Tuesday, 22 December 2015

Dekorasi Kek Jimat Kos Cara Aliff, Husna, Ammar :D



Assalamualaikum dan hello :)


Actually dah agak lama dah cerita kek ni. Masa sebelum cuti sekolah lagi. Adhoc masa tu bila tiba-tiba Aliff kena bawa kek untuk sambutan hari lahir pelajar yang lahir bulan Oktober. Entah apa yang tak sempat masa tu. 

Aliff nak suruh ummynya buatkan kek. Taknak yang beli siap. Aliff ni agak cerewet jugak. Kalau dah tekad nak macam tu, memang susah nak tukar pilihan dia tu. Kadang-kadang boleh hangin juga la dok asyik nak ikut fi'il dia tu.

Entah macam mana terfikir idea nak beli kek kosong dan decorate sendiri. Tapi banyak juga alat deco kek tak dibawa ke Sunway. End up cari cara deko yang tak payah guna deco tools je. Simple. Just ganache coklat dan tabur-tabur hiasan.

Dan yang penting, Aliff setuju dengan idea ni hihi..
antara bahan yang digunakan (biskut bentuk huruf, kek chiffon, coklat masakan, wafer cloud 9, nips, dry cranberry, whipping cream)
Ummy just prepare ganache coklat sebab nak panaskan coklat dan whipping cream. Then curah atas kek. Susun biskut bentuk huruf tu atas kek, lepas tu serahkan pada Aliff, Husna dan Ammar untuk selesaikan semuanya.

Kalau ikutkan style saya, tak berapa suka anak-anak masuk campur tangan dalam kerja-kerja kat dapur especially part memasak dan proses-proses terlibat. Dan kalau benda tu untuk hidangkan pada orang lain. Untuk makan sendiri, no problemo.

Hmm.. tapi terpaksa mengalahlah juga kadang-kadang dengan diorang ni. Masing-masing nak buat sendiri. Nak buat macam mana? Huhu.

 

final touch
berposing bersama kek :)
Idea ni bolehlah jadi aktiviti bersama-sama anak-anak gak. Dan kalau nak jimat kos kek hehe..

Wednesday, 25 November 2015

Grand Ihtifal Little Caliphs Bandar Sunway 2015



Assalamualaikum wbt dan hello :)

Sabtu lepas berlangsungnya majlis konvo atau Grand Ihtifal bagi tadika Aliff, Little Caliphs Bandar Sunway. Bergabung dengan Little Caliphs Taman Medan. Majlis berlangsung di Auditorium Angkasa, SS6, Kelana Jaya.

Tahun ni tahun akhir bagi Aliff sebagai murid tadika. Tahun depan dah mula melangkah ke Darjah 1. Uhh sudah besar panjang anak bujangku sorang ni. So majlis kali ni meraikan semua student 6 tahun yang habis tempoh tadika mereka.

Sesi untuk 6 tahun ni bermula 5 petang. Sesi pagi dikhaskan untuk majlis pelajar umur 4 & 5 tahun sahaja. Ok juga tu. Kiranya memang fokus pada mereka je. Even semua persembahan pun hanya murid 6 tahun sahaja yang buat. Tahniah buat principal, guru-guru dan anak-anak yang menjayakan majis kali ini. Alhamdulillah semua berjalan lancar..



choral speaking Little Caliphs Taman Medan
sesi forum LC Bandar Sunway


Tarian LC Taman Medan
Majlis kali ini saya dapat lihat usaha yang hebat dari guru-guru dan pengurusan Little Caliphs Bandar Sunway & Taman Medan. Lokasi pun memang selesa, hiasan yang ceria dan menarik dan montaj, tayangan video yang memang hebat lah pada saya. Tahniah kepada mereka.

persembahan Aliff


tercari-cari Aliff mana kami duduk. Dah nampak, tersenyum lebar dia :)

Aliff buat 2 persembahan. Choral Speaking dan tarian lagu Intifada'. Bersemangat Aliff. Boleh nampak sisi lain dalam diri Aliff berbanding bila dia di rumah. Kalau kat rumah tu bila cerita persiapan Ihtifalnya memang bersungguh-sungguh, bersemangat. Berlatih hari-hari choral speaking.



Terima kasih tak terhingga kepada guru-guru yang pernah mengajar Aliff di Little Caliphs dari umur 5 tahun.  Antaranya Teacher Ila, Teacher Kazi, Teacher Ani, Teacher Sya, Teacher Mariam. Maaf nama guru pun dah tak ingat semuanya. Segala sumbangan dan perhatian cikgu-cikgu amat saya hargai. Tak terbalas dengan apa pun. Hanya ucapan terima kasih dan doa semoga Allah membalasnya dengan sebanyak-banyak kebaikan di dunia dan akhirat.. InsyaAllah..

bersama Rafiq, jiran kami
witk kakak dan ammar. zara dah tidur time ni
tahniah Aliff.. semoga berjaya bahagia dunia akhirat

Monday, 9 November 2015

Berpiknik & Main Air di Taman KLCC



بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sabtu lepas plan nak bawa anak-anak main air kat Taman KLCC. Lama bertahun sungguh tak pergi KLCC. Nak pulak bila anak dah bertambah ramai ni memang liat sikit nak ke tempat-tempat terbuka. Sebab susah sikit nak kawal semua anak nak pulak pesen Ammar yang terlajak aktif. Boleh jadi harimau jadian maknya ni :)

Tak bagitau pun kat anak-anak. Pagi tu je kejut-kejut suruh bangun cepat siap-siap nak pergi mandi kolam. Husna dan Aliff ingatkan nak mandi kat kolam renang bawah tu je. Tapi bukan rupanya :)

Kali terakhir pergi kolam kat Taman KLCC ni tahun 2012. Masa tu Ammar pun belum lahir lagi. Rajin juga pergi since adik perempuan ada duduk 'hostel' kat The Zone. So berdepan aje dengan Taman KLCC ni.

Masa tahun 2012
Agak lewat juga gerak ke KLCC. Pukul 9 lebih baru gerak. Sampai KLCC cari parking terbuka kat area Taman KLCC dan Masjid tu. Tak ada! Kawasan situ semua penuh construction!. Aikk.. dah hilang ke Taman KLCC ni?

Dalam hati fikir takkan laaaa.. Taman KLCC ni macam satu tarikan juga untuk pergi KLCC ni. Kalau terkubur macam.. emm something lost lah.

Tapi ada lagi rupanya hehe... nampak sangat lamanya tak pergi KLCC hehe...

Dok pusing tak tau nak hala ke mana. Stop tanya pak guard yang berlegar kat situ. Katanya kena parking kat basement KLCC. Hmm jauh la sikit nak menapak tapi boleh la..

Sampai kat kolam hampir pukul 10.00 pagi. Matahari memang dah memancar terik sangat dah. Sekarang kan subuh awal, maghrib awal. Pukul 6.30 petang dah mula gelap. So kalau pukul 10.00 pagi memang macam 11.00 pagi teriknya.


Orang tak ramai macam dulu-dulu. Anak-anak tak sempat apa terus lari masuk kolam.. Haihh... seronok sangat masing-masing.

Lepas mandi manda for sure lapar. So dah siap prepare bekal pasta goreng, roti dan peanut butter. Berpiknik sekali lah kami di situ :)


Bila tengok diorang ni.. emm cepatnya semua dah besar-besar... Hopefully dapat lakar lebih banyak kenangan-kenangan manis dalam hidup mereka. Macam setakat bawa diorang main air kat sini, nampak kecil je, remeh je pada kita yang dewasa ni. Tapi tengok je mata diorang, nampak kegembiraan yang teramat sangat :)

Love Love Love :D

Wednesday, 4 November 2015

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat



Assalamualaikum..


Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu ke-2 join Geng Bekal Ofis ni. Teringin juga nak bawa lauk yang macam-macam tapi kadang tak ada idea macam mana nak buat.

So banyaklah meng'google' idea untuk bekal/bento. Even request untuk join FB group Geng Bekal/Bento Malaysia. Memang hebat-hebat idea bekal/ bento yang ada ni.

Saya compile kan dalam blog untuk mudah saya nak refer nanti nanti.. :)