Monday, 16 March 2015

Diari NECK : Timbangan Minggu Ke-6



Assalamualaikum dan hi..

Lately susah pulak nak cari masa nak update blog.. Aduhhh... Mentor dah bagitau, bukan cari masa, tapi BERI masa.. kena revise balik jadual ni..

Sejak join program NECK Now Everyone Can Kurus ni, sebenarnya dah bertambah satu lagi tanggung jawab. So kat sini nak kena revise PRIORITY pulak.. 

Ok lah dah OOT lak :)

Sebenarnya belum pernah tulis lagi kan diari untuk program NECK ni.. Diam tak diam dah 6 minggu program berjalan. Banyak gak suka duka pahit manis tu.. Yang paling manis tentulah bila ada penurunan dalam timbangan.

Berat asal saya pada 1 Februari hari pertama NECK bermula adalah 69.1kg. BMI 28. Kategori gemuk. Dah hampir dengan angka 30 tu.. Kategori Obesiti. Huhuu... 

berani tak nak kira BMI anda?? :)
Nak tulis pun malu sebenarnya tapi ini fakta dan hakikat. Dah tak mahu duduk dalam bayang-bayang dan zon selesa dah.. 

Tu pasal la join NECK. Dan untuk lebih bersemangat dan konsisten, husband pun ku ajak join sekali so boleh buat secara berjemaah, sentiasa remind each other dan beri sokongan dan nasihat :)

Timbangan Minggu ke-6 pada 15 Mac 2015.  Sebenarnya agak risau juga kalau-kalau bukan takat takde penurunan tapi lebih malang lagi kalau ada peningkatan.. Hadoi..


Sebabnya memang diakui aktiviti senaman agak kurang 2 minggu ni. Masa bercuti di Langkawi haritu pun jadual agak kucar kacir juga. Ada juga buat skipping, abs workout, buttock workout, leg workout. Tapi kurang buat cardio, erobik. Harapkan banyak berjalan dengan beban je (carry Zara dalan SSC). 

Workout luar lagilah memang jarang sangat sebab macam renyah jugak nak bawa 4 orang anak-anak yang kecil-kecil lagi.. Gym lagilah tak pernah jejak lagi walaupun sangat tempting tengok kawan-kawan grup NECK yang workout di gym :)


Itulah pun tarikan untuk saya join program NECK ni. Sebab tak perlu sekat makan secara drastik dan TAK PERLU pergi gym. Di rumah sahaja pun boleh dan dengan senaman yang bersesuai pun boleh turunkan berat badan. 

Confirm lah BEST!

Nanti saya cerita lah pasal apa yang saya buat dan makan eh :)

Ok back tu cerita timbang. Selepas 6 minggu, Alhamdulillah saya berjaya turunkan berat sebanyak 6.3kg. So sekarang secara rasminya berat saya pada 15 Mac 2015 adalah 62.8kg.


Weeehuuuu Alhamdulillah...

Mak saya pesan tak payah la update kat FB pasal berat tu hehe.. katanya nanti kalau gemuk balik malu pulak... Pulak dahhh... Sape soh gemuk balik ??? hihii...

Takpe, saya anggap tu sebagai cabaran untuk saya terus capai berat ideal saya dan insyaAllah maintain berat tu sampai bila-bila..

Lagipun coach dan mentor program akan ajar cara untuk maintain berat masa fasa maintenance.
Sekarang just fokus untuk turunkan dulu berat badan okayyy :)

Doakan saya berjaya capai berat badan ideal ya.. Sekiranya umur panjang, saya nak jalani hidup dengan keadaan kesihatan yang terbaik, kurus dan sihat. Saya taknak bergantung pada ubat atau banyak menghabiskan masa di hospital kerana sakit.
InsyaAllah...

Saya doakan anda pun kurus dan sihat! :)

Perjalanan saya menuju mencapai berat ideal saya bermula bila saya membaca ebook ni.. anda pun boleh mulakan juga.. :)




Tuesday, 10 March 2015

Langkawi : Rumah Peranginan Persekutuan Federal Villa



Assalamualaikum dan hello :)

Kali pertama booking Rumah Peranginan Persekutuan. Terjebak selepas baca blog seorang member yang booking kat RPP Fraser's Hill. Masa tu baru tahu kewujudan RPP ni.. hihii dah bertahun kerja tapi tak tau.. auchh


So Januari lepas berjaya booking RPP Langkawi. Alhamdulillah dapat gak. Sebabnya RPP ni bukak aje bulan baru, kejap aje dah habis. Memang la rezeki, masa tu AirAsia pun ada promo tiket flight. RM39 sehala. 


RPP Langkawi a.k.a Federal Villa ni diuruskan oleh Holiday Villa Langkawi.  Check in - check out semua di lobi Holiday Villa. Kemudahan macam swimming pool pun gunasama. 

Saya book bilik Deluxe. Satu malam hanya RM77 sahaja. Rate biasa (kat website) dalam RM200++. Murah giler kentang kan RPP ni? Patutla memanjang penuh ditempah orang huhuu...

Gambar-gambar just ambil guna phone. Lupa pulak nak bawa kamera. Nak pulak sampai Langkawi dah malam so gambar pun suram aje..





Booking dua bilik. Connecting room. Bilik memang luas dan selesa. Dekorasi memang nampak lama la tapi yang penting bersih. Kira ok la kan dengan rate yang murah camtu. :)

Kemudahan dalam bilik lengkap. TV dengan Astro, mini fridge, cerek elektrik, tuala mandi, tuala muka, pemanas air, aircond, extra bantal, toileteries, teh & nescafe. Seterika takde. Sejadah takde. Request la ye kalau nak :)..

Siaran tv pun not bad juga. Selain TV1, TV2 (TV3 takde pulak), ada FOX movie, Sports, National Geographic.. dan lain-lain.. tapi yang penting ada Disney Junior hehe...


Kami duduk di bilik 355 dan 356 di blok Sigal. Tingkat 1. Bloknya 3 tingkat dan takde lif lah.. Tak pasti macam mana nak request bilik tingkat bawah huhuu..

Tak sempat nak explore sekeliling hotel/villa sebab terkejar-kejar masa kat sana. Maklumlah percutian singkat. :)


InsyaAllah ada rezeki boleh pergi lagi.. Sebab walaupun dah dua kali ke Langkawi, still belum merasa pergi island hopping dan main pantai :)

Nak tengok gambar-gambar Federal Villa? Saya ambil dari website diorang dan tempek sini ye.. lebih clear :)
Bilik Standard - RM55/night
Bilik Deluxe - RM77/night
aerial view
aerial view\
blok
Tu je..
Tadaaa :)