Skip to main content

Gemersik Kalbu : drama vs novel

As Salam...
uit lama dah tak update apa2.. memang terlebih dos vitamin M...


wawawaaa... tetiba tulis pasal drama?? err.. sebenar-benarnya memang la saya bukan peminat drama melayu (k-drama layan le..) or follow hari2 drama kat TV ni.. tapi ni terlekat pas tertengok masa outstation kat melaka last month. Tu pun dah lepas episod Wan Arifin mati haha!! lambat giler baru nak tengok..

Tertarik nak tengok pun sebab novel ni memang antara favourite masa study dulu.. lepas aje tengok sekali terus carik novel ni kat rak buku... and terus selak-selak sambil baca sikit-sikit. Confim lah kan memang tak ingat... lama sangat dah...
tengok!! siap balut lagi tauu novel2 saye =D.. sayang punye pasal

tengok bile beli?? 28 april 2005 @ mph jusco tmn U, skudai
Mula-mula cam agak tak best jugak nak tengok sebab terlalu banyak yang kontra dari novel. But lepas tengok dia mention 'adaptasi longgar' dari novel, so start boleh terima la jalan cerita yang dah tambah tolak itu ini. 

Tapi yang pasti, tak minat langsung watak Hisyam dalam tu..menjengkelkan hehe... banyak yang diubah pun dalam drama ni sampaikan pada saya ada antara babak2 tu cam tak masuk akal langsung.. tapi bolehlaaaa...

Antara drama dan novel, saya lebih suka novelnya. Pada saya lebih 'sampai' ke hati..

Comments

  1. sama mcm ombak rindu!!!! suka novel jugak

    ReplyDelete
  2. urghh umi.. takmo cakap pasal ombak rindu.. frust giler tengok filem nye... frust amat2.. sebab novel tu mmg best sangat

    ReplyDelete
  3. Drama ni plg best kat lagu dia. Inginku gigitgigit cping telinga kecil mu....:p

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …