Friday, 22 March 2013

Jom semak arah kiblat :)



Baru-baru  ni bukak web e-solat nak semak waktu solat.. wahh rupanya laman ni dah berubah rupa.. patutla akhir2 tahun lepas tak dapat masuk atau lamaaaa betul laman ni nak load..

Benda baru yang saya jumpa adalah penentuan arah kiblat melalui GoogleMap.  Sebelum ni pernah try guna website lain (tak ingat namanya)..

Bila tengok dah ada kat web ni.. Alhamdulillah... Lepas ni lebih  mudah nak semak sebab kita punye sendiri kan, senang ingat :)

So jom semak arah kiblat rumah/pejabat kita betul ke tidak :D

Mula-mula masuk laman web e-solat. Taip/google aje "e-solat", confirm jumpa wensite tu..
Pilih Zon /kawasan rumah/pejabat/lokasi yang kita nak semak arah kiblat tu..
Link "Tukar Zon" ada kat tanda anak panah merah dalam gambar tu

Drop down menu untuk tukar zon.. pilih pilih...
Automatic map tu akan zoom ke kawasan/zon yang kita pilih..
Pastu kenalah kita kena zoom in sampai jumpa rumah/pejabat kita tu..
Cara zoom in? klik ikon tambah (+) tolak (-) or klik 2 kali kat map (semua tau kott :))

Ok, dah jumpa pun rumah kita.. dah dapat arah kiblat nye...
Begitulah caranya.. mudah aje kan? :)


2 comments:

  1. Thanks sharing.
    Zaman sekarang semuanya mudahjan.antara nak semak atau tak je kan.
    Hubby pun kalu ke mana mana mesti semak arah kiblat.tataukan dorang letak anak panah tepat ke tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betu tu.. dah takde alasan untuk kata tak tau.. semuanya dah dipermudahkan.. :)

      Delete