Thursday, 13 December 2012

33 weeks and counting...



33 minggu  6 hari.. ye, saya belum bersalin lagi hihi..

Uhuhuhuu.. ni waktu yg rasa macam lamaaaaa bergerak.. perasaan tu rasa macam kalau boleh cepat2 le bersalin.. serius memang kali ni sangat letih.. jalan pun ala-ala siput aje..

Dan the worst part start minggu lepas tiba2 datang balik morning sickness.. muntah2 kat ofis sampai flat gile rasa badan.. nak berlari gi toilet untuk muntah pun tak sempat. tak pasal2 pantry jadi mangsa.. jenuh la dok cuci sinki tu tiap kali muntah..

Perut pulak membesar bagai johan.. ramai tegur cakap macam dah tunggu hari sangat.. sedangkan next month due nye.. 

Alhamdulillah, buat masa ni GDM masih terkawal. Bengkak tangan / kaki nampak mcam takde sangat.. muka aje la sembap gilos. Tidur langsung tak lena sangat. Asyik terjaga je sebab tak selesa. Perut keras dengan sangat kerap tapi bukanla petanda nak bersalin pun. Solat pun sekarang kena duduk sbb perut dah besar sangat menekan dada sampai tersesak la nafas. Dah beberapa kali jugak kaki cramp tengah2 tidur tu.. Lower back pain masih lagi, jadi teruk if lama berjalan/berdiri. Kalau tahap teruk tu, kaki macam tak boleh nak support badan, tak dpt nak berdiri. Berjalan memang kena en.suami pegang/papah. Ingat lepas bersalin nak gi check tulang belakang la.. kot problem lain.. Bersalin kat mana pun belum decide lagi.. buat masa ni macam nak ke HUKM. Walaupun PPUM paling dekat dengan rumah/rumah mak but husband tak leh masuk labour room, takmo. Saya lebih suka husband ada memberi sokongan masa bersalin. 

Barang2 belum habis prepare. Beg hospital ke, barang lepas baby lahir ke, untuk pantang ke... bukan tak excited nak sediakan utk baby kali ni tapi tiap kali balik kerja macam dah hilang kederat dah.. rumah pun tak terurus. Harapkan ihsan en.suami aje la..(tq abang :))

Semoga semuanya dipermudahkan Allah...

2 comments:

  1. Da 33minggu da ye..cepatkan masa berlalu.
    Mudahan dimudahkan ye liza...
    Selamat dan sihat keduanya... :)

    ReplyDelete