Thursday, 27 December 2012

Booking hospital & Survey set bersalin



Assalamualaikum...


Yeeehhoooo.. selamat jugak perjalanan saya untuk booking hospital bersalin.. hari isnin baru ni.. nervous memang tak ingat la kan.. takut tragedi 2007 berulang hihii... syukur alhamdulillah, perjalanan hari isnin tu dipermudahkan Allah.. dari trafik, parking, check up.. semua2 la kan... syukur selesai... pening jugak menjawab soalan student a.k.a bakal2 doktor tu.. banyak betul soalan interviewnya.. masa student tu check sempat jugak saya cadangkan kat dia untuk ambil O&G sebagai option die sebab kita sebagai perempuan muslim yang amat2 perlu pada doktor perempuan muslim yang uruskan aurat kita kan.. :D

Semalam entah kenapa dok terfikir nak guna set bersalin apa nanti.. 2 kali sebelum ni my mom just beli dari bidan kat kampung je.. tapi kali ni tetiba rasa nak try set lain la pulak.. survey rege2 set bersalin ni mak oiii dasat gak harganya...

Tapi banyak2 set bersalin, terberkenan dengan satu ni.. Tanamera Postnatal Set. Ada beberapa produk dalam set tu yang saya berkenan nak cuba.. Review pun kebanyakan ok.. Rege 1 set rm360. Kalau boleh beli asing2 kan bagus.. sebab bengkung dah ade 2, tak kuasa nak tambah koleksi pulak.. tapi cam takde jual asing2 la.. Terfikir jugak just ambil Herbal Bath, Feminine Herbal wash, Massage Oil, Cold Press VCO, Brown Soap & Boreh Scrub.. and lain2 macam pilis, paste tu beli aje kat bidan kampung macam sebelum ni.. lagi murah.. bengkung pun dah ada yang atok jahitkan (yg panjang bermeter2 tu) dan bengkung moden Leesa tu ade lagi.. tapi fikir2, takpela just try aje 1 whole set. Lagipun memang tiap kali pantang, saya akan guna/pakai la pilis and segala mak nenek yang selalu orang kampung guna tu.. means takde la pantang koboi ke..so dari segi pembaziran rasa2nya takde kot..(harap2 la..kan :))

pic from tanamerapostnatal.com
So semalam dah inform mak tak perlu order kat bidan kampung tu kali ni.. sebab saya dah beli.. tapi tak sempat nak bagitau mak plan saya untuk berpantang kat rumah sendiri.. dengan senarai alasan2 saya sendiri la..berdasarkan pengalaman2 saya pantang 2 kali sebelum ni..  tapi saya nak rasa selesa pantang kali ni.. demand lebih pulak eh :).. alaaaa lagipun bukanlah jauh mana pun rumah saya dengan mak saya. Naik motor 5 minit aje ponn..

Berpantang kali ni pun saya akan ambil cuti tanpa gaji 44 hari saje ngam2 habis pantang (sebagai pegawai kontrak CFS walaupun berkhidmat dengan gomen kami takde diberi cuti bersalin). Hari ni dapat email kata penyambungan kontrak sehingga Disember 2013.  Alhamdulillah.. saya akan teruskan kontrak sambil cari kerja lain la.. cukup kot 4 tahun lebih.. saya rasa Allah sebenarnya dah tunjukkan jalan kerja ni bukan yang terbaik untuk saya (dengan 2kali interview SPA semasa berkhidmat ni gagal). Allah mahu saya berhijrah..  :D

Friday, 21 December 2012

Tanda hampir bersalin



Assalam...
Hari ni genap 35 minggu..

Kalau diikutkan sejarah, Husna lahir masa pregnant 35 minggu++, Aliff pula 36 minggu++.. So macam ala-ala tunggu hari aje la kan.. :D

Keadaan saya kebelakangan ni, kene UTI in pregnancy cuma simptom tak sama cam yg standard (kerap kencing /sakit time kencing). Saya demam & muntah2 lebih dr 24jam, siap kena masuk air.  Doktor ada sebut UTI pun boleh jadi penyebab kelahiran awal.. Perut memang kerap mengeras sampai rasa senak. Baru2 ni bila mengeras tu terasa ngilu sampai ke miss V.  Harap2 bukan la tanda nak bersalin...

Dan 2 minggu kebelakangan ni, saya banyak dapat statement camni..

"tunggu hari ke ni?".. bila dikata due bulan 1, keluar pulak ayat macam..
"lama lagi tapi besarnyee perut.. kembar ke?".. "kembar lemak..hehe" gitu aje la jawab saya.
ade jugak yg kata "perut dah turun dah tu, macam tunggu hari je ni.." 
huhu...speechless

sape2 je yang saya jumpa/berurusan mesti akan tegur tak kira la kawan ofis ke, kawan U ke, bos, kakak jual nasi lemak luar pagar, uncle yg jual tikar getah, auntie kat kedai kain nagoya.. hadoii hadoii.. lagi banyak yang tegur, lagi la rasa macam panik..

tp bila dikenangkan balik pregnancy sebelum ni memang la perut saya besar ya amat.. memang takmo la nak posing2 depan kamera sebab kembang semacam..

:: masa pregnant husna (2007) : husband ambil gambar curi, ciss ~ 2 weeks sebelum bersalin ::
:: pregnant aliff : aidilfitri 2009 ~ lebih kurang 2 minggu sebelum bersalin ::
kalau ditanya tanda2 hampir bersalin saya, memang la tak berapa nak perasan pun selama ni... sebab tau2 aje ketuban pecah, air ketuban keluar tak henti2.. wajiblah kan terus ke hospital :).. kali ni tak dapat nak bajet camne pulak... tapi instinct saya rasa macam akan bersalin awal jugak.. tapi dah pesan kat baby, nak lahir biarle cukup minggu..paling awal pun after 36weeks le.. paling tidak pun lepaskan hari Isnin depan 1st appointment utk booking hospital and maybe checkup ke...

teringat kisah Husna, datang hospital Jumaat 24 Ogos 2007 nak booking bersalin, nurse suruh checkup lagi sekali kat klinik yg saya selalu pergi (sebab 1bulan gap dr tarikh saya gi hospital) dan bagi tarikh 1st appointment Isnin 27 Ogos 2007.. gi la checkup kat klinik tu Sabtu 25 Ogos 2007.. awal pagi tu pecah ketuban pulak masa tengah tidur, 26 Ogos 2007 Husna lahir.. kat klinik tu je la... takut lak hospital reject sebab tak sempat booking tu.. huhuu...

Semoga sempat booking hospital sebelum keluar tanda2 nak bersalin.. amiiiinnnn.....

So ape tanda hampir bersalin?? Yang standard dalam mana2 buku/artikel biasa mention :

1. Show/ Bloody show - ala2 lendir campur darah.
- tak pernah experienced yg ni.. org panggil kembar darah. kononnya kalau kembar darah memang sakit la tapi pada saya contraction bersalin tu memang sakit ya amat tak kira la kembar darah ke kembar air ke..same je :)

2. Kerap buang air besar dan ala2 cirit birit/loose stool
- tak pernah jugak experienced yg ni.. even 3rd baby ni lagi kerap sembelit je hehe... tapi nampak gaya start dr semalam sampai hari ni banyak kali gak membuang.. adakah tanda nak bersalin or sebenarnya sisa buangan dah kumulatif dlm usus sebab sembelit aje sebelum ni hehe...

3. Contraction
- saya tak pasti rasa contraction yang camne sebab pengalaman saya 2 anak sebelum ni pecah ketuban dulu baru le mula contraction nye... hehe... tp biasanya contraction yg sebenar adalah kerap, jangkamasa lama, dan jarak masanya seragam. sakit pun makin lama akan makin sakit...

4. Sakit pinggang
- saya sakit pinggang dah lamaaaa dah... so yg ni susah nak bajet.. tapi kalau biasa2 takde, tapi tiba2 sakit yg keterlaluan, baik gi check doktor... confirmkan je..

5. Pecah ketuban
- ni memang confirm la kene gi hospital. sama ada keluar sikit2 or sekali bedebushhh camtu.. tak henti2 air keluar.. kalau keluar sikit2 tu maybe belum masa nak bersalin but kene gi check jugak sebab akan jadi infection kalau dibiarkan... air ketuban warna die jernih aje dan baaaanyaakkk... kalau warna tu dah jadi kehijauan maksudnya baby dah berak dlm rahim tu. jangkamasa baby nak keluar lepas air ketuban pecah tu pun tak tentu.. masa husna, 3.00 pagi pecah ketuban, 7.25mlm baru die lahir..tu pun kene induce sebab doktor kata baby dah berak (ntah ye ke tak ntah..).. masa aliff pulak ketuban pecah 9.30pagi, aliff lahir 1.06petang.. no induce..

so nasib la kan...

:: pregnant Baby A : mid november 2012 @ kota kinabalu ~ wedding BIL ::
baby kali ni?? wa tatawuuu... huhu nebes makcik :)


Thursday, 13 December 2012

33 weeks and counting...



33 minggu  6 hari.. ye, saya belum bersalin lagi hihi..

Uhuhuhuu.. ni waktu yg rasa macam lamaaaaa bergerak.. perasaan tu rasa macam kalau boleh cepat2 le bersalin.. serius memang kali ni sangat letih.. jalan pun ala-ala siput aje..

Dan the worst part start minggu lepas tiba2 datang balik morning sickness.. muntah2 kat ofis sampai flat gile rasa badan.. nak berlari gi toilet untuk muntah pun tak sempat. tak pasal2 pantry jadi mangsa.. jenuh la dok cuci sinki tu tiap kali muntah..

Perut pulak membesar bagai johan.. ramai tegur cakap macam dah tunggu hari sangat.. sedangkan next month due nye.. 

Alhamdulillah, buat masa ni GDM masih terkawal. Bengkak tangan / kaki nampak mcam takde sangat.. muka aje la sembap gilos. Tidur langsung tak lena sangat. Asyik terjaga je sebab tak selesa. Perut keras dengan sangat kerap tapi bukanla petanda nak bersalin pun. Solat pun sekarang kena duduk sbb perut dah besar sangat menekan dada sampai tersesak la nafas. Dah beberapa kali jugak kaki cramp tengah2 tidur tu.. Lower back pain masih lagi, jadi teruk if lama berjalan/berdiri. Kalau tahap teruk tu, kaki macam tak boleh nak support badan, tak dpt nak berdiri. Berjalan memang kena en.suami pegang/papah. Ingat lepas bersalin nak gi check tulang belakang la.. kot problem lain.. Bersalin kat mana pun belum decide lagi.. buat masa ni macam nak ke HUKM. Walaupun PPUM paling dekat dengan rumah/rumah mak but husband tak leh masuk labour room, takmo. Saya lebih suka husband ada memberi sokongan masa bersalin. 

Barang2 belum habis prepare. Beg hospital ke, barang lepas baby lahir ke, untuk pantang ke... bukan tak excited nak sediakan utk baby kali ni tapi tiap kali balik kerja macam dah hilang kederat dah.. rumah pun tak terurus. Harapkan ihsan en.suami aje la..(tq abang :))

Semoga semuanya dipermudahkan Allah...

Wednesday, 14 November 2012

Aliff Rayyan's 3rd Birthday : Football Theme



Assalamualaikum...

Cerita majlis harilahir Aliff Rayyan Oktober lepas.. hehe lama dah cerita ni. Sebab ummy nya tak snap sebarang gambar, terpaksa tunggu gambar org lain utk di copy :)


:: potong cake ::
4 Oktober 2012, Aliff Rayyan genap usia 3 tahun.. Ni kali pertama adakan birthday party untuk Aliff. Tak buat besar2 pun, just jemput family terdekat aje.. family terjauh sikiiiit pun tak dapat nak jemput (maaf ye..). Atas nasihat ahli keluarga lain.. Kononnya ni event terakhir di rumah Sunway sebelum kami berpindah ke area Batu Arang nanti..


Kali ni buat tema Football Fever.. Masing-masing perlu pakai jersi bola tak kisah la tempatan ke kelab inggeris ke.. Mak buyong ni pun kene pakai gak jersi walaupun sendat ya amat hehe.. 

Kek dan cupcake ummy bake & deco dengan gigih sekali hehe... just a small one :)

:: the cake ::

:: cupcake ::
Aliff hari-hari sebelum event memang excited tapi hari majlis macam bad mood pulak.. langsung tak beri kerjasama.. spoil betul.. tapi takpe la.. :)

:: husna & aliff.. eeiii tengokla muka aliff tu.. ntah nape senyum pun takmo ::
From Aliff Rayyan, Asyrani Husna, Ummy & Ayah :
Terima kasih kepada tetamu-tetamu yang hadir ; nyang, tokwin, nenek, atok, pakngah, makngah yan, hana, pak uda, mak nani, mak shu, tokngah, tokngah lisza, auntie alia, tok alang, tok ende, auntie fitrin, tok andak, wan cik, auntie wawa, uncle ijat, tok anjang ina, tok anjang rashid, auntie tisya, tok usu.. korang sangat sporting & sangat best!! :D
:: us ::

Terima kasih kerana sudi membaca :)

* Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE. 

Thursday, 8 November 2012

Sakit mata : tragedi berulang isk isk...



Assalamualaikum...

Lama tak update blog..

Last week whole week on MC sebab sakit mata. Acute Conjunctivitis, doktor tu tulis kat surat MC tu..
By end of the week nampak dah kurang merahnya, tapi sejak pagi semalam nampak bertambah-tambah pulak merah kat mata ni.. nampak gaya kena extend MC lagi kot?

Kat rumah, saya je yang kene sakit mata ni.. alhamdulillah lain2 tak kena... saya pun taktau dari mana jangkitnya.. cuma syak dari ofis sebab masa saya mula MC tu, ade lagi sorang member yg MC sama sebab sakit mata jugak (jangkit dr baby dia).. syak saje tapi tak tau la betul tak.. 

Huh malas sangat nak gi klinik/hospital balik... Klinik yang pergi last week asek kena bayar untuk extend MC tu.. last year punya klinik takde lak nak bayar2 MC.. ni dah jadi macam beli MC lak sedangkan dah bayar untuk treatment & ubat kat sana..isk isk...

Nak ke hospital cam tahun lepas? alahaiiii.... lama sangat nak menunggu.. sakit pinggang + kematu montot duduk berjam-jam just untuk check 5-10 minit.. lama betolll.. 

Tengah preggy 27weeks ni, tak larat sangat nak duduk/berdiri/berjalan lama-lama... akan sakit kat lower back+peha.  ni memang problem saya utk every pregnancy starting 6months onwards.. doktor advice jaga postur tapi kalau dah sakit sambil jalan/drive/baring, dah ke laut la postur2 ni...

Hmmmmm nak gi, taknak gi, nak gi, taknak gi... 

:: gambar from FBpage Jari Jemari Events (gambar sendiri lom transfer dr kamera lg) ::

Takmo letak la gambar sakit mata ye tak? hehe... so letak gambar kek aje..aci tak? :)

Since whole week saya MC, ada masa untuk rehat badan + cukup time utk prepare wedding tier cake untuk my brother. Majlis bertandang pada 4 November 2012.. (next time baru cerita pasal majlis ni ye..)

fuhh dengan perut memboyot ni mengah jugak nak menguli fondant untuk cover cake ni.. semput makcik... kek bawah je yang kek betul, 2 tier kat atas dummy only.. sebab tak buat semua kek? nak elak pembaziran.. kek bawah 14", tengah 11" & atas 8".. saya dah decide nak display kek dummy tu kat rumah saya, tapi my dad dah gi buang fondant cover nye tu.. alahaiiii bapakuuuu... rugi rugi rugi...

Wednesday, 17 October 2012

Bibimbap ~ Nasi campur versi korea.. we luv it! :)



Salam Rabu...
Kebanyakan orang buat wordless wednesday ya? Tapi saya hari2 cakap banyak so takpe kan.. hehe...

Dinner semalam saya prepare sejenis masakan korea yang agak glemer la kan.. Bibimbap.  Puasa aritu husband ade request bibimbap untuk buka puasa tapi saya tak buat pun maybe sebab ambil masa lama sikit  (pasal sambil masak kene baca resipi hehe) + tak lalu nak masak sebab still mabuk :)

But semalam berjaya buat yeehaa.. 

1st time buat bibimbap ni ada bulan Mac lepas (belum pregnant lagi time tu :)). Even siap pack untuk adik bongsu yang die-hard fan dengan korean thingy hehe..

So apa tu bibimbap? Maksud perkataan :

Bibim = campur / mencampurkan
Bap / bab = nasi
jadi Bibimbap = nasi campur

to be exact bibimbap ni : nasi yang dicampur dengan daging, pelbagai sayur-sayuran, telur mata kerbau, pes cili/sambal cili



did this on March 2012 :)
this one : last night dinner :). Sup tu 'sup telur' utk Husna & Aliff (resepi ada kat bawaaaaah skali)
Untuk menghasilkan Bibimbap kita perlukan :

1. Nasi yang telah dimasak. 
2. Sayur-sayuran (tauge, spinach, lobak merah, zucchini, kosari, cendawan shitake)
3. Daging 
4. Telur mata
5. Pes cili/ sambal cili
6. minyak bijan

* Jenis sayuran tu bukan wajib seperti dalam resipi ni. Boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing-masing. Boleh guna bendi, lada benggala, salmon, cendawan tiram, bayam dll..


dan... Sediakan pinggan yang cukup besar (big platter) untuk isi benda2 semua lah.. macam kat bawah ni...

need 1 big platter :)..
ok let see.. tengok dr tauge kat atas nun (arah jam) : tauge,  cendawan shitake, zucchini, daging kisar, lobak merah, kosari, spinach.
Nak masak bibimbap ni tak guna banyak bahan pun. Bahan asasnya cuma bawang putih, minyak bijan, kicap cair, garam, gula, serbuk lada hitam. So boleh siap-siapkan semua ni atas meja dengan sudu matrik (tsp & tbsp) untuk lebih mudah..

Resipi ni saya ambil dari web Maangchi.  Resipi untuk 4-6 hidangan..

Nasi
bahan
Beras (Kalau nak feel nasi sebenar, guna beras short grain/ calrose rice/ beras sushi)
Air 

Cara:
Masak nasi guna rice cooker aje. sukatan air ikut cara kita masak nasi biasa.
......................................................................................................................................
Tauge 
bahan:
2 genggam (longgar) tauge
1 cawan air
1 tsp garam
1 ulas bawang putih - dicincang
sedikit minyak bijan

Cara :
Bilas tauge 3 kali.
Masukkan tauge ke dalam periuk bersama air & garam. Rebus dalam 20 minit.
Toskan.
Gaul dengan bawang putih, minyak bijan & secubit garam
Susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Spinach
bahan:
1 pek spinach
secubit garam
1 tsp kicap cair
1 ulas bawang putih - dicincang
sedikit minyak bijan

Cara :
Masukkan spinach ke dalam periuk dengan air mendidih. Kacau 1 minit.
Bilaskan dalam air sejuk/air paip beberapa kali dan perah perlahan.
gaul bersama garam, kicap cair, bawang putih dan minyak bijan.
Susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Zucchini
Bahan:
1-2 batang zucchini - dipotong mancis /guna penyagat je
secubit garam

Cara:
Gaul zucchini dengan secubit garam. Biar beberapa minit.
Saute zucchini dalam non-stick pan dengan api kuat sehingga agak layu.
susun di atas platter.
......................................................................................................................................


Kosari / fernbrake
bahan :
2-3 cawan kosari - dipotong 5-7cm panjang
1 tsp minyak masak
1/2 tbsp gula
1 tbs kicap cair
sedikit minyak bijan

Cara:
Panaskan minyak masak dlm non-stick pan. Saute kosari sekejap.
Masukkan kicap cair & gula. kacau 1-2 minit.
Tambahkan minyak bijan, gaul dan susun dalam platter.

*Kosari ni ada dijual di kedai grocery korea dalam bentuk kering dan telah siap direndam. 
Kalau beli jenis kering, perlu rebus dulu dalam air mendidih selama 30 minit dan kemudian 
biar terendam selam 6-8jam. (1 cawan kosari kering = 20 cawan air)
......................................................................................................................................


Cendawan Shitake
Bahan :
5-7 biji cendawan shitake segar/ kering - dihiris nipis
1 tsp minyak masak
2 tsp kicap cair
1-2 tsp gula
sedikit minyak bijan

Cara:
Saute cendawan bersama minyak masak (dlm non-stick pan)
Masukkan kicap cair, gula & kacau selama 2 minit.
Tambahkan minyak bijan dan kacau sekejap.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Daging cincang/kisar
Bahan:
200g daging cincang/kisar - saya guna daging kisar Ramly tu je, sekeping ngam2 200g.
sedikit minyak masak
4 ulas bawang putih - dicincang
1 tbsp kicap cair
1/2 tbsp gula
sedikit serbuk lada hitam
sedikit minyak bijan

Cara:
saute daging bersama minyak masak.
masukkan bawang putih, kicap cair, gula, serbuk lada hitam & minyak bijan.
Kacau hingga masak.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Lobak merah
Bahan:
1 batang lobak merah (saiz kecil) - dipotong mancis/ guna penyagat je

Cara:
Saute lobak merah dalam non-stick pan selama lebih kurang 30 saat.
Susun dalam platter.
......................................................................................................................................


Telur mata kerbau
- errr ni tau buat kan :) tapi sesetengah org just pecahkan aje telur tu dalam mangkuk (makan telur tu mentah2 je).. err ikut suka ya :)
......................................................................................................................................


Cara menghidang :
  1. Letak nasi dalam mangkuk yang besar.
  2. Ambil sikit2 semua sayur-sayuran & daging tadi dan susun di sekeliling mangkuk (atas nasi)
  3. Letak telur mata kat tengah-tengah
  4. Hidang bersama minyak bijan & pes/sambal cili

cara hidang sebenar : guna mangkuk la..

alah yang ni pun boleh la... hidang guna pinggan aje.. gaul/makan dgn tangan je

akhir skali, kacau semua bahan dalam mangkuk dan makan! :)

dah kacau :)
Sekiranya tak minat nak makan dengan pes/sambal cili, boleh cuba sos ni..
......................................................................................................................................


Sos Yangnyeomjang :
Bahan:
4 batang daun bawang - dihiris nipis
1/2 cawan kicap cair
1 tbsp bijan
2 tsp gula
1 tbsp minyak bijan

Cara:
Kacau semua bahan dalam mangkuk dan hidang.
......................................................................................................................................


atau sup telur (saya buat ni untuk Husna & Aliff)
......................................................................................................................................


Sup telur :
Bahan :
2 biji telur - dikacau (saya guna 1/2 biji je)
1 tin stok ayam (takde so saya guna kiub ayam dlm suku je)
2 tin air (guna tin yg sama) (saya letak dlm 2 cawan)
2 batang daun bawang - dihiris nipis (saya guna 1 batang je)
garam 
(saya tambah sikit serbuk lada putih)

Cara:
Didihkan air & stok ayam.
Masukkan telur sambil dikacau perlahan.
Tambahkan garam & serbuk lada putih secukup rasa
Hidang sup dan taburkan daun bawang ke atas sup.


aliff susun sendiri semua ni :)
 Sekian... 

Tuesday, 16 October 2012

Homemade Dinner ala Nando's : Resipi ~ Ayam Bakar, Mediterranian Butter Rice, Potato Salad, Coleslaw, Grilled Vege & Jagung Bakar




Assalamualaikum...

Salah satu my fav tempat makan adalah di Nando's.  Tapi makan selalu boleh rabak poket :)
So cuba nak buat sendiri set ala Nando's.  

Definitely tak boleh kata sejibik 100% rasa serupa macam di restoran tapi yang pasti tak perlu nak pergi restoran dah :)

Tapi yang pasti perlu ada sos peri-peri Nando's baru la ada feel yang sama :)


Dinner set saya ni ada half chicken, mediterranean rice, potato salad, coleslaw, grilled vege & jagung bakar.. dan yang tak masuk dalam gambar adalah ice lemon tea :)

Saya share kan resipi untuk dicuba.. tapi maaf kalau takde sukatan tepat.  Biasalah kita ni masak banyak campak2 je :)

Ayam bakar ala nando's


Bahan-bahan :
Setengah ekor ayam - dibersihkan
Sos garlic peri-peri nando's - 1/4 - 1/3 cawan
Perahan dari 1/2biji Lemon
Garam & gula secukup rasa

Cara :
Perap ayam dengan semua bahan. Lagi lama lagi bagus.
Bakar ayam sampai masak.
Tuang sos peri-peri di atas ayam semasa menghidang..


*Saya bakar ayam atas dapur gas menggunakan kuali/pemanggang ala-ala pemanggang ajaib. Saya beli di Hj Ismail Group (HIG), Langkawi. Guna api kecil aje.

