Skip to main content

Resipi : Mapadubu/Mapa tofu (마파두부)

Assalamulaikum...
Khamis sudah.. bulan puasa pun dah dekat sangat dah :)

Hari ni just nak share dengan semua salah satu makanan Korea yang menjadi kegemaran saya dan en.somi.  Namanya Mapadubu/Mapa tofu (마파두부).  Resipi ni saya ambil dari web Maangchi yang memang terkenal lah kepada peminat-peminat makanan Korea seluruh dunia.. Memang mostly omputih la yg visit web dia ni.. 

Dah beberapa kali saya masak Mapadubu ni (sebelum pregnant lah ye.. sekarang cuti panjang tak memasak :)).  Bahan utamanya adalah Dubu (두부) iaitu tofu atau dalam bahasa kita tauhu lah cuma bukan jenis yang keras yang selalu ada kat kedai yang 30sen sebiji tu.  Ada satu lagi jenis tauhu (kat kedai jugak) tapi dia agak lembut sikit atau 'medium firm'. Haaa, jenis yg ni lah yang sesuai.. Jap, saya letak gambo..

:: tauhu ni memang best!! ::
Haaa... tauhu cam kat atas ni la ye.. saya memang beli jenis ni aje, tak keras sangat & tak lembik sangat. Buat tauhu sumbat pun memang terbaik!! :). Since kami suami isteri memang sangat suka makan tauhu especially en.somi ku sayang :), Mapadubu ni memang menepati tekak kami :)..



So back to recipe, saya terjemahkan dalam bahasa melayu lah kali ni... kalau nak english version berserta video memasaknya, boleh lawat web Maangchi di sini.

Mapadubu/Mapa tofu (마파두부).

Bahan-bahan:

Bahan A : dipotong dadu besar-besar saiz ½inci
1 pek (400g) tauhu lembut/tofu
230g dada/isi ayam
¾ cawan lobak merah
1 biji bawang besar kuning/holland

Bahan lain :
1-2 sudu besar minyak sayuran/ minyak masak biasa
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil halia (dicincang)
½ cawan kacang walnut
7 batang daun bawang (hiris ¼ inci panjang),
1 biji cili hijau (hiris)
1 biji cili merah (hiris)
3 biji cili kering
¼ cawan sos tiram
1 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung (dilarutkan dengan 1 sudu besar air)
1 sudu kecil minyak bijan

Cara memasak (2-4 servings):
Masa memasak: 40-50 minit

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Masukkan cili kering, bawang putih & halia. Kacau 10-15 saat.
  3. Masukkan dada/isi ayam. Kacau beberapa minit.
  4. Masukkan lada hitam, lobak merah, bawang, walnut, sos tiram dan air.
  5. Biarkan ia masak selama 8-10 minit sampai ayam masak sepenuhnya
  6. Masukkan tofu/tauhu. Kacau perlahan supaya tauhu tak pecah.
  7. Masukkan daun bawang, cili hijau & cili merah
  8. Kacau sekali-sekala, biarkan masak beberapa minit.
  9. Masukkan tepung jagung yg telah dilarutkan dgn air tadi.
  10. Akhir sekali masukkan minyak bijan dan kacau perlahan.
  11. Siap!. Boleh dihidangkan.

Makan satu lauk ni dengan nasi panas dah mencukupi sebab dia dah ada sayur & ayam sekali dalam satu hidangan. Lengkap & perfect!.



Comments

  1. sedap & nmpk mudah nak buat... boleh try...

    ReplyDelete
  2. Wah..sgt menyelerakan..hehe.
    Lagi tgh ngandung eh liza..


    Yang cube tray tu,aku beli kat fabulous mom.actually tu tuk emb storage..hehe.ko masuk site tu,ko pi bahagian breastfeeding storage

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. ashra:
    nyum nyum.. sedap :)

    oo fabulous mom ye? sbb ia sangat cute. nanti leh terjah sana :). tq ashra..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …