Wednesday, 4 July 2012

Muffins anyone?? (resipi muffin mudah)




Assalamualaikum semua..
Bila ditengok-tengok list post saya, ada la a few post yang tak dipublish.. sekadar status draft aje.. So post ni pun di antara yang terlepas untuk di publish kan... draft nye end of last year hehe..punya lah lama... so here it is..

ok, kali ni saya nak share resipi muffin yang saya suka buat sebab senang, mudah, dan rasa ok jugak dan die tak lekang (kalau guna solo cup) =D. Resipi ni saya dapat dari yahoogroup Resepi.net.

Saya memang suka guna solo/souflle cup ni sebab tak perlu nak guna muffin tray. Kalau guna jenis papercup biasa tu memang perlu guna acuan lain/muffin tray supaya boleh hold the shape.. rugi space wooo... :). But still, ramai lagi prefer papercup biasa tu sebab mudah nak bukak utk makan hehe...


Resipi macam ni kita boleh improvise jadi pelbagai perisa; muffin kiwi, muffin strawberry, muffin coklat (letak chocolate emalco) dan macam-macam lagi la ikut selero & kreativiti masing-masing :D


Muffin Blueberry

Sumber : Kat kotak self-raising flour cap blue key
Kiriman : Nini Rnet

300 gm self-raising flour
150 gm gula kastor
15 gm susu tepung
90 gm telur (anggaran 2 bj telur saiz B)
120 gm butter
165 gm air
30 gm madu
sedikit perasa vanila

Inti : Buah blueberi

Cara:

Panaskan oven pada 180C
Pukul gula, susu tepung, butter dan madu hingga kembang.
Masukkan telur perlahan-lahan hingga habis
Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan bersilih ganti dgn air hingga habis.
Kisar bersama buah blueberi. Saya pakai blueberi filling.........just letak kat atas je/ letak tengah2 adunan.
Letakkan adunan dlm acuan muffin lebih kurang 3/4 penuh. Masukkan ke oven dan bakar selama 20-25 minit.

2 comments:

  1. Lama da tak buat muffin..ingat dulu,first time wat tak jadi,aku letak kat blog,ada ko komen bg tops..hehe

    ReplyDelete
  2. nnti nak try lah. thanks kak for the recipe :)

    ReplyDelete