Wednesday, 17 October 2012

Bibimbap ~ Nasi campur versi korea.. we luv it! :)



Salam Rabu...
Kebanyakan orang buat wordless wednesday ya? Tapi saya hari2 cakap banyak so takpe kan.. hehe...

Dinner semalam saya prepare sejenis masakan korea yang agak glemer la kan.. Bibimbap.  Puasa aritu husband ade request bibimbap untuk buka puasa tapi saya tak buat pun maybe sebab ambil masa lama sikit  (pasal sambil masak kene baca resipi hehe) + tak lalu nak masak sebab still mabuk :)

But semalam berjaya buat yeehaa.. 

1st time buat bibimbap ni ada bulan Mac lepas (belum pregnant lagi time tu :)). Even siap pack untuk adik bongsu yang die-hard fan dengan korean thingy hehe..

So apa tu bibimbap? Maksud perkataan :

Bibim = campur / mencampurkan
Bap / bab = nasi
jadi Bibimbap = nasi campur

to be exact bibimbap ni : nasi yang dicampur dengan daging, pelbagai sayur-sayuran, telur mata kerbau, pes cili/sambal cili



did this on March 2012 :)
this one : last night dinner :). Sup tu 'sup telur' utk Husna & Aliff (resepi ada kat bawaaaaah skali)
Untuk menghasilkan Bibimbap kita perlukan :

1. Nasi yang telah dimasak. 
2. Sayur-sayuran (tauge, spinach, lobak merah, zucchini, kosari, cendawan shitake)
3. Daging 
4. Telur mata
5. Pes cili/ sambal cili
6. minyak bijan

* Jenis sayuran tu bukan wajib seperti dalam resipi ni. Boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing-masing. Boleh guna bendi, lada benggala, salmon, cendawan tiram, bayam dll..


dan... Sediakan pinggan yang cukup besar (big platter) untuk isi benda2 semua lah.. macam kat bawah ni...

need 1 big platter :)..
ok let see.. tengok dr tauge kat atas nun (arah jam) : tauge,  cendawan shitake, zucchini, daging kisar, lobak merah, kosari, spinach.
Nak masak bibimbap ni tak guna banyak bahan pun. Bahan asasnya cuma bawang putih, minyak bijan, kicap cair, garam, gula, serbuk lada hitam. So boleh siap-siapkan semua ni atas meja dengan sudu matrik (tsp & tbsp) untuk lebih mudah..

Resipi ni saya ambil dari web Maangchi.  Resipi untuk 4-6 hidangan..

Nasi
bahan
Beras (Kalau nak feel nasi sebenar, guna beras short grain/ calrose rice/ beras sushi)
Air 

Cara:
Masak nasi guna rice cooker aje. sukatan air ikut cara kita masak nasi biasa.
......................................................................................................................................
Tauge 
bahan:
2 genggam (longgar) tauge
1 cawan air
1 tsp garam
1 ulas bawang putih - dicincang
sedikit minyak bijan

Cara :
Bilas tauge 3 kali.
Masukkan tauge ke dalam periuk bersama air & garam. Rebus dalam 20 minit.
Toskan.
Gaul dengan bawang putih, minyak bijan & secubit garam
Susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Spinach
bahan:
1 pek spinach
secubit garam
1 tsp kicap cair
1 ulas bawang putih - dicincang
sedikit minyak bijan

Cara :
Masukkan spinach ke dalam periuk dengan air mendidih. Kacau 1 minit.
Bilaskan dalam air sejuk/air paip beberapa kali dan perah perlahan.
gaul bersama garam, kicap cair, bawang putih dan minyak bijan.
Susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Zucchini
Bahan:
1-2 batang zucchini - dipotong mancis /guna penyagat je
secubit garam

Cara:
Gaul zucchini dengan secubit garam. Biar beberapa minit.
Saute zucchini dalam non-stick pan dengan api kuat sehingga agak layu.
susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Kosari / fernbrake
bahan :
2-3 cawan kosari - dipotong 5-7cm panjang
1 tsp minyak masak
1/2 tbsp gula
1 tbs kicap cair
sedikit minyak bijan

Cara:
Panaskan minyak masak dlm non-stick pan. Saute kosari sekejap.
Masukkan kicap cair & gula. kacau 1-2 minit.
Tambahkan minyak bijan, gaul dan susun dalam platter.

*Kosari ni ada dijual di kedai grocery korea dalam bentuk kering dan telah siap direndam. 
Kalau beli jenis kering, perlu rebus dulu dalam air mendidih selama 30 minit dan kemudian 
biar terendam selam 6-8jam. (1 cawan kosari kering = 20 cawan air)
......................................................................................................................................


Cendawan Shitake
Bahan :
5-7 biji cendawan shitake segar/ kering - dihiris nipis
1 tsp minyak masak
2 tsp kicap cair
1-2 tsp gula
sedikit minyak bijan

Cara:
Saute cendawan bersama minyak masak (dlm non-stick pan)
Masukkan kicap cair, gula & kacau selama 2 minit.
Tambahkan minyak bijan dan kacau sekejap.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Daging cincang/kisar
Bahan:
200g daging cincang/kisar - saya guna daging kisar Ramly tu je, sekeping ngam2 200g.
sedikit minyak masak
4 ulas bawang putih - dicincang
1 tbsp kicap cair
1/2 tbsp gula
sedikit serbuk lada hitam
sedikit minyak bijan

Cara:
saute daging bersama minyak masak.
masukkan bawang putih, kicap cair, gula, serbuk lada hitam & minyak bijan.
Kacau hingga masak.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Lobak merah
Bahan:
1 batang lobak merah (saiz kecil) - dipotong mancis/ guna penyagat je

Cara:
Saute lobak merah dalam non-stick pan selama lebih kurang 30 saat.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Telur mata kerbau
- errr ni tau buat kan :) tapi sesetengah org just pecahkan aje telur tu dalam mangkuk (makan telur tu mentah2 je).. err ikut suka ya :)
......................................................................................................................................


Cara menghidang :
  1. Letak nasi dalam mangkuk yang besar.
  2. Ambil sikit2 semua sayur-sayuran & daging tadi dan susun di sekeliling mangkuk (atas nasi)
  3. Letak telur mata kat tengah-tengah
  4. Hidang bersama minyak bijan & pes/sambal cili

cara hidang sebenar : guna mangkuk la..

alah yang ni pun boleh la... hidang guna pinggan aje.. gaul/makan dgn tangan je

akhir skali, kacau semua bahan dalam mangkuk dan makan! :)

dah kacau :)
Sekiranya tak minat nak makan dengan pes/sambal cili, boleh cuba sos ni..
......................................................................................................................................


Sos Yangnyeomjang :
Bahan:
4 batang daun bawang - dihiris nipis
1/2 cawan kicap cair
1 tbsp bijan
2 tsp gula
1 tbsp minyak bijan

Cara:
Kacau semua bahan dalam mangkuk dan hidang.
......................................................................................................................................


atau sup telur (saya buat ni untuk Husna & Aliff)
......................................................................................................................................


Sup telur :
Bahan :
2 biji telur - dikacau (saya guna 1/2 biji je)
1 tin stok ayam (takde so saya guna kiub ayam dlm suku je)
2 tin air (guna tin yg sama) (saya letak dlm 2 cawan)
2 batang daun bawang - dihiris nipis (saya guna 1 batang je)
garam 
(saya tambah sikit serbuk lada putih)

Cara:
Didihkan air & stok ayam.
Masukkan telur sambil dikacau perlahan.
Tambahkan garam & serbuk lada putih secukup rasa
Hidang sup dan taburkan daun bawang ke atas sup.


aliff susun sendiri semua ni :)
 Sekian... 

Tuesday, 16 October 2012

Homemade Dinner ala Nando's : Resipi ~ Ayam Bakar, Mediterranian Butter Rice, Potato Salad, Coleslaw, Grilled Vege & Jagung Bakar




Assalamualaikum...

Salah satu my fav tempat makan adalah di Nando's.  Tapi makan selalu boleh rabak poket :)
So cuba nak buat sendiri set ala Nando's.  

Definitely tak boleh kata sejibik 100% rasa serupa macam di restoran tapi yang pasti tak perlu nak pergi restoran dah :)

Tapi yang pasti perlu ada sos peri-peri Nando's baru la ada feel yang sama :)


Dinner set saya ni ada half chicken, mediterranean rice, potato salad, coleslaw, grilled vege & jagung bakar.. dan yang tak masuk dalam gambar adalah ice lemon tea :)

Saya share kan resipi untuk dicuba.. tapi maaf kalau takde sukatan tepat.  Biasalah kita ni masak banyak campak2 je :)

Ayam bakar ala nando's


Bahan-bahan :
Setengah ekor ayam - dibersihkan
Sos garlic peri-peri nando's - 1/4 - 1/3 cawan
Perahan dari 1/2biji Lemon
Garam & gula secukup rasa

Cara :
Perap ayam dengan semua bahan. Lagi lama lagi bagus.
Bakar ayam sampai masak.
Tuang sos peri-peri di atas ayam semasa menghidang..


*Saya bakar ayam atas dapur gas menggunakan kuali/pemanggang ala-ala pemanggang ajaib. Saya beli di Hj Ismail Group (HIG), Langkawi. Guna api kecil aje.

Mediterranean Butter Rice (4-5 org)

Bahan :
5 cwn beras (saya cuma buat 2 cawan)
5 tbsp mentega (saya guna 5 tbsp juga)
2 mangkuk mix vege (ikut suka nak letak banyak mana)
2 tsp garam (atau secukupnya)

Cara
Basuh beras dan sukat air seperti memasak nasi biasa. 
Masukkan mentega, mix vege & garam kedalam periuk nasi.
Masak nasi seperti biasa.

Potato Salad

Bahan-bahan:
5 biji kentang saiz sederhana (jenis kulit licin & coklat kekuningan)
garam 
mayonis
1-2 helai daun bawang - dihiris halus

Cara :
Kentang dicuci bersih (tak perlu kupas kulit) dan dipotong dadu 1inci.
Rebus kentang bersama garam
Bila kentang dah empuk, toskan kentang dan alirkan air paip ke atas kentang. Toskan.
Gaul kentang bersama mayonis dan hirisan daun bawang.
Simpan potato salad dalan fridge sehingga masa serving.


Simple Coleslaw

Bahan :
Kobis
Lobak merah
Sos coleslaw / mayonis + gula

Cara:
Kobis & lobak merah di sagat halus. 
Gaul bersama sos coleslaw atau mayonis + sedikit gula

Grilled Vege

love this! :D
Bahan :
1 biji lada benggala hijau - didadu kasar
1 biji bawang besar kuning/holland - didadu kasar
1 batang lobak merah (saiz sederhana) - hiris kasar
1 batang zuccini - hiris kasar
beberapa kelopak kobis bunga
2-3 tbsp mentega
sedikit serbuk lada putih & lada hitam
garam

cara :
Panaskan mentega dalam non-stick pan. Campurkan semua sayur dan balik-balikkan sehingga agak layu.
Masukkan serbuk lada hitam & lada putih & garam secukupnya.
* Saya guna kuali HIG tu juga. Dah gaul2 butter & sayur tu, saya tutup kuali tu dan biarkan kejap then last baru letak garam & serbuk lada hitam/putih tu..

Jagung bakar


Bahan :
2 biji tongkol jagung - potong 3
mentega
garam

Cara :
Rebus tongkol jagung.
Golekkan jagung + mentega + garam di dalam non-stick pan dengan api sederhana..
*saya guna kuali HIG tu jugak ;)

makan sampai puas.. but tak terhabis pun... :)

kuali HIG ala-ala pemanggang ajaib yag famous tu..

Friday, 12 October 2012

Biggest luck in my life



Salam Jumaat...

Rabu lepas 10/10/12 saya ada temujanji dengan Pakar Pemakanan di KK.

Boleh tahan juga bilangan ibu2 yang kena Gestational Diabetes Mellitus (GDM) atau diabetes ketika hamil. Masa sesi saya pun ade 5 org pregnant mommies yang kena jumpa pakar pemakanan disebabkan hal GDM dan seorang sebab kenaikan berat badan mendadak setiap bulan + Hb rendah.

Saya teringat pakar tu ada sebut :

'maybe ada ibu2 rasa.. alaa.. sebelum ni ade diabetes tapi takde pape masalah pun.. baby pun ok je.. sihat je...
tapi MUNGKIN masa tu cuma LUCK sahaja sebab tak jadi apa2 masalah. TAPI kalau ibu tu masih buat tak kisah dengan diabetes untuk pregnant kali ni, kesan buruk tu akan jadi pula...'

Ya, saya setuju dengan apa yg dikata.

Pregnant sebelum ni saya kurang endah dengan keadaan saya. Semua benda rasa nak makan, saya belasah. Maklumlah guna tiket 'ibu mengandung' kan... Saya hanya dapat detect tentang GDM bila kandungan masuk minggu ke-36.  Saya sebelum ni tak ambil tahu apa kesan GDM pada ibu/bayi. Yang saya tau, baby akan besar. Tapi masa tu saya rasa ok je kalau baby besar pun...


Bila 3rd pregnancy ni saya ambil tau banyak tentang GDM sebab saya tau kemungkinan besar akan kene GDM kalau dah ada history. Dan saya rasa sangat menyesal sebab tak ambil kisah sebelum ni dan rasa terlalu bersyukur sebab Aliff lahir sihat dan masih sihat sehingga kini.. syukur Alhamdulillah...

Jadi seperti kata pakar pemakanan tu, saya turut merasakan Aliff Rayyan adalah saya punya LUCK dalam hidup.. 

Tiap kali memandang Aliff mesti saya rasa sayu sangat.. kalaulah apa-apa jadi padanya dulu disebabkan ignorance saya, hmm entahlah.. menyesal seumur hidup pun takde guna lagi... 

Aliff Rayyan

Terima kasih Ya Allah kerana masih beri daku peluang... 
Terima kasih Aliff sebab lahir dan membesar dengan sihat..
Ya Allah, lindungilah anak-anakku dan jauhkan daku dari alpa dengan tanggungjawabku sebagai ibu mereka.. 


Kesan diabetes jika tidak dirawat,

Kesan kepada ibu:


  1. Hyper/hypoglycaemia (kandungan glukos berlebihan/berkurangan dalam darah)
  2. Jangkitan kuman di vagina yang kerap
  3. Keguguran
  4. Polihydramnios (air mentuban berlebihan)
  5. Pre-eklampsia (hipertensi teruk)
  6. Komplikasi diabetes seperti retinopati dan kegagalan buah pinggang


Kesan kepada bayi:


  1. Berat bayi melebihi 4kg
  2. Mati dalam kandungan (IUD)
  3. Hypoglycaemia (kurang gula dalam darah)
  4. Lemas semasa lahir
  5. Kecederaan pada saraf di bahagian bahu
  6. Stillbirth









Thursday, 11 October 2012

Result MOGTT.. BSP test & HbA1c pulak dahhhh...



... bersambung dari entri sebelum ni 

25/9 (Selasa) - MOGTT test (minum air gula)

27/9 (Khamis) jam 16:49, dapat panggilan telefon dari klinik ibu/anak..

- result MOGTT 

Fasting Blood Sugar (FBS) = 3.9
2-hour Post Prandial (2HPP) = 7.8



nurse cakap border aje 7.8 tu and kene datang KK hari Jumaat (28/9) ambil darah lagi untuk ujian Glycated Haemoglobin (HbA1c) (ayat simple nurse tu, check pattern gula dlm darah utk 3 bulan sebelum ni) dan kene buat ujian Blood Sugar Profile (BSP)

Fuhhhh berpeluh den mendengarnya...

So malam tu start puasa balik dari jam 10.00 malam untuk test esoknya... haihhh 2 kali dah ni untuk minggu yg sama...

28/9 (Jumaat) 
- sekali lagi 6.30 keluar rumah gerak ke KK. Jam 8.00 pagi nurse panggil untuk BSP test untuk FBS. 1st reading = 4.1mmol/l.  Nurse soh gi makan then pergi ambil darah kat Makmal, pukul 10.00 datang balik untuk 2nd reading.  

hmmm... merah lagik.
Terhegeh-hegeh gi Medan Selera berdekatan. Pusing-pusing takde tempat duduk. Tak sempat pulak nak prepare bekal kat rumah.. Dapat duduk, order mee kicap & tehO es.. hehe.. bukan main ye.. hari BSP test makan/minum ntah hape2 lak tu... siap makan dlm 8.45, gi Makmal, serah borang.  No. giliran 4039 (masa tu no 4033).. Tunggu punya tunggu punya tunggu.. mak aiiii lamanya.... siap terlelap lagi kat kerusi.. Bila tersedar, nombor giliran dah 4042 hehe... buat muka slamber terus masuk ambil darah. 

Lepak sambil menunggu pukul 10.00 kat klinik ibu/anak..

amek darah lagi...
Pukul 10.00 bagitau nurse, terus gi buat BSP test.. 2nd reading = 7.0mmol/l.. nurse komplen tingginya (patut kurang 6.0mmol/l). Sambil dibebel2 tu terdengar nurse sebut pasal pastikan test 2jam lepas makan .  Congak2 memang tak cukup pun 2jam masa tu.. ada dalam 1jam suku aje.. Ingatkan ikut jadual yang die tulis tu kena test pukul 8pagi, 10pagi etc.. serius TAK TAU.. tapi diam aje laa... nurse yg ambil reading kol 8pagi tu pun tak cakap, just cakap kol 10 datang balik... nasib nasib...

huhu... terus nurse tukar sticker depan tu jadi color kuning.. aiyooo..

Since haritu jumaat, nurse suruh datang semula pukul 3.00pm and makan lewat sikit (sbb jumaat lunch break lama kan..).. So lunch beli 12.30, makan siap pukul 1pm. So ngam-ngam 2 jam.. lunch nasi goreng + ayam goreng + kerabu + sambal tempe + air masak & multivitamin.  Gi klinik, 3rd reading = 4.9mmol/l.. Nurse pelik dah.. emm tak sure if multivitamin tu ke yg sebabkan reading turun.. donno... nurse soh buat test malam kat Klinik 1 Malaysia atau mana2 la.. kalau klinik 1 Malaysia bayar rm1 aje katanya..

balik kerja rushing sebab nak kena makan cepat kan.. bajet pukul 8.00mlm buat last BSP reading tu... makan roti wholewheat gardenia 2 keping + salad + burger patties + air masak.. Pastu gatal tangan + tekak gi makan coklat whittaker almond gold 1 bar kecik.. hehe mentang2 baru balik Langkawi ade stok coklat kat fridge.. memang kerja gile la... siap makan 6.30ptg.. 

8.15pm sekeluarga kuar rumah cari Klinik 1Malaysia berdekatan. Ade la kat Kg. Lindungan tu... cakap nak buat BSP test.. nurse kata takde buat kat situ.. kalau BP test ade la.. lerrrr.....  nurse suruh gi farmasi kat deret belakang klinik tu.. So buat kat situ, lebur la rm8. last reading = 8.4mmol/l... Perghhhhh... ni penangan coklat tadi kottt... aiyooo nyesal pun tak guna.. tetiba down gile pastu...

Ajak hubby jalan2 melayan rasa frust tu.. gi Carrefour Subang (sbb tutup kol 11.00mlm kan..:)).. ntah beli apa2 ntah, Husna cakap lapar.. nak makan Mekdi.. so kitorg lepak kat Mekdi utk late dinner/supper.. Baru je buat BSP test dah gi balun Mekdi, serius mak buyong ni tak paham bahasa kot haha!!

