Thursday, 29 January 2015

Now Everyone Can Kurus (NECK) : Pasangan Gemuk Yang Nak Berubah..



Assalamualaikum dan hello :)


KAMI PASANGAN GEMUK :(
Lagi beberapa hari nak mula program Now Everyone Can Kurus a.k.a NECK. Saya dan husband plan nak join program ni. Almaklumlah, masing-masing dari saiz M dah jadi saiz XL dan XXL dah.. 

So dah anak 4 orang ni, umur pun dah 3pulohan, kenalah mula ambil kisah kesihatan termasuk penampilan hehe..

Bila try kira BMI, memang dah kategori overweight.. hampir-hampir nak cecah tahap obesiti. Isk isk... :(

Lambat betul nak sedar eh.. bertahun-tahun 'menternak' lemak tak sedar pun.. Tak pe, janji jangan sampai tak sedar-sedar langsung sampai kesudah.. 

Sebelum saiz badan naik sampai 4XL haruslah ambil tindakan sewajarnya..

orang Malaysia sekarang ramai yang gemok
TAK PERNAH DIET
Sejujurnya saya belum pernah lagi serius nak men'diet'kan diri. Kejap-kejap pregnant la.. menyusu la... so tak jadi diet nya.. Tapi masa dok kerja kat UPSJ Selatan, rajin gak gi jogging, badminton sebab ada ramai geng. Hmm memang kalau ada ramai-ramai kawan sama-sama buat lagi bersemangat lah.. Tak lama.. lepas tu dah pregnant Ammar pulak.. stop sudah...

Tapi lepas bersalin Zara, memang berazam nak turunkan berat badan so walaupun still menyusu, saya nak join NECK ni untuk belajar cara terbaik yang saya boleh guna untuk turunkan berat badan tapi dalam masa yang sama masih menyusu dengan jayanya.. 

Lagipun ada Set Slimming Untuk Ibu Menyusu. Jadi saya yakin, in syaa Allah, kualiti dan kuantiti susu untuk Zara akan masih tiptop :).. In syaa Allah..

DIET DRASTIK??
Saya tak pernah tahu pun cara terbaik nak diet. Selalunya dengar orang cerita pasal Diet ****. Tapi still tak pernah try lagi. Dengarnya macam ambil protein aje.. no karbohidrat. betul ke??

Diet karbohidrat ni macam tak sesuai sangat dengan saya. Sebab pernah bila tak makan nasi, later bila makan tu sampai terlajak terlebih-lebih pulak makan nasi.. Sudahnya mau naik lagi banyak berat berbanding yang diturunkan.. 

Lagipun saya still breastfeeding. Tak sesuai sangat nak diet secara drastik ni.. 

perubahan kawan yang pernah join prog NECK sebelum ni
our mentor pun terbukti dapat menurunkan berat badan dalam masa 3 bulan dengan program NECK
DIET PROGRAM N.E.C.K YANG BEST
Bila saya dapat tahu program NECK ni boleh je makan nasi, takde skip makan, tak perlu nak pergi gym, siap boleh makan 5 kali sehari pulak tu (tapi kena tahu cara yang betul). Aihh memang menarik lah. Nampak macam sesuai. 

Lepas saya baca ebook mini NECK dan kemudiannya ebook lengkap dan video-video tips kurus tu, memang bersemangat nak join. 

Ya la.. nak kurus tapi dengan cara yang sihat! Dan boleh diaplikasi sepanjang masa.

Kalau yang drastik ni banyak tengok yang akhirnya GAGAL. Malah berat badan jadi makin bertambah berkali ganda pula.. 
Nau'zubillah...


Apa lagi yang BEST tentang program Now Everyone Can Kurus (NECK) ni?

1) Ada hadiah untuk peserta yang berjaya! Hadiah utama WANG TUNAI RM1000!!, hadiah kedua & ketiga pun ada gak.. 
2) Turunkan berat badan secara berjemaah. Lagi syok dari buat sorang2
3) Support Group di FB/Telegram
4) Ada PERSONAL TRAINER akan guide, coach dan monitor cara yang betul dan berkesan untuk turunkan berat badan. Boleh makan NASI tau :)

BEST ke BEST??

101 IMPIAN & MATLAMAT
Saya rasa bersyukur program ni datang pada masa yang tepat. Memang saya ada tulis dalam senarai 101 Impian & Matlamat saya untuk turunkan berat badan dan capai berat badan ideal pada bulan Jun 2015.

Mungkin ini jawapan dariNya? :)

Masa terbaik untuk kurus dan sihat adalah 10 tahun lepas. Dan masa kedua terbaik adalah SEKARANG!

Nak join sekali? Nak kurus sihat?
Mulakan langkah pertama anda..


Terima kasih kerana sudi membaca :)

* Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE. Semoga ilmu ini dapat dipanjangkan dan menjadi salah satu pencen kubur kita semua.

Tuesday, 27 January 2015

Menyesal Pergi Kidzania Masa Cuti Sekolah :(



Assalamualaikum dan hello :)

Semoga sihat, sihat, sihat semuanya :)

Ni cerita Kidzania. Hari Krismas baru-baru  ni, bawa Husna, Aliff dan makcik-makcik kegemaran diorang (Tisya dan Jeehan) ke Kidzania. Husband tak nak ikut, so Ammar kena lah tinggal.

Ikutkan Jeehan dan Tisya dah tak perlu ada adult ikut sebab diorang dah lebih dari 8 tahun. Tapi disebabkan Husna dan Aliff masih 'bawah umur', kenalah ummy nya ikut masuk dalam tu. Dah ummy pergi, Zara pun kenalah angkut sekali :)

Saya dah siap beli tiket secara online sebab bila call Kidzania, staff tu bagitau tiket kat kaunter lebih mahal. Lagipun takut tiket habis pula kalau beli walk-in.. Ok fine! beli online je..

Janji dengan Tisya & Jeehan tunggu di lobi. Dah jumpa terus beratur ke kaunter untuk ambil tiket dan pakai 'gelang'. Then masuklah ke Kidzania nya...

Jom tengok aktiviti dalam ni... :)

Mula-mula, pergi CIMB Bank dulu keluarkan duit. Kata nak bekerja dan berbelanja :)



Plan buat aktiviti kat tingkat atas dulu.. lemah lutut nak angkat stroller naik tangga. Minta Jeehan pegangkan Zara dulu, ummy gi angkat stroller tu naik atas. Bila ronda-ronda, jumpa lif untuk disable/wheelchair naik atas tapi macam berkunci, kena minta staff buka. Dan memang tak nampak pun sesiapa yang guna lif tu sebab macam agak tersorok pun.


AIR ASIA 
Tempat 1st yang jadi pilihan diorang confirm lah Air Asia!!. Aliff standard lah nak jadi pilot (Air Asia Flight Simulator). Husna dan Tisya pilih jadi pramugari (Air Asia Flight Attendant. 

Barisan menunggu untuk jadi pilot tu mak aii panjangnya lah.. Husna dan Tisya dah selesai kerja pramugarinya tapi Aliff masih tunggu giliran. Kot 4 kali sesi baru sampai giliran Aliff. 

Jeehan tak join ni, dia bawa diri sorang-sorang gi KPJ nak jadi doktor. Kakyong doakan Allah makbulkan cita-cita Jeehan nak jadi doktor tu ya.. in syaa Allah :)..


Ummy dengan Zara, jadilah penunggu setia yang boring hikhik...

selfie jap ;)
GERAI MAKANAN
Ada beberapa gerai yang jual snek macam ni.. Harga boleh tahan mahal la juga. Kalau lapar memang terpaksa gak beli lah sebab makanan memang tak boleh nak bawa masuk. Air masak boleh la.. Set popcorn + air mineral + cotton candy = RM10. Terdengar seorang akak tu tanya nak beli vitagen sebotol, harganya RM3.50. Sebotol aje tau, bukan satu pek (5 botol) :)


LIFEBUOY
Sambil-sambil menunggu Aliff yang tak setel lagi jadi pilot tu, Jeehan, Husna dan Tisya masuk Lifebuoy pulak. Dari luar nampak macam diajar cara-cara nak cuci tangan yang betul. lain-lain taksure hehe...


VITAGEN
Selesai di Lifebuoy, pusing ke tempat Oreo Cookie Factory. Ramai. Pergi pulak ke Cadbury Chocolate Factory. Ramai jugakk. Pusing lagi ke Vitagen Marigold Milk Factory. Grrr... Ramai juga.

Tapi Husna dan Aliff berkeras nak jugak masuk Vitagen. Ok lah.. beratur aje lah.. terpaksa lah tunggu 2 sesi. Fuhhh... anak punya pasal ikutkan aje lah...



Ummy dan Zara membawa diri cari tempat duduk. Alhamdulillah ada lah juga meja dan kerusi menunggu berdekatan TV3, ntv7, 8TV, and TV9 TV Studio. Susukan Zara dan main-main. Zara pun nampak tak berapa selesa sangat duduk lama-lama dalam stroller. Even dia tak mahu tidur pun. Myabe tak selesa.

Jeehan sekali lagi masuk KPJ Specialist Hospital. Hihii.. Lain kali nak suruh budak-budak ni masuk Studio la pulak. Dah 3 tahun pergi tak pernah cuba lagi.

MARRYBROWN
Dah selesai sesi di Vitagen, masing-masing dah lapar. So turun level bawah. Ingat nak pergi sesi di Sushi King. Ramai juga. Nak buat sandwich di Ayam Brand Cooking School. Pun ramai. Adoii.

Shoot pergi Marrybrown Burger Shop. Rezeki. Tinggal 1 sesi nak tunggu. Ok not bad lah.. So beratur situ.


Aliff mula-mula nak join buat burger tapi lepas tu tak nak join pulak. Kecewa ummy yang kelaparan ni. hihii.. So Jeehan bawa Aliff pergi tempat lain, pilihlah apa-apa yang Aliff nak. Diorang pergi ke Z Mart jadi cashier dan pelanggan. Gambar takde sebab ummy tak join.



Husna dan Tisya aje yang buat burger. Dapatlah 2 biji burger untuk dimakan :)


PAINTING SCHOOL
Patah balik ke Sushi King & Ayam Brand School. Masih ramai. Tak boleh jadik ni.. So decide je masuk aje mana-mana yang kurang orang. So dapat chance masuk Painting School.


Lepas Husna dan Tisya keluar, Aliff baru siap kerja di Z Mart. Dia pun nak masuk Painting School jugak. So beratur lah..


Mula-mula Aliff tengok budak-budak lain warna guna tangan kanan. So dia pun cuba tangan kanan. Tapi nampak kekok aje.. then Aliff tukar tangan kiri balik. Terseyum aje ummy tengok dari luar. Dah tau diri tu kidal, nak pulak tiru orang lain hehe.. Aliff oh Aliff...



JEWELLERY
Husna dan Tisya lepas Painting School pergi nak  buat gelang. Masuklah Karatz Jewellery ni. Memang dari mula masuk Kidzania Husna dah cakap nak buat gelang sebab tahun lepas dia tak dapat buat.



Sambil tunggu diorang selesai, ummy dan Zara ke toilet dulu tukarkan diaper Zara then ke surau dulu solat Zuhur. Dah selesai, cari diorang tak jumpa. Habis round akhirnya jumpa depan Marrybrown balik. Lepas diorang solat semuanya, baru gerak balik sebab dah nak habis sesi pagi tu.

Sebelum ni tak tahu pun duit Kidzos yang diorang dapat masa 'bekerja' tu boleh beli barang kat Kidzania's Department Store ni. Tapi barangnya mahal-mahal lah.. paling murah 500 kidzos, dapat pen aje rasanya.

Tapi tak beli apa-apa sebab masa suntuk dan rasanya tak cukup pun duitnya.


Selesai semuanya.. dah boleh bertolak balik.. Nak keluar pun bersesak-sesak.. fuhh...


Ni lah peneman ummy yang paling baik. Tak meragam pun.. Setia aje.. :)


MENYESAL WEHH..
Kesimpulannya, tobat tak nak dah pergi Kidzania masa cuti sekolah. 4 jam hanya dapat 6 je pekerjaan??. Masa terbazir dengan menunggu, menunggu, menunggu sahaja. 

Ummy ni dah la memang tak  minat bersesak-sesak ni. Sebab nak penuhkan impian anak-anak aje lah ummy gagahkan diri juga.

Masa tu pulak ada promo Groupon dapat diskaun lagi untuk tiket masuk tapi hanya untuk sesi petang. Mula-mula nak beli Groupon tu. Alhamdulillah tak jadi. Sebabnya masa balik tu, tengok barisan nak ambil tiket untuk sesi petang panjangnya sampai ke luar. Fuhhhh... selamatttt....

TRIP KIDZANIA TAHUN 2013
Tahun 2013 pergi sehari sebelum Pilihanraya so sebab ramai yang balik kampung nak mengundi so Kidzania memang agak lengang. Even most tempat yang kami masuk memang hanya budak-budak berempat ni aje. Tak cukup korum pun. 

Dapat lah 10 pekerjaan. Siap sempat lepak-lepak makan dulu sushi, sandwich yang budak-budak ni buat. So bila baru  ni pergi sesak camtu, terasa perbezaannya.. 

Bila tengok kawan cerita bawa anaknya ke Kidzania hari pertama sekolah yang confirm lah lengang, rasa memang best lah.. 

In Syaa Allah, 1sy day school Tahun 2016!! :D

Wednesday, 21 January 2015

Ammar Naufal is 2 : Birthday Tema Bola



Assalamualaikum dan hello :)

Kek ni dibuat sendiri dengan penuh kasih sayang :)
AMMAR NAUFAL 2 TAHUN
Ahad baru ni balik kampung. Alang buat majlis hari lahirnya. So alang kepalang famili masing-masing balik kampung, tumpang sekalilah sambut birthday Ammar Naufal. 

Ammar Naufal dah pun berumur 2 tahun pada 14 Januari 2015. Syukur Alhamdulillah... Ummy doakan Ammar Naufal diberi keberkatan usia, keberkatan rezeki dan dalam perlindungan Allah setiap masa.. 

Birthday Ammar ni plan pun agak ad hoc. Niat nak buat dah ada tapi kurang yakin sempat buat atau tak. Nak pulak Husna, Aliff dan Ammar sekaligus kurang sihat, demam dan muntah-muntah (angin). 

Tapi gigihkan juga sebab nak simpan kenang-kenangan anak-anak.. 

Gambar famili dulu :)
Disebabkan masa pun suntuk, decide buat birthday tema bola sepak aje.. throwback birthday party Aliff Rayyan tahun 2012. Fikir-fikir sebab masa tu masing-masing famili dah ada jersi bola, so guna semula aje lah.. Jimat!

Birthday Aliff Rayyan tahun 2012
KEK BOLA DAN D.I.Y GOODIE BAG
Kek buat sendiri, goodie bag pun DIY sendiri je.. simple aje tapi memang seronok buat untuk anak-anak.. Lagipun anak-anak suka nak tolong, ambil bahagian nak tolong ummy ni.. So untuk isi goodie bag, memang bagi kat Husna, Aliff dan Ammar buat. Kalau ikutkan, nak deko kek pun diorang nak tolong buat tapi sorilah.. tak dapat ummy nak bagi.. nanti lagi lambat nak siap!


DIY goodie bag
JERSI BOLA ANAK-ANAK
Time cari jersi Harimau Malaya yang lama tu, boleh pulak tak jumpa. Aduhaii.. biasa ade aje.. time nak guna tak jumpa. Terpaksa juga la cari baru. On the way nak balik ke KP tengok ada pasar malam kat Paya Jaras baru nak buka. Singgah la cari baju untuk anak-anak. 

Sebab awal lagi sampai dalam pukul 3 lebih, penjual tu pun baru nak pasang khemah pasar, terpaksa la tunggu sampai dia siap. Dekat sejam kot berlegar-legar kat pasar tu. Beli jersi murah aje.. Dapat beli jersi Kelantan aje untuk Husna, Aliff & Ammar. Saja beli jersi Spain ni sebab saiz paling kecil, tengok muat pulak dengan Zara :)

Kat pasar malam dapat la RM10 sepasang (dulu dapat RM8). Tapi adik beli jersi kat kedai borong di Tanjong Karang dapat RM5 sepasang..kain lagi elok lak tu.. ciss..

Amani Zara pun ikut tema tau :)
Since Ammar pun baru 2 tahun, dia belum pandai sangat nak bergaya depan kamera. Keras aje.. Mungkin juga still ngantuk sebab dia dipaksa bangun tidur sebab nak start majlis hihii.. Ok lah.. layan gambar aje lah... 



Huru hara gak nak susun kanak-kanak ni bergambar :)
Terima kasih kepada semua ahli keluarga yang sporting walaupun last minute plan. Korang memang terbaikkk!! 



Terima kasih kerana sudi membaca :)

* Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE. Semoga ilmu ini dapat dipanjangkan dan menjadi salah satu pencen kubur kita semua.

Monday, 19 January 2015

Mana Nak Beli Karipap Gergasi Frozen Kuala Selangor?



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Semoga anda sentiasa sihat dan bahagia :)

Entri ni khas untuk sesiapa yang berminat nak membeli karipap gergasi frozen. Sejak saya post entri Karipap Gergasi Kuala Selangor Memang Gergasi, tiba-tiba ada beberapa orang contact saya nak beli karipap gergasi frozen..


Err... tapi saya bukan penjual/pengedar karipap gergasi frozen. Saya pun pembeli juga..

Saya cuba juga search di Google dan FB kot-kot lah ade page ke tapi just jumpa satuuu aje.. Karipap Gergasi Gombak. Karipap Gergasi Kuala Selangor tak ade. Tak pastilah kalau ianya pengeluar yang sama.. Wallahua'lam..


So kebetulan ada kenduri tahlil arwah atok di kampung Kuala Selangor Maulidur Rasul baru-baru ni dan kebetulan kami bertolak petang, dapatlah menyinggah gerai karipap gergasi tu.  So minta husband mintakan nombor telefon dari penjual tu je..


Alhamdulillah... dapat juga nombornya..
So sesiapa yang berminat nak dapatkan karipap gergasi frozen, boleh hubungi Ude ni ya :)


Macam saya post kat FB tu, saya tak jual karipap gergasi, tapi #SayaJualShaklee :)


Terima kasih kerana sudi membaca :)

* Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE. Semoga ilmu ini dapat dipanjangkan dan menjadi salah satu pencen kubur kita semua.

Thursday, 15 January 2015

Tips Super Mudah Susun Buku Sekolah Anak Ikut Jadual Yang Ibu Bapa Wajib Tahu!!



Assalamualaikum dan hai :)

Ni entri sempoi aje..

Tengah hari semalam ada member share gambar ni. Katanya benda ni dah viral di FB pasal formula/ tips mudah nak susun buku-buku sekolah anak!


Perghh.. memang terbaikk!!..

Apesal la tak pernah terfikir idea ni.. Kasi 1,000,000 Like. Jutaan terima kasih buat tuan punya idea ni.. Thank you!! Semoga Allah membalas sejuta kebaikan buatnya...

Memang sangat memudahkan lah..
In syaa Allah no more tertinggal buku hihiii...

TAK ADA STOK KAK..


Semalam sejurus aje habis kerja terus shoot pergi ke Popular Bookstore Sunway Pyramid. Dok pusing-pusing habis tawaf satu kedai tak jumpa pun sticker kecil berwarna tu. Sudahnya tanya staf yang tengah dok susun barang. Katanya "sticker tu tak ada stok kak"..

Aikk?? apakah semua ibu bapa dah borong semua hihii....

Ah sudah.. mana pulak nak cari  ni?

Teringat AEON Jusco. Terus terjah sana pula di bahagian stationary. Jumpa lah juga cumanya hanya ada warna oren, hijau dan putih.. Aiyoo.. macam mana la melaksanakan misi  ni??

TIRUVASI?

Tiba-tiba terfikir, beli aje lah sticker warna putih then warnakan sendiri..
Lagi jimat banding nak beli semua sticker berwarna. Kalau 1 pek warna dah RM3.90, 5 pek 5 warna dah hampir RM20. Guna pun tak la banyak sangat pun..



So saya proceed aje dengan idea 'beli sticker putih & warnakan sendiri'. Ada beberapa pilihan macam mana cara nak warnakan. Even boleh ajak anak tolong  warnakan sekali pun boleh :)
1. guna highlighter
2. pensil warna
3. magic color
4. water color (tapi kena keringkan dulu lah)

Yang saya pilih --> guna HIGHLIGHTER

Then minta Husna pilihkan nak guna warna apa untuk hari apa..

Inilah pilihan Husna..
Oren - Isnin
Hijau - Selasa
Biru - Rabu
Pink - Khamis
Kuning - Jumaat




Hasilnya!!
Buku teks & buku aktiviti
buku teks + buku aktiviti + buku tambahan dari bookshop..
So dengan gigihnya ummy ni men'tagging' buku-buku sekolah Husna dengan sticker ni.. Settled buku teks dan buku aktiviti.. Bila part buku tulis, dah jadi blur balik. Sesuai ke tak sesuai eh tagging berwarna ni.. Sebab nampak too obvious menarik perhatian.. dan sticker kalau letak di kulit buku tulis tu selalunya mudah tertanggal.

try.. try..
Saya cuba dulu tampal sticker ni kat buku tulis.. cuba aje.. Kalau later rasa tak best, saya cabut aje balik.. hihii..

IDEA LAIN..

Dan saya terfikir juga, kalau tak nak guna sticker ni, boleh aje guna kertas berwarna dan selotape aje atau guna double-sided tape. Emm.. amacam?? :)

boleh gak guna post-it note ni..warna warni..
ni pun cun jugak :)
Masa tengah edit gambar-gambar nak masukkan dalam blog ni lunch hour tadi, bos tegur. Katanya dia pun nak  buat kot.. Tapi belum mula lagi.. Viral sungguh ni eh :)


Terima kasih kerana sudi membaca :)

* Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE.