Skip to main content

Sakit mata : tragedi berulang isk isk...

Assalamualaikum...

Lama tak update blog..

Last week whole week on MC sebab sakit mata. Acute Conjunctivitis, doktor tu tulis kat surat MC tu..
By end of the week nampak dah kurang merahnya, tapi sejak pagi semalam nampak bertambah-tambah pulak merah kat mata ni.. nampak gaya kena extend MC lagi kot?

Kat rumah, saya je yang kene sakit mata ni.. alhamdulillah lain2 tak kena... saya pun taktau dari mana jangkitnya.. cuma syak dari ofis sebab masa saya mula MC tu, ade lagi sorang member yg MC sama sebab sakit mata jugak (jangkit dr baby dia).. syak saje tapi tak tau la betul tak.. 

Huh malas sangat nak gi klinik/hospital balik... Klinik yang pergi last week asek kena bayar untuk extend MC tu.. last year punya klinik takde lak nak bayar2 MC.. ni dah jadi macam beli MC lak sedangkan dah bayar untuk treatment & ubat kat sana..isk isk...

Nak ke hospital cam tahun lepas? alahaiiii.... lama sangat nak menunggu.. sakit pinggang + kematu montot duduk berjam-jam just untuk check 5-10 minit.. lama betolll.. 

Tengah preggy 27weeks ni, tak larat sangat nak duduk/berdiri/berjalan lama-lama... akan sakit kat lower back+peha.  ni memang problem saya utk every pregnancy starting 6months onwards.. doktor advice jaga postur tapi kalau dah sakit sambil jalan/drive/baring, dah ke laut la postur2 ni...

Hmmmmm nak gi, taknak gi, nak gi, taknak gi... 

:: gambar from FBpage Jari Jemari Events (gambar sendiri lom transfer dr kamera lg) ::

Takmo letak la gambar sakit mata ye tak? hehe... so letak gambar kek aje..aci tak? :)

Since whole week saya MC, ada masa untuk rehat badan + cukup time utk prepare wedding tier cake untuk my brother. Majlis bertandang pada 4 November 2012.. (next time baru cerita pasal majlis ni ye..)

fuhh dengan perut memboyot ni mengah jugak nak menguli fondant untuk cover cake ni.. semput makcik... kek bawah je yang kek betul, 2 tier kat atas dummy only.. sebab tak buat semua kek? nak elak pembaziran.. kek bawah 14", tengah 11" & atas 8".. saya dah decide nak display kek dummy tu kat rumah saya, tapi my dad dah gi buang fondant cover nye tu.. alahaiiii bapakuuuu... rugi rugi rugi...

Comments

  1. cantiknya kek tu liza.. kagum, pregnant pun larat lagi uli2 fondant

    ReplyDelete
  2. take care dear.. jgn lupa letak ubat titis kat mata..
    cantiknyer kek tu

    ReplyDelete
  3. Liza, buat bisnes kek la nnt...mula-mula buat dari rumah, pastu dah masyuk nanti boleh la bukak kedai... :D

    ReplyDelete
  4. WOW!
    cantiknye kek...mesti sedap.

    ReplyDelete
  5. Alahai...sakit mata ni kadang tatau mana punca kan.cepat je kena..
    Jalan kat mall pun,leh je kena...

    Hehe..santekkkk kek..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …