Skip to main content

Jalan-jalan Pulau Pinang : Nasi Kandar Line Clear

Assalamualaikum dan hello :)

Semoga anda sihat dan ceria hendaknya :)
Kembali bersiaran.

Kali ni still cerita Penang Trip lagi.. entri lepas pasal hotel kan.. yang ni pasal makan pulak. Since pergi Penang pun disebabkan urusan kerja, jalan-jalan cari makan ni hanya dapat dijalankan lewat petang atau malam sahaja lah.. 

So di hari pertama di Pulau Pinang ni, husband ajak makan malam di Nasi Kandar Line Clear. Kalau nak cari makan-makan sedap ni patutnya tinggal kat hotel sekitar Georgetown ni. Macam tahun 2012 saya ke Pulau Pinang juga atas urusan kerja juga. Masa tu saya menginap di Hotel Cititel. So kedai Nasi Kandar Line Clear ni memang takat jalan kaki aje, sekejapan dah sampai.

Dah disebabkan trip kali ni menginap di Holiday Inn, Batu Feringghi, jauh sikitlah perjalanan jalan-jalan cari makan ni :)

Takpe takpe.. kita ikutkan aje la.. nanti ada yang kempunan tak dapat pergi :)


Kedai Nasi Kandar Line Clear ni terletak di Jalan Penang. Kalau guna GPS, lokasinya di 5.419769, 100.332458. Bukan pun unit kedai yang proper pun. Macam gerai yang dok celah antara 2 kedai. Tu yang member pergi dok pusing-pusing tak jumpa. 

Kedai buka 24 jam. Pagi petang siang malam boleh pergi lah.. :)

So kalau bawa kereta tu, kalau dah lalu depan Hotel Cititel tu, bawa slow slow sikit kereta ya.. nanti terlepas kedainya. Kedai terletak di sebelah kiri anda. Tempat parking sebelah kanan anda. Ni jalan sehala je.

Pandangan dari tempat letak kereta
Dari gambar atas ni, nampak tak kedainya? Tak nampak kan?. Bukan kedai yang ada tulis 'Nasi Kandar' tu tau.. tapi yang sebelah kirinya tu. Gerai di tepi kedai.

Mujur juga saya dah pernah pergi so tak ada lah tercari-cari. Depan kedai (seberang jalan) Nasi Kandar Line Clear ni ada tempat letak kereta berbayar. So park kereta kat situ. Then melintas la jalan. Parah juga nak melintas dengan anak-anak kecil dengan stroller nya sebab kereta laju-laju je.. Taknak slow pun. Alhamdulillah masa nak melintas balik tu ada akak macam ala-ala Rela pulak tolong tahankan kereta untuk kami melintas.


Pilih meja palinggg belakang. Meja panjang besar dengan bangku panjang. Alhamdulillah Zara lena aje sepanjang masa makan. Dah siap-siap susukan Zara dulu bagi kenyang :). Masa kami sampai tu belum lah peak hour rasanya sebab masih banyak pilihan tempat duduk.

Temankan Aliff ambil makanan..
Tempat pilih makanan. Saya pun tak snap gambar-gambar makanannya.. Jenis penyegan (bukan malas eh) nak snap gambar dalam restoren hihii... Dan tak ambil perhatian sangat makanan apa yang ada. Sebab kalau nasi kandar, standard yang saya ambil lauk ayam goreng, kobis goreng dan bendi rebus (kalau ada). Then kuah campur-campur. Tu aje :)

Aliff lagi best!. Tak nak makan kat kedai, nak bungkus. So dia order nasi separuh DAN kobis goreng AJE.. chehh...


nak sayur tu.. nak sotong satu.. tu kepala ikan satu hehe..
Ok so ini lauk saya hehe...
Nasi + ayam goreng + bendi + sayur kobis goreng kuning + kuah

orang kedai tersilap, ingat saya pun nak bungkus so dia letak dalam plastik dah hehe..
Ni lauk husband..
Lebih kurang aje dengan saya cuma tambahan seekor sotong aje..


Husna, makan apa dari pinggan kami la.. minta extra pinggan aje. Tak terhabis pun seorang-seorang nak makan sepinggan nasi tu. Banyak gak!


Nasib baik la  meja tu besarrr.. Ammar tak nak duduk atas kerusi
Dah makin ramai pelanggan datang
Dah siap makan kenyang, kita posing dulu hehe...


Overall, kalau nak tanya sedap ke tak? emm boleh la.. sama kot macam kat KL hehe.. soriiii tak pandai judge makanan lah huhuu.. Tapi bolehla nak cuba-cuba kan :)

~Trip kali ni still tak dapat nak rasa Nasi Kandar Beratur. Sebab buka lewat malam kan, tak rajin nak bawa anak-anak kecil keluar lewat camtu lah.. Kalau lain kali duduk Cititel maybe nak try juga later.. errr bile tu? hehe..

Cerita berkaitan :


Terima kasih kerana sudi membaca :)

* Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE. Semoga ilmu ini dapat dipanjangkan dan menjadi salah satu pencen kubur kita semua.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …