Wednesday, 31 July 2013

Mencari malam 1000 bulan (Lailatul Qadar)



Assalamualaikum...
Kita sudah berada dalam fasa 10 hari terakhir Ramadhan.. 
Adakah ini Ramadhan terakhir kita? 


Al Qadr (Kemuliaan)
Surah 97 : 5 ayat

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

  1. Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadar)
  2. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
  3. Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan
  4. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan
  5. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.


Banyakkan amal dan berdoa. Bukan sekadar berdoa untuk kebaikan/kebahagiaan di dunia tapi mohonlah kebaikan di akhirat dan dipelihara dari siksa api neraka..

 Doa yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW untuk dibaca pada malam Lailatul Qadar..


~ Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim..
rezekikan kami untuk bertemu dengan malam LailatulQadar tahun ini 
dan panjangkan umur kami agar kami dapat bertemu dengan malam Lailatul Qadar pada tahun-tahun yang akan datang ~

Thursday, 25 July 2013

Semakan status permohonan tahun 1 sekolah rendah sesi 2014



Salam 16 Ramadhan..

sekejapnya dah separuh Ramadhan dah..huhu..
Takde upload apa2 entri iftar ke biskut raya ke sampai sekarang ni.. sebabnya rasa-rasa memang takde masak untuk iftar pun kot hehe... nak buat camne sejak dok jauh ni sampai rumah dah masuk time berbuka pun.. rezeki orang bazar ramadhan la nampak nya..
Biskut pun emmmm tak dapat dipastikan akan buat atau tak..

Hal sekolah Husna next year

Rentetan entri lepas :
Pendaftaran Tahun 1 Sekolah Rendah Sesi 2014 dan Dah daftar akhirnya......

Dah teringat nak semak keputusan permohonan ni sejak 15hb Julai haritu tapi dok tertangguh-tangguh.. Akhirnya hari ni berpeluang nak semak.. dan hasilnya..

klik untuk tumbesaran :)
permohonan berjaya! Alhamdulillah...
Next stage kena buat Pengesahan Kemasukan ke Sekolah bermula 1 - 30 Ogos 2013 nanti..


Monday, 15 July 2013

Ammar Naufal : 6 bulan = 1st meal



Salam...
14 Julai 2013 ~ Ammar dah 6 bulan :)

Alhamdulillah.. 

Ada 2 batang gigi bawah
Kuat menggigit..ouchh
Dah habis ngesot2 jelajah 1 rumah
Dah tertonggeng2, orang tua2 kata buat 'pondok'
Merangkak 1 step pastu terjatuh balik
Suka masuk barang dalam mulut
Lantai pun abeh kena jilat/hisap..grrrr

Dan dah perkenalkan makanan pepejal..

Susah nak amek gambar budak tecit ni..


1st meal, puri nasi.. :D

Wednesday, 10 July 2013

Marhaban Ya Ramadhan :)



Salam Ramadhan semua :)
Hayati liriknya ok.. ;)



Lirik Lagu Ramadhan Tiba - Opick 

Ramadhan tiba 3X
Marhaban Ya Ramadhan 4X

Ramadhan tiba 3X
Marhaban Ya Ramadhan 4X

Ramadhan tiba semua bahagia
Tua dan muda bersuka cita
Bulan ampunan bulan yang berkah
Bulan terbebas api neraka

Andaikan saja Ramadhan semua
Bulan yang tiba bulan yang ada
Karena besarnya setiap pahala
yang di janjikan kepada kita

Marhaban Ya Ramadhan 4X

Dalam bersahur ada pahala
Dalam berbuka alangkah indah
Menahan diri menahan lidah
Menjaga hati menjaga mata

Banyakkan amal hari-harinya pahala
Datang berlipat ganda
Berlomba-lomba untuk ibadah
Dunia bahagia surga nanti gantinya

Ramadhan tiba 3X
Ramadhan tiba 3X

Dan semoga setiap jiwa
Diberikan ampunan-Nya
Dan semoga hapus semua
Kesalahan setiap jiwa

Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/08/lirik-lagu-ramadhan-tiba-opick.html#ixzz2YdATdDsg

Thursday, 4 July 2013

Memborong Kurma di Yusuf Taiyoob Kota Damansara



AsSalam....

Ramadhan atau puasa adalah sinomin dengan kurma sebagai hidangan wajib kebanyakan orang.. tak terkecuali juga kami :)

Sejak tahun 2006 ke 2007 camtu (tak ingat pule..) bila masuk bulan Syaaban aje kami (saya dan geng2 tempat kerja lama) akan share order beli kurma secara borong dari Yusuf Taiyoob di Penang.  Tapi kalau dah namanya borong memang tak dapat la takat beli 1kg kurma.. kena la beli pek 5kg atau 10kg punya.. sehingga tahun lepas memang kami order dari HQ Yuta di Penang.  Dan kena minima order 10 kotak untuk Yuta hantar ke KL. So kena la share beramai-ramai...

Alhamdulillah.. bulan lepas saya terdengar iklan Yuta ni kat radio ada mention diorang dah buka gudang di Kota Damansara. Memang terbaikkk sebab dekat dan tambah terbaikkk lagi sebab boleh walk-in beli 1 kotak je (tak perlu minima 10 kotak dah...) tapi still tak jual 1kg naaaa...tu gi beli kat pasar tani je ye :)

So semalam lunch hour berbondongan dengan geng UKG & UK gi gudang Yuta. kami la kot yang paling kecoh kat situ hehe.. So masing2 dah mencapai hasrat membeli kurma.. lepas ni boleh gi sendiri la yek ;)

Meh tengok apa ada kat gudang tu..

display shelf kurma2 yang dijual..
Ada display cabinet ni memang membantu la dalam nak memilih kurma yang cantik ke gemuk ke kurus ke kilat ke dll... ingatkan boleh rasa tapi tak boleh kot... or maybe jugak boleh kot sebab masa tengah dilema nak pilih antara Mariami Natural atau Mariami Special saya tanya mana lagi sedap, cik adik kat kaunter tu  terus gi cabinet tu ambil sebiji bagi saya hehe.. Dan kami yang datang dapat merasa chocodate.. kurma dengan badam dan salut coklat.. sedap!..

Antara kurma-kurma yang ada kat display cabinet tu adalah seperti di bawah..

chocodate with almond~~ emm shedapp :)
pek kotak-kotak kecil

dalam bentuk pek







Kurma Mariami Natural kat display cabinet.. 5kg - RM80 je :)
 Dah belek2 kurma pilihan, boleh pi kaunter dan buat tempahan, bayar dan tunggu nombor giliran dipanggil..

kaunter tempahan

geng UKG :)


tempat menunggu nombor giliran dipanggil

bayar sudaa
Bila nombor dipanggil tu means untuk collect kurma la.. settle sudaaa...

saya beli ni... Kurma Mariami Natural

rupanya dalam kotak
Tahun-tahun sebelum ni saya biasanya beli Kurma Mabroom, Kurma Madu Yuta (dulu namanya Rotab Bam), Dry Apricot, Dry Figs.. tahun ni tukar angin lak.. Kurma Mariami Natural.. comel2 aje dan sedappp... 

Siapa2 nak memborong kurma boleh pergi sana.. Cara termudah melalui NKVE exit Kota Damansara. GPS: 3.159124, 101.567664

Alamat gudang di Kota Damansara:
18, Jalan Teknologi 3/3A,
Surian Industrial Park,
Taman Sains Selangor 1, PJU 5
Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya
Tel : 03-6141 4786
Fax : 03-6140 2413
www.yuta.com