Saturday, 19 January 2013

{{ Ammar Naufal bin Abdullah }}



Assalamualaikum...

Segala puji bagi Allah atas tiap kurniaan dan rezeki yang dilimpahkan kepada kami..

Alhamdulillah, saya ingin memperkenalkan ahli baru keluarga kecil kami...

Nama diberi : Ammar Naufal bin Abdullah
Tarikh lahir : 14 Januari 2013 @ jam 1.05 pagi
Berat lahir : 3.49 kg
Tempat lahir : PPUKM

Nama dan kombinasi Ammar Naufal ni sepenuhnya dipilih oleh my husband.. Maksud disebalik nama:

Ammar : Yang memakmurkan, yg kuat iman, yg lemah lembut
Naufal : Pemurah, dermawan

semoga sifat nama itu terserlah dalam keperibadianmu wahai anakku..
:: still in labour room ::

:: 3 beradik ::
antara 3 kelahiran, saya rasa kali ni paling mencabar... 
ada masa nanti baru boleh cerita :).. 

Friday, 11 January 2013

Penantian itu adalah.... sangat boring!



Salam Jumaat..

38minggu (or 37minggu 5hari ikut EDD HUKM)..arrgh tak kesah la kan... beza 2 hari aje pun..

ok, still belum bersalin.. huhu.. ini le tempoh pregnancy paling lama yg pernah dilalui hehe.. ek eleh orang lain siap overdue takde hal pun :).. saya tak pernah melepasi 37 minggu so bila experienced sampai 38 minggu ni mak aiii dasat gak perasaan nye.. sekarang dah merasa semua kesakitan kat badan ni. Jalan pun ala-ala penguin dah.. turun naik tangga macam penyiksaan je sekarang ni..

Rasa nak apply cuti awal aje.. Dalam keadaan tak larat ni pun bos kecik besar macam buat taktau aje.. siap macam berkejar2 nak bagi kerja soh setelkan sebelum bersalin. Jadi stress pulak. Bagi hari ni nak siap esok, nak segera. Grrr geram lak.. Soh baby A kuar awal sikit, die cam takmo dengar lak..

Minggu ni over stress sikit hal kerja.. siap orang2 dirumah terkena tempias jugak la dengan angin puting beliung saya minggu ni.. sorry lah yer.. huhuu..

yeay! hari ni husna dapat uniform tadika :D (eh tetibe lak ;p)

Tuesday, 8 January 2013

Perencanaan Anak Soleh



Salam Selasa...

Just nak share carta ni.. copy dari FB shared by FB Ustaz Don..
Bagus juga jadi panduan..


saya dah print A3 dan nak laminate tampal kat dinding bilik saya hehe..

Monday, 7 January 2013

Persediaan bersalin : checklist beg hospital



Salam Isnin.. :)

Hari ni kandungan berusia 37minggu 1 hari.. belum bersalin.. 
Kalau ikutkan masa camni Husna & Aliff dah selamat dilahirkan.. so bila yg 3rd ni rasa lambat la pulak :)
Husna dan Aliff pun hari2 dok tanya "bila baby nak keluar..", "lambatnye baby kuar".. hmmm

Alhamdulillah.. pam Medela Harmony yang sebelum ni hilang dah selamat dijumpai dalam salah satu beg dalam 'stor' hehe.. syukur, selamat rm269 ku hihiii...

blur sikit masa listkan barang2 untuk persediaan bersalin ni..haihh padahal ni dah anak ke-3 ni hehe.. masa Aliff dulu ade tulis checklist dlm diari.. ditambah baik dengan kemudahan pakcik google.. jumpa baanyak checklist dr mommies semua..

sebelum2 ni saya tak bersalin di hospital gomen so kebanyakan barang macam set mandian, towel, baju + kain dah ade dlm pakej bersalin.. kali ni nak cuba di gomen lak.. tak berapa pasti apa yg disediakan/tak disediakan..