Mediterranean Butter Rice (4-5 org)

Bahan :
5 cwn beras (saya cuma buat 2 cawan)
5 tbsp mentega (saya guna 5 tbsp juga)
2 mangkuk mix vege (ikut suka nak letak banyak mana)
2 tsp garam (atau secukupnya)

Cara
Basuh beras dan sukat air seperti memasak nasi biasa. 
Masukkan mentega, mix vege & garam kedalam periuk nasi.
Masak nasi seperti biasa.

Potato Salad

Bahan-bahan:
5 biji kentang saiz sederhana (jenis kulit licin & coklat kekuningan)
garam 
mayonis
1-2 helai daun bawang - dihiris halus

Cara :
Kentang dicuci bersih (tak perlu kupas kulit) dan dipotong dadu 1inci.
Rebus kentang bersama garam
Bila kentang dah empuk, toskan kentang dan alirkan air paip ke atas kentang. Toskan.
Gaul kentang bersama mayonis dan hirisan daun bawang.
Simpan potato salad dalan fridge sehingga masa serving.


Simple Coleslaw

Bahan :
Kobis
Lobak merah
Sos coleslaw / mayonis + gula

Cara:
Kobis & lobak merah di sagat halus. 
Gaul bersama sos coleslaw atau mayonis + sedikit gula

Grilled Vege

love this! :D
Bahan :
1 biji lada benggala hijau - didadu kasar
1 biji bawang besar kuning/holland - didadu kasar
1 batang lobak merah (saiz sederhana) - hiris kasar
1 batang zuccini - hiris kasar
beberapa kelopak kobis bunga
2-3 tbsp mentega
sedikit serbuk lada putih & lada hitam
garam

cara :
Panaskan mentega dalam non-stick pan. Campurkan semua sayur dan balik-balikkan sehingga agak layu.
Masukkan serbuk lada hitam & lada putih & garam secukupnya.
* Saya guna kuali HIG tu juga. Dah gaul2 butter & sayur tu, saya tutup kuali tu dan biarkan kejap then last baru letak garam & serbuk lada hitam/putih tu..

Jagung bakar


Bahan :
2 biji tongkol jagung - potong 3
mentega
garam

Cara :
Rebus tongkol jagung.
Golekkan jagung + mentega + garam di dalam non-stick pan dengan api sederhana..
*saya guna kuali HIG tu jugak ;)

makan sampai puas.. but tak terhabis pun... :)

kuali HIG ala-ala pemanggang ajaib yag famous tu..

Friday, 12 October 2012

Biggest luck in my life



Salam Jumaat...

Rabu lepas 10/10/12 saya ada temujanji dengan Pakar Pemakanan di KK.

Boleh tahan juga bilangan ibu2 yang kena Gestational Diabetes Mellitus (GDM) atau diabetes ketika hamil. Masa sesi saya pun ade 5 org pregnant mommies yang kena jumpa pakar pemakanan disebabkan hal GDM dan seorang sebab kenaikan berat badan mendadak setiap bulan + Hb rendah.

Saya teringat pakar tu ada sebut :

'maybe ada ibu2 rasa.. alaa.. sebelum ni ade diabetes tapi takde pape masalah pun.. baby pun ok je.. sihat je...
tapi MUNGKIN masa tu cuma LUCK sahaja sebab tak jadi apa2 masalah. TAPI kalau ibu tu masih buat tak kisah dengan diabetes untuk pregnant kali ni, kesan buruk tu akan jadi pula...'

Ya, saya setuju dengan apa yg dikata.

Pregnant sebelum ni saya kurang endah dengan keadaan saya. Semua benda rasa nak makan, saya belasah. Maklumlah guna tiket 'ibu mengandung' kan... Saya hanya dapat detect tentang GDM bila kandungan masuk minggu ke-36.  Saya sebelum ni tak ambil tahu apa kesan GDM pada ibu/bayi. Yang saya tau, baby akan besar. Tapi masa tu saya rasa ok je kalau baby besar pun...


Bila 3rd pregnancy ni saya ambil tau banyak tentang GDM sebab saya tau kemungkinan besar akan kene GDM kalau dah ada history. Dan saya rasa sangat menyesal sebab tak ambil kisah sebelum ni dan rasa terlalu bersyukur sebab Aliff lahir sihat dan masih sihat sehingga kini.. syukur Alhamdulillah...

Jadi seperti kata pakar pemakanan tu, saya turut merasakan Aliff Rayyan adalah saya punya LUCK dalam hidup.. 

Tiap kali memandang Aliff mesti saya rasa sayu sangat.. kalaulah apa-apa jadi padanya dulu disebabkan ignorance saya, hmm entahlah.. menyesal seumur hidup pun takde guna lagi... 

Aliff Rayyan

Terima kasih Ya Allah kerana masih beri daku peluang... 
Terima kasih Aliff sebab lahir dan membesar dengan sihat..
Ya Allah, lindungilah anak-anakku dan jauhkan daku dari alpa dengan tanggungjawabku sebagai ibu mereka.. 


Kesan diabetes jika tidak dirawat,

Kesan kepada ibu:


  1. Hyper/hypoglycaemia (kandungan glukos berlebihan/berkurangan dalam darah)
  2. Jangkitan kuman di vagina yang kerap
  3. Keguguran
  4. Polihydramnios (air mentuban berlebihan)
  5. Pre-eklampsia (hipertensi teruk)
  6. Komplikasi diabetes seperti retinopati dan kegagalan buah pinggang


Kesan kepada bayi:


  1. Berat bayi melebihi 4kg
  2. Mati dalam kandungan (IUD)
  3. Hypoglycaemia (kurang gula dalam darah)
  4. Lemas semasa lahir
  5. Kecederaan pada saraf di bahagian bahu
  6. Stillbirth









Thursday, 11 October 2012

Result MOGTT.. BSP test & HbA1c pulak dahhhh...



... bersambung dari entri sebelum ni 

25/9 (Selasa) - MOGTT test (minum air gula)

27/9 (Khamis) jam 16:49, dapat panggilan telefon dari klinik ibu/anak..

- result MOGTT 

Fasting Blood Sugar (FBS) = 3.9
2-hour Post Prandial (2HPP) = 7.8



nurse cakap border aje 7.8 tu and kene datang KK hari Jumaat (28/9) ambil darah lagi untuk ujian Glycated Haemoglobin (HbA1c) (ayat simple nurse tu, check pattern gula dlm darah utk 3 bulan sebelum ni) dan kene buat ujian Blood Sugar Profile (BSP)

Fuhhhh berpeluh den mendengarnya...

