Skip to main content

Baru 2 bulan tapi dah macam 6 bulan pulak dah..

Fuuhhh fuuh fuuhhh... mengah mengah...

Assalamualaikum...

source: google

10weeks only.. sickness belum reda sepenuhnya... start dari tengahari kepala dah weng, angin angin angin jadi banyak dalam perut (bloated), menyesakkan nafas... bawak ke petang..malam.. angin jadi lagi banyak. Kalau dapat bertahan, takde la muntah. But selalunya masuk rumah terus meluru toilet punye laa... Still kena makan pil tahan muntah tu jugak buat masa ni...

Angin banyak semasa hamil

Previous pregnancy tak ingat pun kena bloated yang teruk ni. Nak sendawa takleh, nak kent*t pun susah ya amat tambah lagi dengan sembelit..hadoii.. Bila surf kat internet, seems benda ni agak biasa untuk orang pregnant disebabkan hormon progestron lebih banyak dari biasa. Dan memang akan berlanjutan dengan heartburn & hal sembelit ni.. Disebabkan bloating ni perut nampak besar dan keras macam org pregnant 6 bulan dah...
source:google

Kebanyakan website cadang untuk pantau makanan yang diambil setiap kali untuk semak tahap bloating tu supaya kita boleh tau makanan mana yang jadi culprit ni..  

Can I get some relief by changing my diet?
The most effective way to reduce gas may be to cut back on the foods that are most likely to cause it. But if you eliminated everything that might cause gas, it would be hard to eat a balanced diet.

So start by cutting out the most likely culprits, and if that gives you relief, begin adding those foods back into your diet one by one to try to pinpoint what's causing the problem for you. Keeping a food diary can help you see the relationship between eating certain foods and having more gas.

Beans, whole grains, and certain vegetables – such as cabbage, cauliflower, Brussels sprouts, broccoli, and asparagus – are common offenders. They contain the sugar raffinose, which makes a lot of people gassy. 
Some people have trouble if they have too much fructose, a sugar present in various foods.  A relatively high amount of naturally occurring fructose is present in leeks, onions and scallions, artichokes, dried fruit, pears, apples, honey, and wheat.
Many sodas and fruit drinks are sweetened with a form of fructose called high fructose corn syrup. (It's a good idea to avoid sodas and fruit drinks anyway because they're empty calories and the carbonation in sodas can contribute to bloating.) Many processed foods are also made with high fructose corn syrup. 
Certain starches (such as wheat, corn, and potatoes, but not rice) can cause gas for some people. And certain fiber-rich foods (such as oat bran, beans, peas, and many kinds of fruit) cause gas because they're normally broken down in the large intestine.

Wheat bran, on the other hand, basically passes through your digestive system without getting broken down. This makes wheat bran a good choice if you have constipation and need more fiber but also suffer from flatulence.
People who are lactose intolerant will find that dairy products give them gas. If you're highly lactose intolerant, you probably knew this before you got pregnant, since dairy may give you diarrhea and abdominal pain.
If you're only somewhat lactose intolerant and haven't been aware of dairy having any effect on you, a dramatic boost in your consumption of dairy products during pregnancy may cause you some distress. To avoid this problem, look for lactose-free milk or calcium-fortified soy milk in your supermarket. (If you aren't drinking any kind of milk, you'll probably need to take a calcium supplement.)

Finally, try to steer clear of high-fat and fried foods.

What else can I do to get relief?

These suggestions may lessen the frequency and severity of your symptoms:
  • Don't eat big meals. Instead, eat several small meals throughout the day.
  • Take your time and chew thoroughly. Don't talk while you're eating.
  • Limit how much you drink during meals. You can make up for it during the rest of the day.
  • Drink from a cup or glass ­– not from a bottle or through a straw – and don't gulp your beverages.
  • Avoid carbonated drinks.
  • Avoid anything sweetened with sorbitol, an artificial sweetener.
  • Sit up while you're eating or drinking, even if you're just having a small snack.
  • Wear loose, comfortable clothing, and avoid any tightness around your waist and tummy.
  • Don't chew gum or suck on hard candies.
  • Get moving. Even a brisk walk can help your sluggish digestive tract.
  • Take care of constipation, since it can add to flatulence and a feeling of abdominal bloating.
  • Don't smoke. In addition to contributing to a host of serious health problems, smoking boosts stomach acidity. (Ideally, this is a habit you should break before getting pregnant. If you're still smoking and having trouble quitting, ask your caregiver for a referral to a smoking-cessation program.)
  • Consider practicing yoga or a similar discipline to learn relaxation and good breathing techniques. Some people who are prone to hyperventilating tend to swallow more air when they're excited or anxious.
  • If these relief measures don't help, ask your practitioner whether you can take an over-the-counter gas remedy that contains simethicone. (Don't take activated charcoal tablets, because they aren't safe during pregnancy.)
Artikel ni dari babycentre....

Huwaaaa!!! macam takleh nak makan pape laaaaa...
Ok, for today, saya try cut dairy product dulu.. high fat & dried foods? aiyoo kat opis mana ade healthy foods? Until today belum berani ambil nasi sebab masih muntah2 kan... nasi adalah yang paling susah dimuntahkan. Last time makan nasi 9 kali muntah baru habis semua nasi keluar..owhhh...

update 12/07/2012: 
Ok, lepas try cut makan tu, cut makan ni... tak nampak beza angin tetap kekal banyak dlm perut. Then masa check-up saya bagitau dia pasal angin ni dia cakap "you telan banyak angin".. So lepas tu saya kaji balik apa yang saya buat hari-hari yg menyebabkan angin.. Then saya dapati saya akan banyak angin if minum air guna straw, hirup sup dan terlalu banyak bercakap hehe... lepas saya perbaiki, angin kurang dengan banyak sekali..Alhamdulillah...

Comments

  1. Sian kau..takpe2 jap je tu.nanti da tak muntah2, bertambah2 selera macam2 leh makan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …