Thursday, 27 December 2012

Booking hospital & Survey set bersalin



Assalamualaikum...


Yeeehhoooo.. selamat jugak perjalanan saya untuk booking hospital bersalin.. hari isnin baru ni.. nervous memang tak ingat la kan.. takut tragedi 2007 berulang hihii... syukur alhamdulillah, perjalanan hari isnin tu dipermudahkan Allah.. dari trafik, parking, check up.. semua2 la kan... syukur selesai... pening jugak menjawab soalan student a.k.a bakal2 doktor tu.. banyak betul soalan interviewnya.. masa student tu check sempat jugak saya cadangkan kat dia untuk ambil O&G sebagai option die sebab kita sebagai perempuan muslim yang amat2 perlu pada doktor perempuan muslim yang uruskan aurat kita kan.. :D

Semalam entah kenapa dok terfikir nak guna set bersalin apa nanti.. 2 kali sebelum ni my mom just beli dari bidan kat kampung je.. tapi kali ni tetiba rasa nak try set lain la pulak.. survey rege2 set bersalin ni mak oiii dasat gak harganya...

Tapi banyak2 set bersalin, terberkenan dengan satu ni.. Tanamera Postnatal Set. Ada beberapa produk dalam set tu yang saya berkenan nak cuba.. Review pun kebanyakan ok.. Rege 1 set rm360. Kalau boleh beli asing2 kan bagus.. sebab bengkung dah ade 2, tak kuasa nak tambah koleksi pulak.. tapi cam takde jual asing2 la.. Terfikir jugak just ambil Herbal Bath, Feminine Herbal wash, Massage Oil, Cold Press VCO, Brown Soap & Boreh Scrub.. and lain2 macam pilis, paste tu beli aje kat bidan kampung macam sebelum ni.. lagi murah.. bengkung pun dah ada yang atok jahitkan (yg panjang bermeter2 tu) dan bengkung moden Leesa tu ade lagi.. tapi fikir2, takpela just try aje 1 whole set. Lagipun memang tiap kali pantang, saya akan guna/pakai la pilis and segala mak nenek yang selalu orang kampung guna tu.. means takde la pantang koboi ke..so dari segi pembaziran rasa2nya takde kot..(harap2 la..kan :))

pic from tanamerapostnatal.com
So semalam dah inform mak tak perlu order kat bidan kampung tu kali ni.. sebab saya dah beli.. tapi tak sempat nak bagitau mak plan saya untuk berpantang kat rumah sendiri.. dengan senarai alasan2 saya sendiri la..berdasarkan pengalaman2 saya pantang 2 kali sebelum ni..  tapi saya nak rasa selesa pantang kali ni.. demand lebih pulak eh :).. alaaaa lagipun bukanlah jauh mana pun rumah saya dengan mak saya. Naik motor 5 minit aje ponn..

Berpantang kali ni pun saya akan ambil cuti tanpa gaji 44 hari saje ngam2 habis pantang (sebagai pegawai kontrak CFS walaupun berkhidmat dengan gomen kami takde diberi cuti bersalin). Hari ni dapat email kata penyambungan kontrak sehingga Disember 2013.  Alhamdulillah.. saya akan teruskan kontrak sambil cari kerja lain la.. cukup kot 4 tahun lebih.. saya rasa Allah sebenarnya dah tunjukkan jalan kerja ni bukan yang terbaik untuk saya (dengan 2kali interview SPA semasa berkhidmat ni gagal). Allah mahu saya berhijrah..  :D

Friday, 21 December 2012

Tanda hampir bersalin



Assalam...
Hari ni genap 35 minggu..

Kalau diikutkan sejarah, Husna lahir masa pregnant 35 minggu++, Aliff pula 36 minggu++.. So macam ala-ala tunggu hari aje la kan.. :D

Keadaan saya kebelakangan ni, kene UTI in pregnancy cuma simptom tak sama cam yg standard (kerap kencing /sakit time kencing). Saya demam & muntah2 lebih dr 24jam, siap kena masuk air.  Doktor ada sebut UTI pun boleh jadi penyebab kelahiran awal.. Perut memang kerap mengeras sampai rasa senak. Baru2 ni bila mengeras tu terasa ngilu sampai ke miss V.  Harap2 bukan la tanda nak bersalin...

Dan 2 minggu kebelakangan ni, saya banyak dapat statement camni..

"tunggu hari ke ni?".. bila dikata due bulan 1, keluar pulak ayat macam..
"lama lagi tapi besarnyee perut.. kembar ke?".. "kembar lemak..hehe" gitu aje la jawab saya.
ade jugak yg kata "perut dah turun dah tu, macam tunggu hari je ni.." 
huhu...speechless

sape2 je yang saya jumpa/berurusan mesti akan tegur tak kira la kawan ofis ke, kawan U ke, bos, kakak jual nasi lemak luar pagar, uncle yg jual tikar getah, auntie kat kedai kain nagoya.. hadoii hadoii.. lagi banyak yang tegur, lagi la rasa macam panik..

tp bila dikenangkan balik pregnancy sebelum ni memang la perut saya besar ya amat.. memang takmo la nak posing2 depan kamera sebab kembang semacam..

:: masa pregnant husna (2007) : husband ambil gambar curi, ciss ~ 2 weeks sebelum bersalin ::
:: pregnant aliff : aidilfitri 2009 ~ lebih kurang 2 minggu sebelum bersalin ::
kalau ditanya tanda2 hampir bersalin saya, memang la tak berapa nak perasan pun selama ni... sebab tau2 aje ketuban pecah, air ketuban keluar tak henti2.. wajiblah kan terus ke hospital :).. kali ni tak dapat nak bajet camne pulak... tapi instinct saya rasa macam akan bersalin awal jugak.. tapi dah pesan kat baby, nak lahir biarle cukup minggu..paling awal pun after 36weeks le.. paling tidak pun lepaskan hari Isnin depan 1st appointment utk booking hospital and maybe checkup ke...

teringat kisah Husna, datang hospital Jumaat 24 Ogos 2007 nak booking bersalin, nurse suruh checkup lagi sekali kat klinik yg saya selalu pergi (sebab 1bulan gap dr tarikh saya gi hospital) dan bagi tarikh 1st appointment Isnin 27 Ogos 2007.. gi la checkup kat klinik tu Sabtu 25 Ogos 2007.. awal pagi tu pecah ketuban pulak masa tengah tidur, 26 Ogos 2007 Husna lahir.. kat klinik tu je la... takut lak hospital reject sebab tak sempat booking tu.. huhuu...

Semoga sempat booking hospital sebelum keluar tanda2 nak bersalin.. amiiiinnnn.....

So ape tanda hampir bersalin?? Yang standard dalam mana2 buku/artikel biasa mention :

1. Show/ Bloody show - ala2 lendir campur darah.
- tak pernah experienced yg ni.. org panggil kembar darah. kononnya kalau kembar darah memang sakit la tapi pada saya contraction bersalin tu memang sakit ya amat tak kira la kembar darah ke kembar air ke..same je :)

2. Kerap buang air besar dan ala2 cirit birit/loose stool
- tak pernah jugak experienced yg ni.. even 3rd baby ni lagi kerap sembelit je hehe... tapi nampak gaya start dr semalam sampai hari ni banyak kali gak membuang.. adakah tanda nak bersalin or sebenarnya sisa buangan dah kumulatif dlm usus sebab sembelit aje sebelum ni hehe...

3. Contraction
- saya tak pasti rasa contraction yang camne sebab pengalaman saya 2 anak sebelum ni pecah ketuban dulu baru le mula contraction nye... hehe... tp biasanya contraction yg sebenar adalah kerap, jangkamasa lama, dan jarak masanya seragam. sakit pun makin lama akan makin sakit...

4. Sakit pinggang
- saya sakit pinggang dah lamaaaa dah... so yg ni susah nak bajet.. tapi kalau biasa2 takde, tapi tiba2 sakit yg keterlaluan, baik gi check doktor... confirmkan je..

5. Pecah ketuban
- ni memang confirm la kene gi hospital. sama ada keluar sikit2 or sekali bedebushhh camtu.. tak henti2 air keluar.. kalau keluar sikit2 tu maybe belum masa nak bersalin but kene gi check jugak sebab akan jadi infection kalau dibiarkan... air ketuban warna die jernih aje dan baaaanyaakkk... kalau warna tu dah jadi kehijauan maksudnya baby dah berak dlm rahim tu. jangkamasa baby nak keluar lepas air ketuban pecah tu pun tak tentu.. masa husna, 3.00 pagi pecah ketuban, 7.25mlm baru die lahir..tu pun kene induce sebab doktor kata baby dah berak (ntah ye ke tak ntah..).. masa aliff pulak ketuban pecah 9.30pagi, aliff lahir 1.06petang.. no induce..

so nasib la kan...

:: pregnant Baby A : mid november 2012 @ kota kinabalu ~ wedding BIL ::
baby kali ni?? wa tatawuuu... huhu nebes makcik :)


Thursday, 13 December 2012

33 weeks and counting...



33 minggu  6 hari.. ye, saya belum bersalin lagi hihi..

Uhuhuhuu.. ni waktu yg rasa macam lamaaaaa bergerak.. perasaan tu rasa macam kalau boleh cepat2 le bersalin.. serius memang kali ni sangat letih.. jalan pun ala-ala siput aje..

Dan the worst part start minggu lepas tiba2 datang balik morning sickness.. muntah2 kat ofis sampai flat gile rasa badan.. nak berlari gi toilet untuk muntah pun tak sempat. tak pasal2 pantry jadi mangsa.. jenuh la dok cuci sinki tu tiap kali muntah..

Perut pulak membesar bagai johan.. ramai tegur cakap macam dah tunggu hari sangat.. sedangkan next month due nye.. 

Alhamdulillah, buat masa ni GDM masih terkawal. Bengkak tangan / kaki nampak mcam takde sangat.. muka aje la sembap gilos. Tidur langsung tak lena sangat. Asyik terjaga je sebab tak selesa. Perut keras dengan sangat kerap tapi bukanla petanda nak bersalin pun. Solat pun sekarang kena duduk sbb perut dah besar sangat menekan dada sampai tersesak la nafas. Dah beberapa kali jugak kaki cramp tengah2 tidur tu.. Lower back pain masih lagi, jadi teruk if lama berjalan/berdiri. Kalau tahap teruk tu, kaki macam tak boleh nak support badan, tak dpt nak berdiri. Berjalan memang kena en.suami pegang/papah. Ingat lepas bersalin nak gi check tulang belakang la.. kot problem lain.. Bersalin kat mana pun belum decide lagi.. buat masa ni macam nak ke HUKM. Walaupun PPUM paling dekat dengan rumah/rumah mak but husband tak leh masuk labour room, takmo. Saya lebih suka husband ada memberi sokongan masa bersalin. 

Barang2 belum habis prepare. Beg hospital ke, barang lepas baby lahir ke, untuk pantang ke... bukan tak excited nak sediakan utk baby kali ni tapi tiap kali balik kerja macam dah hilang kederat dah.. rumah pun tak terurus. Harapkan ihsan en.suami aje la..(tq abang :))

Semoga semuanya dipermudahkan Allah...