Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

Booking hospital & Survey set bersalin

Assalamualaikum...


Yeeehhoooo.. selamat jugak perjalanan saya untuk booking hospital bersalin.. hari isnin baru ni.. nervous memang tak ingat la kan.. takut tragedi 2007 berulang hihii... syukur alhamdulillah, perjalanan hari isnin tu dipermudahkan Allah.. dari trafik, parking, check up.. semua2 la kan... syukur selesai... pening jugak menjawab soalan student a.k.a bakal2 doktor tu.. banyak betul soalan interviewnya.. masa student tu check sempat jugak saya cadangkan kat dia untuk ambil O&G sebagai option die sebab kita sebagai perempuan muslim yang amat2 perlu pada doktor perempuan muslim yang uruskan aurat kita kan.. :D
Semalam entah kenapa dok terfikir nak guna set bersalin apa nanti.. 2 kali sebelum ni my mom just beli dari bidan kat kampung je.. tapi kali ni tetiba rasa nak try set lain la pulak.. survey rege2 set bersalin ni mak oiii dasat gak harganya...
Tapi banyak2 set bersalin, terberkenan dengan satu ni.. Tanamera Postnatal Set. Ada beberapa produk dalam set tu yang say…

Tanda hampir bersalin

Assalam...
Hari ni genap 35 minggu..

Kalau diikutkan sejarah, Husna lahir masa pregnant 35 minggu++, Aliff pula 36 minggu++.. So macam ala-ala tunggu hari aje la kan.. :D
Keadaan saya kebelakangan ni, kene UTI in pregnancy cuma simptom tak sama cam yg standard (kerap kencing /sakit time kencing). Saya demam & muntah2 lebih dr 24jam, siap kena masuk air.  Doktor ada sebut UTI pun boleh jadi penyebab kelahiran awal.. Perut memang kerap mengeras sampai rasa senak. Baru2 ni bila mengeras tu terasa ngilu sampai ke miss V.  Harap2 bukan la tanda nak bersalin...
Dan 2 minggu kebelakangan ni, saya banyak dapat statement camni..
"tunggu hari ke ni?".. bila dikata due bulan 1, keluar pulak ayat macam.. "lama lagi tapi besarnyee perut.. kembar ke?".. "kembar lemak..hehe" gitu aje la jawab saya. ade jugak yg kata "perut dah turun dah tu, macam tunggu hari je ni.." huhu...speechless
sape2 je yang saya jumpa/berurusan mesti akan tegur tak kira la kawan of…

33 weeks and counting...

33 minggu  6 hari.. ye, saya belum bersalin lagi hihi..
Uhuhuhuu.. ni waktu yg rasa macam lamaaaaa bergerak.. perasaan tu rasa macam kalau boleh cepat2 le bersalin.. serius memang kali ni sangat letih.. jalan pun ala-ala siput aje..
Dan the worst part start minggu lepas tiba2 datang balik morning sickness.. muntah2 kat ofis sampai flat gile rasa badan.. nak berlari gi toilet untuk muntah pun tak sempat. tak pasal2 pantry jadi mangsa.. jenuh la dok cuci sinki tu tiap kali muntah..
Perut pulak membesar bagai johan.. ramai tegur cakap macam dah tunggu hari sangat.. sedangkan next month due nye.. 
Alhamdulillah, buat masa ni GDM masih terkawal. Bengkak tangan / kaki nampak mcam takde sangat.. muka aje la sembap gilos. Tidur langsung tak lena sangat. Asyik terjaga je sebab tak selesa. Perut keras dengan sangat kerap tapi bukanla petanda nak bersalin pun. Solat pun sekarang kena duduk sbb perut dah besar sangat menekan dada sampai tersesak la nafas. Dah beberapa kali jugak kaki cramp tenga…