Maklumat dr web HUKM :

Keperluan Asas Semasa Kemasukan Pesakit Ke Wad
  1.     Sepasang baju dan seluar
  2.     Tuala besar
  3.     Tuala kecil
  4.     Berus gigi & ubat gigi
  5.     Sabun mandi
  6.     Sikat
  7.     Bedak
  8.     Cawan
  9.     Termos flask / bekas air
  10.     Sepasang selipar
Pengunaan Alatan Di Bawah Adalah Dilarang
  1.     Telefon Bimbit
  2.     Kerusi Malas
  3.     Peralatan Elektrik (TV, radio, "charger" telefon bimbit)
  4.     Tindakan akan diambil sekiranya anda melanggar peraturan.
Pesakit Tidak Dibenarkan
  1.     Keluar dari wad tanpa kebenaran Jururawat yang bertugas.
  2.     Menggunakan sinki dan tisu yang terdapat di wad. Sinki dan tisu adalah untuk kakitangan wad  sahaja. (so kena bawa tisu sendiri la kan.. kalau nak la..)
  3.     Membawa makanan dari luar / rumah tanpa keizinan dari jururawat yang bertugas dan sekiranya kebenaran diberi, bekas makanan mestilah dicuci di rumah. Sisa makanan hendaklah dibuang dalam tong sampah. Jangan sekali-kali menbuang ke dalam singki.
  4.     Membawa wang dalam jumlah yang banyak serta jangan memakai barang kemas semasa berada di dalam wad. Kakitangan PPUKM tidak bertanggungjawab di atas sebarang kehilangan
Dari pelbagai sumber :

Documentation:
  1. Buku pink
  2. Guarantee Letter (GL) - utk yg keje gomen
  3. Kad pengenalan

Ibu :
  1. T-shirt longgar/ ade butang kat depan
  2. Stoking
  3. Kain batik
  4. Sweater
  5. Set mandian (towel, sabun, berus gigi, ubat gigi, pencuci muka, syampu, sikat, bedak etc)
  6. Tuala wanita (utk materniti / heavy flow/ night)
  7. Selipar
  8. Seluar dalam banyak2 sikit (pakai buang pun ok tp saya pernah beli masa bersalin Aliff, tak muat kat bhgn peha hehe..gemuks)
  9. Nursing bra
  10. Tudung
  11. Breastpump manual + botol

Baby:
  1. set baju + mitten + booties (saya suka jenis one suit tu je / long romper takyah bawak mitten/booties segala)
  2. diaper
  3. bedung / selimut hooded

:: rasa-rasa dah complete ni ::
Ni je yang macam sesuai nak letak dlm beg hospital tu.. takde la rasa nak bawak banyak2 kot.. hmm entahla.. perlu ke bawak berpasang2? Baju2 untuk ibu/baby ni just 1 pasang aje kan?? (untuk pakai  masa keluar hospital)

update : 
baju baby + diaper kena bawak berpasang2 ikut bilangan hari kita kat wad. diorg takde uniform spital cam mommies :)


Friday, 4 January 2013

Quick Update...



Assalamualaikum...
Hari ni Jumaat penuh barakah 4 Januari 2013 jam 2.34pm..

Pregnancy :
ikut doktor KK today 37weeks, doktor HUKM tukar tolak 2 hari so 36weeks 5days..

Status :
baby A still selesa berada dalam womb ummy die :D. 
ini bermakna, saya belum bersalin..

Ummy's condition :
fuhhhh... rasa tak larat sangat dah... peha dah start sakit balik bila berjalan. jadi berdingkit2 dah berjalan tu.. perut keras2 dengan hebat gak.. paling tak tahan kalau masa tengah drive.. urgghh..

Preparation :
Rumah memang out la.. still in 'kapal pecah' condition..

Beg hospital - insyaAllah almost siap.. the only thing yg takde is my Medela Harmony saya ntah manela hilang nye pulakkk.. tak jumpa lagi.. 
Tonight's mission : cari dlm 'stor'. If tak jumpa gak, gi beli baru je huhuuu...

:: abang aliff & kakak husna.. later tambah Baby A pulak :D ::