Wednesday, 27 June 2012

30th Birthday, 6th Wedding Anniversary and....



Assalamualaikum...
woot woot... lama sudah blog ni sunyi sepi... alahai.. salahkan FB.. dulu2 tak rajin buka FB so rajin membelog.. sekarang malas sudah membelog... akan kugagahkan jua huhu...

source : google
Banyak benda berlaku kebelakangan ni... Saya dah dengan rasminya memegang nombor baru untuk umur saya iaitu 3 haha.. sudah 30 daaa pada 5 Jun lepas... pun ulangtahun perkahwinan yang ke 6 pada 3 Jun lepas... Dua-dua hari penting ni berlalu begitu aje tanpa ada apa2 sambutan huhu... sedih sedih... 

Mana tak nye, saya sendiri pun tak hengat disebabkan melayan mabuk kepayang yang agak teruk... Kiranya hadiah yang Allah beri untuk kedua-dua hari ni adalah my 3rd pregnancy... oh minggu ni baru je 9 minggu huhu... lama lagi daaa..... tapi morning sickness saya dah mula sebelum detect pregnant lagi... cepat betul hormonal changes ni.... Sehingga hari ni saya dah ambil cuti 10 hari sebab tak larat nak ke pejabat.. dan memang kena ambil pil tahan muntah setiap 5-6jam. Doktor beri pil Dimenhydrinate 50mg.  Sebelum2 ni punya pregnancy selalu saya dapat Metoclopramide atau Domperidone.. Dua-dua ni kurang berkesan untuk saya. Tapi Dimenhydrinate ni ok la cuma saya tak boleh biar perut kosong lama, kalau tak, makan ubat pun tendang balik... 

9weeks : pic from babycentre.com
Kalau cerita hal morning sickness, compare masa Husna paling teruk. Sickness berlarutan sampai bulan ke-5. Masuk wad masa bulan ke-3 kena drip 5 botol. Tiga bulan pertama turun 5kg. Memang tak boleh makan/minum walau setitik.. Tapi masa tu memang rasa gagah jugak la sebab masih muda kott... tapi hari-hari ambil half day leave sampai MD pun komplen hehe...

Masa Aliff alhamdulillah tak lama.. Sickness teruk 2 minggu.. hari-hari lain very mild. Masa tu mungkin Allah mudahkan saya sebab baruuu aje tukar tempat kerja. So takkan awal2 kerja dah berderet ambil cuti kan :).. Cuma dugaannya bila masa 36weeks doktor detect saya ada diabetes. Kene tahan wad and ambil insulin.. Itu ler.. bila takde alahan, makan tak jaga pula... 

Kali ni memang saya berdoa Allah mudahkan.. maklumlah pertengahan bulan 12 nanti saya akan dengan rasmi tamat kontrak kerja di JKR. Taknak tinggalkan JKR dengan rekod haru biru. Ni pun dah rasa bersalah banyak kerja tertangguh sebab saya cuti. Tapi mungkin sebab den pun dah tuo, badan pun tak kuat sangat. Mudah letih. Apapun saya sangat bersyukur sebab En.somi bantu semuanya... Sejak sickness menyerang, satu hape benda pun saya tak buat kat rumah, serius takde kederat. Semoga en.suami tetap sabar dan sabar...insyaAllah 2nd trimester life akan kembali seperti biasa..amiinn...

9 comments:

  1. patut la tgk muke ko pucat lesi je semalam... anyway congratss ye.. n take care beb...

    ReplyDelete
  2. aku dah agak.. org jarang update blog mesti dalam perut ada isi.. tahniah and take care!!

    ReplyDelete
  3. yani: tenkiu..gagahkan jugak ke ofis..kerja menunggu :)

    reza: ye ke camtu? ;)..neway thanks :)

    ReplyDelete
  4. Wow!!!! Congrats Liza....excitednye ;)

    ReplyDelete
  5. ninie : tenkiu :)

    ija: hehe..aku ade 2 anak CFS la nanti :).. btw, tq :)

    ReplyDelete
  6. Tahniah liza..bestnyer..hehe

    ReplyDelete
  7. Congrats liza...
    Bestnya...nak masuk 3.hehe

    Aku tiga tapi dua :)

    Take care k

    ReplyDelete
  8. Eh lupa laks..hepi besday..moga panjang umur murah rezki bahagia selalu... ;)

    ReplyDelete