Friday, 19 September 2014

Senarai Peniaga/Kedai Online Yang Menipu Pelanggan



Assalamualaikum...

Just nak share apa yang rakan univ saya share di whatsapp group kami.  Ia tentang info pekedai online yang telah menipu ramai pembeli.



FENOMENA ONLINE BUSINESS

Sayang sekali.. online business adalah suatu yang sangat menguntungkan pada zaman sekarang.

Saya sendiri lebih suka beli barang secara online. Selain dari penjual di Malaysia, saya juga pernah beli barang dari Turki, Singapura dan US.

Cuma yang kurang best beli dari luar adalah
kos dan masa shipping tu yang mahal dan lama. Mahalnya kos shipping melebihi dari harga produk :)


Malah saya sendiri terlibat dalam jual beli secara online contohnya biz Shaklee kami. Boleh dikatakan hampir 100% online. Dari pendaftaran membership, coaching bersama leaders dan mentor, group discussion, jual beli semuanya secara online.

Jual beli online pada saya adalah memudahkan kedua-dua pihak, si peniaga dan si pembeli.

KERANA NILA SETITIK

Tapi sayang sekali, banyak pula pihak yang menyalahgunakan kemudahan ini. Dan kesannya bak kata orang, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. semua peniaga dapat tempiasnya...

Sebagai pembeli kita perlu ketahui hak-hak kita dan sekiranya ditipu peniaga, apa saluran atau tindakan yang boleh kita ambil terhadap peniaga itu.

JUJURLAH BILA BERNIAGA

Sebagai peniaga online pula kita wajib menjaga integriti kita. Jujur, amanah, telus.. rezeki yang kita dapat tu, berkat atau tidak, bergantung pada cara kita memperolehinya.

Takkan kaya kita bila mencari rezeki dengan menipu.. No way!

Berbalik kepada sharing info dari rakan saya tu, berikut adalah antara nama kedai online di Malaysia yang diberitakan telah menipu ramai pembeli. Harap berjaga-jaga.

SENARAI PENIAGA/ KEDAI ONLINE YANG MENIPU PELANGGAN

1 ) Az Iman
Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google


2) Assyaima Collection
Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila sms tak reply


3) Kartisha Little Bizhub
Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. No telefon tak provided


4) Jason / Ah keong / YU KAM LEAN
Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware


5) Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets)
Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.


6) Wawa Najwa ZK’nas Lens
Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit


7) Yanti Shaterz
Report by many people, mak kutu yang makan duit haram


8 ) Babyrina
Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB.

~ http://www.facebook.com/princess.babyrina
~ http://www.facebook.com/reena.colections
~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341
~ http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena
~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts


9) Coachbagz wonderland
Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.


10 ) Katty Eng
Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang


11) Set Nona Roguy
Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena


12) Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman
Report by many people , main kutu yang makan duit orang. 
More details :
FULL NAME —> JULIANA SULAIMAN
NO IC —> 870207495266
NO HP —> 017656278
NO ACC —> CIMB ACC
( 1222-000-3976-201)
ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760
SBG JAYA SELGR


13) KIKI GAJET @Muhammad Shaz
Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265


14 ) Buabuai Buaian cukur Jambul
Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784


15) Rainbow House @ Chong Kar Ying
Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.


16) Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208
Report by Faten Suhana and Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang


17) Jualan Mega @ Sarah by Mohd Jamaian
Report by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi


18) Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol
Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.


19) Lens Collections
Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.


20 ) Nor Aymylia Bt Normazlin
Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k


21) Nellisa Abd Rahman
Reported by many people , mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu


22) Bee florian @ Aizan Fong Abdullah
Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.


23) Rosidah Abdullah
Reported by many people , dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. 
Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617


24) Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738
Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.


25) Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad
Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.

26) Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab
Reported by many people , kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. 
DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662


27) Korean Sweety Eye
Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall


28) Kedai saya @ Mohd Syazamie
Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja court mammoth penang and jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi


29) Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz
Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang


30) Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin
Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap


31) Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama
Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.


32) Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan
Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.


33) Tudung Abu Dhabi
Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.


34) Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections
Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.


35) Lim Anna
Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.


Wallahua'lam..
'Biar sedikit tetapi berkat'

No comments:

Post a Comment