So malam tu start puasa balik dari jam 10.00 malam untuk test esoknya... haihhh 2 kali dah ni untuk minggu yg sama...

28/9 (Jumaat) 
- sekali lagi 6.30 keluar rumah gerak ke KK. Jam 8.00 pagi nurse panggil untuk BSP test untuk FBS. 1st reading = 4.1mmol/l.  Nurse soh gi makan then pergi ambil darah kat Makmal, pukul 10.00 datang balik untuk 2nd reading.  

hmmm... merah lagik.
Terhegeh-hegeh gi Medan Selera berdekatan. Pusing-pusing takde tempat duduk. Tak sempat pulak nak prepare bekal kat rumah.. Dapat duduk, order mee kicap & tehO es.. hehe.. bukan main ye.. hari BSP test makan/minum ntah hape2 lak tu... siap makan dlm 8.45, gi Makmal, serah borang.  No. giliran 4039 (masa tu no 4033).. Tunggu punya tunggu punya tunggu.. mak aiiii lamanya.... siap terlelap lagi kat kerusi.. Bila tersedar, nombor giliran dah 4042 hehe... buat muka slamber terus masuk ambil darah. 

Lepak sambil menunggu pukul 10.00 kat klinik ibu/anak..

amek darah lagi...
Pukul 10.00 bagitau nurse, terus gi buat BSP test.. 2nd reading = 7.0mmol/l.. nurse komplen tingginya (patut kurang 6.0mmol/l). Sambil dibebel2 tu terdengar nurse sebut pasal pastikan test 2jam lepas makan .  Congak2 memang tak cukup pun 2jam masa tu.. ada dalam 1jam suku aje.. Ingatkan ikut jadual yang die tulis tu kena test pukul 8pagi, 10pagi etc.. serius TAK TAU.. tapi diam aje laa... nurse yg ambil reading kol 8pagi tu pun tak cakap, just cakap kol 10 datang balik... nasib nasib...

huhu... terus nurse tukar sticker depan tu jadi color kuning.. aiyooo..

Since haritu jumaat, nurse suruh datang semula pukul 3.00pm and makan lewat sikit (sbb jumaat lunch break lama kan..).. So lunch beli 12.30, makan siap pukul 1pm. So ngam-ngam 2 jam.. lunch nasi goreng + ayam goreng + kerabu + sambal tempe + air masak & multivitamin.  Gi klinik, 3rd reading = 4.9mmol/l.. Nurse pelik dah.. emm tak sure if multivitamin tu ke yg sebabkan reading turun.. donno... nurse soh buat test malam kat Klinik 1 Malaysia atau mana2 la.. kalau klinik 1 Malaysia bayar rm1 aje katanya..

balik kerja rushing sebab nak kena makan cepat kan.. bajet pukul 8.00mlm buat last BSP reading tu... makan roti wholewheat gardenia 2 keping + salad + burger patties + air masak.. Pastu gatal tangan + tekak gi makan coklat whittaker almond gold 1 bar kecik.. hehe mentang2 baru balik Langkawi ade stok coklat kat fridge.. memang kerja gile la... siap makan 6.30ptg.. 

8.15pm sekeluarga kuar rumah cari Klinik 1Malaysia berdekatan. Ade la kat Kg. Lindungan tu... cakap nak buat BSP test.. nurse kata takde buat kat situ.. kalau BP test ade la.. lerrrr.....  nurse suruh gi farmasi kat deret belakang klinik tu.. So buat kat situ, lebur la rm8. last reading = 8.4mmol/l... Perghhhhh... ni penangan coklat tadi kottt... aiyooo nyesal pun tak guna.. tetiba down gile pastu...

Ajak hubby jalan2 melayan rasa frust tu.. gi Carrefour Subang (sbb tutup kol 11.00mlm kan..:)).. ntah beli apa2 ntah, Husna cakap lapar.. nak makan Mekdi.. so kitorg lepak kat Mekdi utk late dinner/supper.. Baru je buat BSP test dah gi balun Mekdi, serius mak buyong ni tak paham bahasa kot haha!!

Isnin nya (1/10) kene jumpa doktor.. huhu.. nasib la.. tadah telinga aje ye... sape soh tak jaga makan hehe :)

Tiba-tiba rasa nyesal lak pergi check up kat gomen, 
dah jadi pengunjung setia pulak dah.. huhu...

Wednesday, 10 October 2012

1st time ada buku pink hihi...excited pulak :)



Fuhh...

Serabut gak otak ku bila decide kali ni nak check up kat klinik kerajaan.. Pregnancy sebelum-sebelum ni check kat klinik ibu mengandung swasta aje.. 

Reason : tak berapa suka gi klinik time waktu kerja + masa menunggu yang over lama. Owh.. saya memang bukan penunggu setia/ sabar.. Biasa2 boleh bertenang 30 minit aje sebelum jadi gelisah dan rasa nak marah..

Tapi nampak gaya kena la train diri sendiri untuk bersabar huhu...

1st time visit pada 18/9 ke KK dekat dengan ofis dengan member ofis, Linda.  Hehe.. punye la nak berteman sebab cam takut2 sikit nak gi sorang2.. walaupun hari2 dah kene bebel dengan hubby pasal tak pergi2 lagi KK untuk buka buku pink tu.

Datang2 aje kene bebel gak sebab late booking. Emm masa tu dah 21wks pregnant.  Nurse ckp mesti buka buku sebelum baby 12weeks.. err sorry nurse, mane la saya tau hehe... Bila bgtau sebelum ni check kat swasta, nurse lain cam ala-ala perli lak tanya napa tak teruskan aje swasta.. ehhh suka ati saya la.. tak leh ye. Ok la saya tak jawab camtu pun.. jawab baik2 sambil buat muka innocent :)

excited pulak ade buku ni :) 1st time ye..so agak jakun

Reason saya nak tukar ke KK? Tak berapa puas hati dengan check up kat klinik sebelum ni. Actually time Aliff kat sana jugak tapi masa tu doktor lain. La ni doktor tu dah takde. Check up biasa2 aje macam ala kadar aje.. Bayo maintain mahal jugak.. Saya agak concern dengan sejarah GDM saya masa pregnant Aliff tapi check up macam takde pape aje yang berlaku aje.. takde check darah, takde minum air gula, takde dan takde.. check macam normal pregnancy...

Ok, hari tu just dapat tarikh aje.. nurse nak buat cepat MGTT tu sebab late booking tapi 19/9-21/9 saya ada meeting kat Langkawi.. so dapat la tarikh 25/9 untuk buka buku & buat MGTT terus sebab GDM history..

So 24/9 kene start puasa dari jam 10.00malam.. Pagi2 25/9 pukul 6.30 dah gerak gi KK. Sampai jam 7.10 ermm orang 1st hehe.. 7.30am, klinik ibu/anak buka, ambil borang utk MGTT tu, gi Makmal. Serah borang kat kaunter dan tunggu turn.. 8.25am ambil darah, terus minum air gula perghh manis nyeee.. dok diam2 kat kerusi lab tu.  Pukul 8.45 tiba2 datang nurse dr klinik ibu/anak cari saya.  Tanya dah ambil darah ke? Dah.. err rupanya dia kata tertinggal nak suruh ambil darah saringan antenantal tu (utk check blood count, group dll).  Ikut nurse gi klinik ibu, kene interview sambil2 dia isi dalam buku pink tu.. hmm ade tulisan biru ada tulisan merah.. aiseyman.. awal2 dah ade merah2 pulak... ciss..

10.25am pergi balik Makmal untuk ambil darah lagi. Tunjuk kat pegawai situ borang kene ambil darah utk saringan antenantal tu.. hmm kene bebel gak lagi.. tanya baru booking nape dah terus buat MGTT, sape suruh dll.. jawab je apa2 yg patut. So this time beso la lagi tiub utk isi darah tu.. perghh...  

dah siap, gi balik klinik ibu tu ambil buku pink then boleh balik ofis and gi makan.. yeehoo... 

my bekal prepared from home sweet home

berdebar tunggu result MGTT lak.. huhu...

.. bersambung kat sini --> Result MOGTT... BSP test & HbA1c pulak dahhh..


Friday, 28 September 2012

Keputusan temuduga..



Assalamualaikum...
Jumaat dah.. syukur alhamdulillah...

Pasal interview haritu, keputusan dah keluar. Walaupun belum keluar official letter.. 

Result : tak berjaya.. 
Perasaan : sure kecewa.. 

rasa sedih juga sepanjang hari.. cuba muhasabah diri banyak-banyak, doa banyak-banyak supaya dapat ketenangan.. so rasa sedih disimpan saja, sekarang masa untuk planning masa depan pulak. 

  • Kontrak kerja habis = 15 Disember 2012
  • Due date bersalin = 25 Januari 2013 (mungkin awal sebab ada GDM & sejarah anak2 sebelum ni lahir awal)
  • Waktu pantang = 2 bulan ~ anggaran akhir Mac 2013
  • Mula kerja semula = April 2013


So dari pertengahan Disember 2012 - akhir Mac 2013 nampaknya tiada pendapatan bulanan.. komitmen banyak..
hmmm kena buat emergency/backup plan sekarang ni.. 

Oh Allah, bantulah & permudahkanlah urusan hambaMu ini..

Monday, 10 September 2012

Temuduga.. doakan saya berjaya :)




Assalamualaikum...

Selamat hari raya!! errr dah terlewat ke?? ;)

Saya telah hadir utk temuduga utk jawatan tetap Sabtu 1 September lepas. Sekarang jawatan saya bertaraf kontrak sejak Mac 2009 dan kontrak bakal berakhir 15 Disember 2012.

Ni dah masuk kali ke-5 temuduga tapi sebelum2 ni rezeki belum berpihak pada saya.. Kali ni adalah peluang terakhir sebab ada dengar berita cgpa utk calon perempuan akan jadi 3.5. Haruslah screening pun tak lepas dah lepas ni..

Temuduga sudah.. Sekarang cuma tinggal masa untuk doa & tawakkal sahaja..

Kawan2..tolong doakan saya lulus temuduga tu ya
Terima kasih in advance :D

........................................................................................................................................................
Pada hari temuduga saya sempat google tips temuduga dari Dr. Hj. Fadzillah Kamsah :
Baca :

  1. Al-Fatihah
  2. Ayatul Kursi
  3. Ayat 1000 Dinar
  4. Ya 'Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir

Tuesday, 14 August 2012

Laksa Johor Adami.. laksa style mudah



 Menu iftar semalam bawa ke rumah mak.
Kelam kabut jugak masaknya.. Sampai rumah dalam 5.45pm.. keluarkan ikan kembong dr freezer, masuk dlm microwave utk thaw dia, sambil-sambil tu racik segala ulam/awas untuk laksa - kacang panjang, bawang besar, bunga kantan, daun kesum.. fuhh berpeluh den.. buat dengan sehabis pantas. En. somi pulak dok calling calling tanya sempat ke siap laksa.. alahai.. my laling, kalau asek call camne aii nak siapkan dengan pantas hik hik..


TARGET MISI : pukul 7pm dah gerak ke rumah mak. 
KEPUTUSAN MISI : BERJAYA! tapi tak sempat mandi la gi umah mak tu hihi..



kuah laksa with spaghetti :)
ulam-ulaman.. takde dlm pic : potongan cili api/padi
Camne tiba2 nak berlaksa johor ni?? Asalnya Khamis lepas, pagi-pagi browse blog masakan kunun-kununya cari idea nak masak iftar la kan.. terjumpa lak Laksa Sarawak. Aihh, terasa mengidam pulak nak makan Laksa Sarawak. Dipendekkan cerita, saya order pes tu dr anak Hj Manan ni melalui FB. So perlulah menenangkan diri sambil menunggu parcel dari Kuching tiba di Petaling Jaya :D

Untuk mengubat rasa mengidam tu, saya beli Pes Laksa Johor Adami di pasar tani tengah hari tu.. kebetulan pula terpandang pes tu kat meja pakcik tu.. terus beli dengan Pes Mee Bandung Muar Adami.  Tak pernah try lagi pes-pes macam ni.. kasi try aje la kan..

pes laksa johor adami

Balik ofis browse la ket internet kot-kot ada bloggers yang pernah cuba pes ni.. sebabnya agak confuse dengan cara memasak yang ada kat belakang paket tu, sempoi sangat.. Mula-mula jumpa blogger Hanamemories  ada buat.  Dia ikut sebijik sejiban dengan arahan belakang paket tu.. tapi hasilnya tak sama macam laksa johor pun.. lebih kepada rupa laksa sarawak aje hehe..

cari lagi.. jumpa blog belinda adzmi. Dia pun guna pes yang sama tapi modify cara memasaknya ikut selera nya.. Since belinda takde mention sukatan bahan, saya pun blur gak nak agak-agak macam mane.. So guna entry kak Azlita as reference, saya pun modify jugak laksa ni jadi version saya pulak hehe... Disebabkan puasa, saya tak boleh nak rasa.. so kira main belasah gak ni.. mujur sodap :D

Laksa Johor Adami 
sumber : Liza's Kitchen
inspirasi : Belinda Adzmi & Kak Azlita

Bahan-bahan :
1 paket Pes Laksa Johor Adami
600g ikan kembong
2 liter air
200ml santan - saya guna pati santan yg siap perah
4-5 keping asam keping/gelugor
2 batang bunga kantan - potong empat
daun kesum
2 ketul kiub ikan bilis
1 paket spaghetti (500g)
1/2 biji bawang besar - dicincang/tumbuk
2 ulas bawang putih - dicincang/tumbuk

Bahan ulam/awas (boleh ditambah ikut suka):
2 batang bunga kantan *
1 ikat daun kesum *
1 biji bawang besar *
5 batang kacang panjang *
5 biji cili api/padi *  (racik halus bahan bertanda *)
2 genggam tauge
1 biji timun - dipotong mancis
5 biji limau kasturi - dibelah dua

Cara-cara :
1. Rebus ikan kembong dengan air (dari 2 liter air tadi) sehingga masak.  Toskan ikan (air rebusan jangan dibuang, akan diguna semula). 
2. Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kisar bersama air rebusan ikan tadi. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dicincang/tumbuk sehingga naik bau.
4. Masukkan pes laksa johor adami. Tumis hingga sedikit garing.
5. Masukkan isi ikan yang telah dikisar tadi, baki air, bunga kantan, daun kesum, kiub ikan bilis dan asam keping. Masak sehingga mendidih dan kuah agak pekat.
6. Akhir sekali masukkan santan. Biar hingga mendidih. Tutup api. 

*Tak perlu masukkan garam/gula sebab rasa dr kiub ikan bilis tu dah memadai. But boleh adjust ikut selero masing-masing lah ya..

Oh ya!.. Dalam masa yang sama boleh rebuskan spaghetti.

Done!! Dah boleh menikmati laksa johor.. letak spaghetti, ulam2 & curah kuah.. memang best!. Sedap!!

So hari ni ada pasar tani, dah beli lagi 2 paket pes laksa johor adami hihi.. (tp buat entah bila la...)



Monday, 6 August 2012

Projek Amal : Dana 'Syawal Kit' untuk keluarga fakir, miskin & ibu tunggal di JB



Assalamualaikum...

Yeay!! another projek amal!! another peluang untuk tambah saham akhirat, insyaAllah... saya pernah terbaca status FB seorang rakan (sumber asal saya tak ingat). Katanya (lebih kurang la..)..

" Duit dalam bank belum tentu jadi milik kita. Tapi duit yang kita sedekahkan akan pasti menjadi harta kita, insyaAllah.."

Subhanallah... memang betul kan?


Projek ni dengan bangganya diilhamkan oleh student fakulti senibina UTM Skudai.. Oh syukur Ya Allah.. bangga saya jadi sebahagian warga UTM. Walaupun bukan student fakulti civil engineering yang ilhamkan but kesedaran adik2 UTM kita ni memang sesuatu yang membanggakan..Alhamdulillah... semoga Allah akan mempermudahkan niat adik2 ni...

Syawal Kit ni untuk keluarga fakir miskin yang memerlukan.. Dalam kemeriahan kita menyambut Syawal dengan makanan yang mewah, ada lagi keluarga yang tak mampu sediakan juadah Syawal macam kita.. So jom! kita sumbang sedikit untuk mereka... :)

Tarikh akhir pengumpulan dana ni adalah pada 10 Ogos 2012 jam 3.00 petang..

Dari FB Telekung Project;

Assalamualaikum.....

Project baju raya untuk anak-anak RAKB telah selamat ditutup ALHAMDULILLAH, dan kini admin buka untuk kebaikan yang seterusnya........

"SYAWAL KIT" untuk 25 keluarga fakir, miskin dan ibu tunggal di sekitar Johor Bahru. Project ini diilhamkan oleh pelajar-pelajar SENIBINA dari UTM SKUDAI. Mereka approach admin dengan list data keluarga yang memerlukan bantuan (Sumber IKRAM). Dan adik2 ini akan membantu admin dalam menjayakan misi SYAWAL KIT ini, InshaAl
lah.

Syawal kit ini terdiri daripada barangan dapur utk kemeriahan syawal seperti minyak, ketupat segera, susu, gula, tepung, bihun, kordial, nescafe, milo..... dan untuk satu family juga, TP cuba kumpulkan dana untuk support setiap keluarga RM 200 utk mereka beli daging, ayam (barangan basah) since kita tak boleh nak belikan awal2.

Oleh yang demikian, admin ingin berkongsi peluang ini utk kita sama-sama berukhwah utk membantu mereka kerana mereka juga layak utk bergembira seperti kita di AIDILFITRI nanti.

InshaAllah, admin akan turun ke JOHOR BAHRU utk melaksanakan misi ini bersama-sama dengan adik2 UTM SKUDAI. Semoga Allah permudahkan. dan cadangan tarikh ialah pada 11hb Ogos ini....

Bermakna, rezeki keluarga ini bergantung kepada jumlah dana yang terkumpul selama seminggu ini. Dan tarikh akhir utk finalize dana ialah pada 10 Ogos jam 3 petang.

Barangan akan dibeli di Johor bahru kerana tidak practical utk admin beli siap2 di sini. InshaAllah.

Sumbangan dana utk 'SYAWAL KIT' ini boleh dimasukkan ke akaun admin;

5127 7250 1950, MAYBANK, NORAZILA ABDUL AZIZ

kemudian..... WAJIB, PLEASE.... email transaksi sumbangan ke
azila79aziz@gmail.com
ini sgt penting utk tujuan rekod admin, so that nyatakan tau 'SYAWAL KIT'.

InshaAllah..... jom sebarluaskan kebaikan ini agar mereka juga turut bahagia dan layak bergembira di hari Raya nanti.... AMIN.

Salam Ukhwah,
AZILA AZIZ