga beberapa keeping yang sangkut tapi bila dah dapat rentak printer tu,ok je...

Saya mula-mula print dulu atas kertas A4 biasa untuk check sama ada ok tak font/saiz huruf tu.  Acu la kat paperbag tu. Bila rasa dah ok, baru start print direct kat paper bag.

Ada juga yang saran untuk lekat sejenis selotape yang senang cabut. tujuannya untuk elak paperbag tu dari tersangkut dalam printer (macam gambar bawah ni). Tapi saya takde guna pun.


Senang aje kan DIY goodie bag ni.. Selain untuk goodie bag birthday anak, boleh juga print personal message kat paperbag tu then isi bekal untuk anak ke husband ke isk isk... Contohnya macam kat bawah ni ha..


 Sweet aje kan :)

Tak perlu tempah cop khas pun ;D