Skip to main content

Sempena hari ibu : Hadiah terbaik buat ibu... (dan untuk bapa juga..)

 Salam Jumaat yang baroqah..

Seketika tadi dengar segmen sempena Hari Ibu di IKIM.fm.. sangat-sangat menyentuh hati.. 


Berbaktilah kepada ibu dan bapa selagi masih ada kesempatan.. 
jika ibubapa telah kembali menemui Ilahi, doakan mereka dan berbuat baik kepada rakan2 dan org2 tedekat dengan mereka.. 
Doakan ibubapa setiap kali selepas solat.. jadikan ia sebagai kewajipan.. 
layani dan sayangi ibubapa mertua, tiri sepertimana kita sayangi ibubapa sendiri..


doa untuk ibubapa

Berbuat baik kepada ibubapa + doakan kebaikan..
Berbuat baik kepada ibubapa + doakan kebaikan..
Berbuat baik kepada ibubapa + doakan kebaikan..


Antara doa-doa yang boleh diamalkan untuk kesejahteraan ibubapa dan keluarga kita..

Ustaz yang memberi talk tadi ada share amalan/doa yang beliau guna setiap kali sujud syukur.. 
Kalau tak silap pendengaran saya tadi Surah Al-Ahqaaf (Juzu'26, Ayat 15), berkaitan kewajipan menghormati ibubapa.




Boleh juga amalkan doa di bawah ni untuk jadikan keluarga kita dan keturunan kita (mak, ayah, adik, abang, kakak, suami, anak-anak, cucu cicit etc..) agar patuh dan tidak  meninggalkan solat.. Teringat kata-kata ustaz tu, sesiapa yang menjaga solat dengan baik, insyaAllah org tu memang akan baik perilakunya..

Doa tu adalah dari Juzu' 13, Surah Ibrahim, Ayat 40-41




Dan amalkan juga berdoa sebelum jima' supaya dijauhkan dari syaitan.. (ni semua org tau kot :))



Selamat beramal... 
Selamat Hari Ibu..

Comments

  1. thanx sharing liza
    mudahan..apa yg kita amalkan dan doa tuk ibu bapa kita akan kembali pada kita dr anak anak kita kan.insyaallah.

    selamat hari ibu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya
      semoga setiap amal baik yang kita buat/menyempurnakan hak orang lain, makanya insyaAllah sentiasa ada 'saham' buat kita..

      selamat hari ibu juga :)

      Delete
  2. assalamualaikum dan salam perkenalan dari saya sue :)

    thanx for sharing pasal hari ibu ni. byk manfaat yg sy dapat. slmt hari ibu to u too

    jemput ke blog saya juga ye sihatitunikmat.blogspot.com

    salam ukhuwah ^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …