Skip to main content

Azam 2014 - Home Organizing

Assalamualaikum..
Selamat tahun baru!
Lama tinggal blog ni.. tak tau nak post apa pun..

Tahun baru ni saya berazam untuk fokus pada Home Organizing je.. Hmm nampak sangat rumah tu tak tersusun. Most of the time macam kapal pecah aje.. Selama ni tak ambil berat sangat hal susun atur ni maybe sebab tak dibesarkan dalam persekitaran yang tersusun teratur so tak pernah ambil port.  Sampailah masa blog walking jumpa satu blog adik ni (tak ingat nama), newly wed dan telah punya perancangan susun atur rumah yang bagus. Dan bila tengok gambar dapur sorang kawan sekolah ni kat FB, memang superb macam majalah, macam tak pernah masak je.. and anniversary post yang dia tujukan pada wife dia yang dia gelar OCD, memang sangat kagum dan tak pernah terfikir pun ada orang yang sangat kemas, tersusun teratur ni..  jakun jap.. :)

nota : *semua gambar-gambar adalah dari hasil Google*


so pasang azam nak pastikan rumah tu teratur.  Walaupun bukan macam dalam majalah, kira boleh laa.. orang kata 'sedia menerima kunjungan tetamu' hehe.. Dan kalau boleh, tanya aje barang apa, dah tau kat mana nak cari. Setiap ahli rumah tau. Kalau tak selama ni, boleh kata setiap masa kami tak ingat pun mana letak barang ni atau barang tu.. Biasa masa tak nak guna, jumpa aje.. Tapi bila masa nak guna je selalu tak jumpa.. Hehe..


So saya mula dengan cari maklumat tentang organizing ni.. antara laman yang saya suka jenguk ialah i heart organizing dan a bowl full of lemon (ABFOL). Dan banyak lagi blog-blog dan gambar-gambar inspirasi/idea untuk organizing.. 


Nak mulakan projek mega ni memang banyak dugaan jugak. Dah mula tapi nak maintain berterusan pun ada cabaran-cabaran jugak. Sorang maintain 4 orang lagi tak membantu boleh merencatkan juga niat murni tu huhu...

Maka dengan berpandukan panduan bagaimana nak mula dari iheartorganizing dari Program Home Organization 101 dari ABFOL, antara ruang yang sedang diusahakan :
Bilik anak-anak cum playroom - 80%
Bilik utama - 75%
Ruang kerja/kraf/jahit - 45%

Yang masih belum 'sentuh':
Dapur
Ruang tamu & makan
Bilik kerja husband
Bilik utiliti/baking
Garaj
Almari Anak
Almari Utama
Entryway

Hmm.. masih banyak yang perlu diusahakan.. takpe, sikit demi sedikit.. Target 1 bulan 1 ruang ok? :)


5S = Sisih - Susun - Sapu - Seragam - Sentiasa Amal
Sort - Sell/ Donate/ Recycle/ Toss

Rasanya perkara yang paling sukar nak buat adalah Sisih tu.. Proses nak clearkan bilik utama tu sudahnya dengan berat hati, 1 almari baju kurung/tudung/kemeja/baju anak dll saya 'hulurkan' pada mangsa banjir hari tu.. hmm.. rupanya benda-benda yang kononnya sayang tu yang buat semak.  Dan banyak juga yang perlu di 'toss'

Moga-moga cukup momentum sampai bila-bila.. :)


Comments

  1. Sama la DGN Liza pun. Amik masa sebenarnya nak sisih. Waktu cuti ritu sempat sisih almari ja. Huhu..

    ReplyDelete
  2. SAMA LAH.. AKU START LAST MONTH DGN STOR.. PUAS HATI RASANYA

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …