Friday, 28 October 2011

Crochet lagi : Topi pink Nur Farah Hana



Assalamualaikum...

Another topi using the same pattern as previous post.

Disebabkan frust dengan hasil pertama, saya try out pattern yang sama but of course warna yang berbeza. Tapi kali ini, saya minta ukurlilit kepala Hana dulu dari mama nya. Masih lagi try and error ni.. Tapi at least memberi semangat jugak la untuk saya teruskan crochet ni.

Yarn yang saya guna adalah dibeli dari Daiso, Sunway Pyramid. Dan hook pun guna hook buluh pun dibeli dari tempat yang sama. Masa tu hook aluminium habis stok. Belasah aje apa yang ada dulu.. :)



:: Hana with Tok Andak ::

More to come..
Mode: sedang gila crochet :)

Thursday, 27 October 2011

1st crochet project : Beanie Cap Hat



Assalamualaikum..
Semalam cuti umum sempena Deepavali.. Hari ini for sure ramai yang malas nak pergi ofis kan kan? =D

Ni cerita 1st project crochet yang saya buat. Saya pilih Stripe Crochet Beanie Cap Hat, pattern dari Teresa (Crochet Geek). Dia ada letak pattern dan video juga. Pada saya video memang amat membantu sebab untuk amatur macam saya, baca pattern memang buat saya confuse sangat..
Tapi sebab saya asyik tak dapat tengok video nye (asek hang aje..), saya belasah2 sendiri tengok pattern.. so mula2 hasilnya macam ni la..


Saya tengok langsung tak nampak rupa hat nye.. so try lagi bukak videonya, rupanya ada kesilapan.. so kene bukak balik semua row sampai yang ada tanda benang hitam tu..

:: bukak sampai camni ::

Ikut balik macam video, baru nampak rupa topi :).. gembira dah ni...


Akhirnya siap seperti pattern :)..

Tapi masih ada kesilapan, sebabnya saya tak check gauge nya dan tak ukur pula lilitan kepala Aliff... haih sayang sungguh...

Topi kecikkk dari kepala Aliff...
Ingat nak ubahsuai balik tapi belum ada mood nya sebab nak mula balik dari zero.. huhuhu...

Thursday, 20 October 2011

Aliff Rayyan masuk hospital..



Assalamualaikum...
Lama tak bersiaran. Macam-macam hal berlaku baru2 ni... memang tak dan nak bukak blog.

Saya kurang gemar buat audit jambatan/culvert. Bukan pasal tak minat, tapi boleh kata setiap kali saya balik dari audit tu, mestila Aliff demam. Mungkin la kebetulan je..

Biasa2 demam Aliff tak teruk sangat. dalam 3 hari komfem surut. Tapi balik dari Seremban demam berlarutan pulak. Kena pulak ke Terengganu 1minggu. Mintak excuse, bos kecik tak bagi, takde org replace. Yela, sape la yang nak outstation sampai 1minggu. Komfem takmau. Demam Aliff turun naik, bila panas tu mencecah 40degree. Badan lembik betul, takde selera makan, minum pun taknak. Asyik muntah pulak. 3 hari saya kat Tganu, saya balik dgn flight. Siapkan semua kerja part saya cepat2 dan balik. Tak tenang hati saya mengenangkan Aliff.

2 hari saya jaga Aliff, keadaan masih sama. Demam dah baik tapi masih muntah, taknak makan/minum (mungkin trauma sbb asek muntah). Sabtu saya bawak semula ke hospital. Ambil ORS tapi muntah balik. Masuk air 2jam, still lemah aje, so Dr. tahan wad untuk continue drip tu.

:: kat emergency pediatrik ::

:: Husna tertidur, taknak tinggal rumah nenek, nak tengok Aliff sihat katanya ::

:: kat wad pediatrik, ambil gas cairkan kahak. masa sedut kahak (pukul 1.30 pagi), dengar Aliff menjerit2 "jangan!! taknak!!".. adoi luluh hati dengar ::

:: pagi Ahad, dah mula ceria ::

:: ambil suhu badan.. good boy ::

:: siang Ahad, still ceria. tengah malam pulak muntah semula.. ::

Hari Isnin Aliff keluar wad. Masih muntah jugak tapi Dr. allow keluar sebab takde masalah lain. Lagipun rumah lebih selesa.

Saya dapat MC 2 hari. Bukan sebab jaga anak sakit, tapi saya pulak sakit. Petang Ahad lepas makan malam, badan rasa seram sejuk dah. Minta husband belikan panadol. Tangan pun dah mula menggigil, makan panadol, tidur. Husband tolong jaga Aliff. Bila saya sedar, dah almost pukul 10malam. Husband balik rumah. Tak lama lepas tu, saya muntah. Minum ORS Aliff tu. Few minutes lagi, muntah lagi.. dan lagi dan lagi.. sampai 5 kali muntah malam tu. Dekat pukul 12 malam, call husband minta datang semula ke wad. Aliff pulak berak cair, saya cuba nak bangun tapi susah sangat, macam nak tumbang. Try jugak cucikan punggung Aliff guna wet tissue aje, tak larat nak angkat ke tandas. Belum sempat buang diaper Aliff, tiba2 Aliff muntah pulak, menangis tak henti2.. call nurse tolong. Husband sampai, saya minta dia uruskan Aliff. Saya memang nak pengsan dah, angkat kepala pun tak boleh. Dalam pukul 1.30 pagi, nurse suruh pergi emergency sbb saya memang tak larat sangat. Tak boleh nak jalan, guna wheel chair. 2.30pagi baru dapat jumpa Dr. Sebab musabab, jangkitan virus kat wad pediatrik, mungkin uruskan anak cirit birit, basuh tangan tak cukup bersih.. macam tu la.. Katanya tak boleh nak buat apa, just kene minum banyak air aje. Dapat painkiller, ubat tahan muntah and ORS. But ORS habis pulak, pharmacist tu suruh ganti dengan 100plus. Husband hantar balik rumah mak dekat pukul 3pagi tu, and balik semula ke wad untuk jaga Aliff. So dapatla MC 2 hari.

Syukur Aliff dah baik, and saya juga sihat Alhamdulillah..

Wednesday, 19 October 2011

I am hooked!!



Assalamualaikum!!
Ya, saya nak umumkan saya dah jumpa hobi baru = Crochet!!

Alkisahnya, saya pun tak ingat dah macam mane boleh terminat nak belajar crochet. Asalnya saya nak belajar jahit2 aje.. tapi memandangkan bajet untuk membeli mesin jahit belum ada, saya fikir nak belajar mengait. Niat asal nak belajar kait jarum 2 (knitting) dan niat nak buat bunga kait banyak-banyak buat hiasan kat kepala Husna tu. Bila survey nak buat bunga tu banyak yang guna crochet. So tukar pula la nak belajar crochet (kait jarum 1).

Jadinya pada 23 September lepas, dengan semangat membaranya, saya ke Daiso Pyramid cari hook dan benang. Saya tak tahu pula benda2 ni boleh beli kat kedai jahit hehe.. Lagipun kat Sunway ni saya belum jumpa lagi kedai alat jahitan.

Kat Daiso cuma ada hook buluh. So saya beli 2 yarn dan 1 hook. Cakap dalam hati, kalau tak berjaya belajar benda ni, kira cancel lah.. Beli buku Crochet (dlm BM) kat MPH Pyramid tu (cari buku2 English takda stok pulak). Balik rumah dok mengkaji stitch nya. Belek2 buku, haih tak faham caranya. Camne ni?? Terus on laptop, google video basic stitches.

:: chain ::


:: main belasah aje single crochet (sc), double crochet (dc) & triple crochet (tc) ::

Sudahnya belajar ikut Youtube aje.. Lepas try ikut Youtube, baru faham arahan dalam buku tu.
Lepas berjaya buat basic stitches, saya terus tengok pattern bunga dalam buku tu. Hehe..langsung tak cuba pattern2 lain, berlagak sungguh =D. Mula2 tak jadi, bukak balik, tengok diagram pattern tu baru faham. Akhirnya jadila bunganya. Gembira ya amat.. Malam tu dok la menerai buat bunga aje... hehe..

:: 1st bunga ::

Lepas berjaya buat tu, bersemangat saya mencari pattern2 crochet.. sekarang dah beberapa benda saya buat. memang addicted dah... lunch hour pun tak keluar makan hehe.. Projek pasni nak buat market bag =D

Friday, 7 October 2011

My Aliff Rayyan



Saya sangat down. Aliff Rayyan demam dah 1 minggu. Klinik kanak-kanak malah hospital pun dah pergi. Aliff saya lemah sahaja... Suhu paling tinggi yang saya check 40.5degree. Suhu terakhir 38.7degree.

3 hari lepas birthday Aliff yang ke-2 tahun tapi.. demam pula..


ALiff, cepat sembuh ok sayang..