Wednesday, 17 October 2012

Bibimbap ~ Nasi campur versi korea.. we luv it! :)



Salam Rabu...
Kebanyakan orang buat wordless wednesday ya? Tapi saya hari2 cakap banyak so takpe kan.. hehe...

Dinner semalam saya prepare sejenis masakan korea yang agak glemer la kan.. Bibimbap.  Puasa aritu husband ade request bibimbap untuk buka puasa tapi saya tak buat pun maybe sebab ambil masa lama sikit  (pasal sambil masak kene baca resipi hehe) + tak lalu nak masak sebab still mabuk :)

But semalam berjaya buat yeehaa.. 

1st time buat bibimbap ni ada bulan Mac lepas (belum pregnant lagi time tu :)). Even siap pack untuk adik bongsu yang die-hard fan dengan korean thingy hehe..

So apa tu bibimbap? Maksud perkataan :

Bibim = campur / mencampurkan
Bap / bab = nasi
jadi Bibimbap = nasi campur

to be exact bibimbap ni : nasi yang dicampur dengan daging, pelbagai sayur-sayuran, telur mata kerbau, pes cili/sambal cili



did this on March 2012 :)
this one : last night dinner :). Sup tu 'sup telur' utk Husna & Aliff (resepi ada kat bawaaaaah skali)
Untuk menghasilkan Bibimbap kita perlukan :

1. Nasi yang telah dimasak. 
2. Sayur-sayuran (tauge, spinach, lobak merah, zucchini, kosari, cendawan shitake)
3. Daging 
4. Telur mata
5. Pes cili/ sambal cili
6. minyak bijan

* Jenis sayuran tu bukan wajib seperti dalam resipi ni. Boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing-masing. Boleh guna bendi, lada benggala, salmon, cendawan tiram, bayam dll..


dan... Sediakan pinggan yang cukup besar (big platter) untuk isi benda2 semua lah.. macam kat bawah ni...

need 1 big platter :)..
ok let see.. tengok dr tauge kat atas nun (arah jam) : tauge,  cendawan shitake, zucchini, daging kisar, lobak merah, kosari, spinach.
Nak masak bibimbap ni tak guna banyak bahan pun. Bahan asasnya cuma bawang putih, minyak bijan, kicap cair, garam, gula, serbuk lada hitam. So boleh siap-siapkan semua ni atas meja dengan sudu matrik (tsp & tbsp) untuk lebih mudah..

Resipi ni saya ambil dari web Maangchi.  Resipi untuk 4-6 hidangan..

Nasi
bahan
Beras (Kalau nak feel nasi sebenar, guna beras short grain/ calrose rice/ beras sushi)
Air 

Cara:
Masak nasi guna rice cooker aje. sukatan air ikut cara kita masak nasi biasa.
......................................................................................................................................
Tauge 
bahan:
2 genggam (longgar) tauge
1 cawan air
1 tsp garam
1 ulas bawang putih - dicincang
sedikit minyak bijan

Cara :
Bilas tauge 3 kali.
Masukkan tauge ke dalam periuk bersama air & garam. Rebus dalam 20 minit.
Toskan.
Gaul dengan bawang putih, minyak bijan & secubit garam
Susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Spinach
bahan:
1 pek spinach
secubit garam
1 tsp kicap cair
1 ulas bawang putih - dicincang
sedikit minyak bijan

Cara :
Masukkan spinach ke dalam periuk dengan air mendidih. Kacau 1 minit.
Bilaskan dalam air sejuk/air paip beberapa kali dan perah perlahan.
gaul bersama garam, kicap cair, bawang putih dan minyak bijan.
Susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Zucchini
Bahan:
1-2 batang zucchini - dipotong mancis /guna penyagat je
secubit garam

Cara:
Gaul zucchini dengan secubit garam. Biar beberapa minit.
Saute zucchini dalam non-stick pan dengan api kuat sehingga agak layu.
susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Kosari / fernbrake
bahan :
2-3 cawan kosari - dipotong 5-7cm panjang
1 tsp minyak masak
1/2 tbsp gula
1 tbs kicap cair
sedikit minyak bijan

Cara:
Panaskan minyak masak dlm non-stick pan. Saute kosari sekejap.
Masukkan kicap cair & gula. kacau 1-2 minit.
Tambahkan minyak bijan, gaul dan susun dalam platter.

*Kosari ni ada dijual di kedai grocery korea dalam bentuk kering dan telah siap direndam. 
Kalau beli jenis kering, perlu rebus dulu dalam air mendidih selama 30 minit dan kemudian 
biar terendam selam 6-8jam. (1 cawan kosari kering = 20 cawan air)
......................................................................................................................................


Cendawan Shitake
Bahan :
5-7 biji cendawan shitake segar/ kering - dihiris nipis
1 tsp minyak masak
2 tsp kicap cair
1-2 tsp gula
sedikit minyak bijan

Cara:
Saute cendawan bersama minyak masak (dlm non-stick pan)
Masukkan kicap cair, gula & kacau selama 2 minit.
Tambahkan minyak bijan dan kacau sekejap.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Daging cincang/kisar
Bahan:
200g daging cincang/kisar - saya guna daging kisar Ramly tu je, sekeping ngam2 200g.
sedikit minyak masak
4 ulas bawang putih - dicincang
1 tbsp kicap cair
1/2 tbsp gula
sedikit serbuk lada hitam
sedikit minyak bijan

Cara:
saute daging bersama minyak masak.
masukkan bawang putih, kicap cair, gula, serbuk lada hitam & minyak bijan.
Kacau hingga masak.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Lobak merah
Bahan:
1 batang lobak merah (saiz kecil) - dipotong mancis/ guna penyagat je

Cara:
Saute lobak merah dalam non-stick pan selama lebih kurang 30 saat.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Telur mata kerbau
- errr ni tau buat kan :) tapi sesetengah org just pecahkan aje telur tu dalam mangkuk (makan telur tu mentah2 je).. err ikut suka ya :)
......................................................................................................................................


Cara menghidang :
  1. Letak nasi dalam mangkuk yang besar.
  2. Ambil sikit2 semua sayur-sayuran & daging tadi dan susun di sekeliling mangkuk (atas nasi)
  3. Letak telur mata kat tengah-tengah
  4. Hidang bersama minyak bijan & pes/sambal cili

cara hidang sebenar : guna mangkuk la..

alah yang ni pun boleh la... hidang guna pinggan aje.. gaul/makan dgn tangan je

akhir skali, kacau semua bahan dalam mangkuk dan makan! :)

dah kacau :)
Sekiranya tak minat nak makan dengan pes/sambal cili, boleh cuba sos ni..
......................................................................................................................................


Sos Yangnyeomjang :
Bahan:
4 batang daun bawang - dihiris nipis
1/2 cawan kicap cair
1 tbsp bijan
2 tsp gula
1 tbsp minyak bijan

Cara:
Kacau semua bahan dalam mangkuk dan hidang.
......................................................................................................................................


atau sup telur (saya buat ni untuk Husna & Aliff)
......................................................................................................................................


Sup telur :
Bahan :
2 biji telur - dikacau (saya guna 1/2 biji je)
1 tin stok ayam (takde so saya guna kiub ayam dlm suku je)
2 tin air (guna tin yg sama) (saya letak dlm 2 cawan)
2 batang daun bawang - dihiris nipis (saya guna 1 batang je)
garam 
(saya tambah sikit serbuk lada putih)

Cara:
Didihkan air & stok ayam.
Masukkan telur sambil dikacau perlahan.
Tambahkan garam & serbuk lada putih secukup rasa
Hidang sup dan taburkan daun bawang ke atas sup.


aliff susun sendiri semua ni :)
 Sekian... 

6 comments:

  1. Wow...meriah sungguh...
    Selera aliff husna n hubby ko makan ni kan..

    Haruslah aku ngetest..tah bila la tapinya..huhu....macam banyaks gaks keje dapurnyeeee..hehehe..

    Btw,ko tanya adik aku kan..lupa nak reply emel..
    Adik aku pun tak dapat masuk gomen..belum rezki.huhu

    ReplyDelete
  2. sekali sekala boleh la ashra hehe..

    emm memang banyak la nak kena buat sebab banyak jenis sayurnya kan..:)

    aku suka try korean food ni sebab style diorg masak lebih healthy la.. minyak mmg kurang sangat guna and diorg banyak makan macam2 jenis sayur tapi actually tak lari sangat dari jenis makanan melayu pun :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas resipi...

    makanan korea sesuai utk kanak-kanak sbb warna warni...bukan hanya budak-budak...

    mak budak pon terliur sama :D

    http://vitaminboutique.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. sambal guna sambal buat sendiri ke? sebab dia guna gochujang kan?

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mohon share ye

    ReplyDelete