Isnin nya (1/10) kene jumpa doktor.. huhu.. nasib la.. tadah telinga aje ye... sape soh tak jaga makan hehe :)

Tiba-tiba rasa nyesal lak pergi check up kat gomen, 
dah jadi pengunjung setia pulak dah.. huhu...

Wednesday, 10 October 2012

1st time ada buku pink hihi...excited pulak :)



Fuhh...

Serabut gak otak ku bila decide kali ni nak check up kat klinik kerajaan.. Pregnancy sebelum-sebelum ni check kat klinik ibu mengandung swasta aje.. 

Reason : tak berapa suka gi klinik time waktu kerja + masa menunggu yang over lama. Owh.. saya memang bukan penunggu setia/ sabar.. Biasa2 boleh bertenang 30 minit aje sebelum jadi gelisah dan rasa nak marah..

Tapi nampak gaya kena la train diri sendiri untuk bersabar huhu...

1st time visit pada 18/9 ke KK dekat dengan ofis dengan member ofis, Linda.  Hehe.. punye la nak berteman sebab cam takut2 sikit nak gi sorang2.. walaupun hari2 dah kene bebel dengan hubby pasal tak pergi2 lagi KK untuk buka buku pink tu.

Datang2 aje kene bebel gak sebab late booking. Emm masa tu dah 21wks pregnant.  Nurse ckp mesti buka buku sebelum baby 12weeks.. err sorry nurse, mane la saya tau hehe... Bila bgtau sebelum ni check kat swasta, nurse lain cam ala-ala perli lak tanya napa tak teruskan aje swasta.. ehhh suka ati saya la.. tak leh ye. Ok la saya tak jawab camtu pun.. jawab baik2 sambil buat muka innocent :)

excited pulak ade buku ni :) 1st time ye..so agak jakun

Reason saya nak tukar ke KK? Tak berapa puas hati dengan check up kat klinik sebelum ni. Actually time Aliff kat sana jugak tapi masa tu doktor lain. La ni doktor tu dah takde. Check up biasa2 aje macam ala kadar aje.. Bayo maintain mahal jugak.. Saya agak concern dengan sejarah GDM saya masa pregnant Aliff tapi check up macam takde pape aje yang berlaku aje.. takde check darah, takde minum air gula, takde dan takde.. check macam normal pregnancy...

Ok, hari tu just dapat tarikh aje.. nurse nak buat cepat MGTT tu sebab late booking tapi 19/9-21/9 saya ada meeting kat Langkawi.. so dapat la tarikh 25/9 untuk buka buku & buat MGTT terus sebab GDM history..

So 24/9 kene start puasa dari jam 10.00malam.. Pagi2 25/9 pukul 6.30 dah gerak gi KK. Sampai jam 7.10 ermm orang 1st hehe.. 7.30am, klinik ibu/anak buka, ambil borang utk MGTT tu, gi Makmal. Serah borang kat kaunter dan tunggu turn.. 8.25am ambil darah, terus minum air gula perghh manis nyeee.. dok diam2 kat kerusi lab tu.  Pukul 8.45 tiba2 datang nurse dr klinik ibu/anak cari saya.  Tanya dah ambil darah ke? Dah.. err rupanya dia kata tertinggal nak suruh ambil darah saringan antenantal tu (utk check blood count, group dll).  Ikut nurse gi klinik ibu, kene interview sambil2 dia isi dalam buku pink tu.. hmm ade tulisan biru ada tulisan merah.. aiseyman.. awal2 dah ade merah2 pulak... ciss..

10.25am pergi balik Makmal untuk ambil darah lagi. Tunjuk kat pegawai situ borang kene ambil darah utk saringan antenantal tu.. hmm kene bebel gak lagi.. tanya baru booking nape dah terus buat MGTT, sape suruh dll.. jawab je apa2 yg patut. So this time beso la lagi tiub utk isi darah tu.. perghh...  

dah siap, gi balik klinik ibu tu ambil buku pink then boleh balik ofis and gi makan.. yeehoo... 

my bekal prepared from home sweet home

berdebar tunggu result MGTT lak.. huhu...

.. bersambung kat sini --> Result MOGTT... BSP test & HbA1c pulak dahhh..