Skip to main content

Raya Ep2 : Hari Lahir Husna

Salam..
Hari ni baru masuk ofis. Semalam EL, rasa letih sangat. Isnin Selasa saya di Machang, untuk audit penyerahan jambatan Sg. Kweng Hitam. Lepas naik cuti raya tak henti2 dengan audit sana sini. Lepas raya seminggu di Terengganu, next week 3 hari di Seremban pulak. Naik menyampah pun ade, nasib la...

hari ni try layout blogger yg baru ni..

Sambung cerita raya? episod 2 lak...

Kali ni just nak tulis pasal birthday Husna yang ke-4.  Untuk tahun ketiganya birthday Husna jatuh pada bulan Ramadhan. Tahun ni 26 Ramadhan.  So saya decide nak sambut on 1st raya.  Husband cam tak setuju sebab katanya tak sempat nak buat, almaklumlah kene wat kek cupcakes untuk kakaknye kan.. tapi saya nekad jugak, demi anak saya.. lagipun dah lama janji dengan Husna nak celebrate birthday dia kat kampung. Anak sekecil itu pun tahu erti janji kan.. 

:: Not a purple cake ::

So tengah hari lepas dah kurang busy melayan tetamu yang datang beraya, saya terus start hias kek.  Tak sempat nak buat yang fancy2..ala kadar aje.. simple aje.  Husna komplen takde kaler purple, sebab die nak cake kaler purple.. alahai.. tak sempat le ummy nak buat segala.. apa yang ada aje and yang sempat capai.. asalkan janji celebrate birthday tu tercapai ;D.

 :: Husna with Aliff & cousins ::
 Sepupu2 Husna tak semua ada, takat Alia Maisara. Danish & Zakir. Tu pun mengejar sebelum diorang bertolak balik ke kampung biras. Ipar2 lain beraya kat belah keluarga pasangan masing2.  Husband and adiknya berhempas pulas nak pam belon (guna pam beskal lagi..haha..). Saya mintak siapkan 10 belon jadi laa.. sambil tu saya goreng ayam goreng, fries & nugget buat syarat untuk party hehe..


 Untuk puteri kesayangan saya ni.. Asyrani Husna, ummy & ayah sentiasa mendoakan agar Husna hidup dalam keredhaan & rahmat Allah.. semoga Husna sentiasa dilindungi, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki.. Ummy dan ayah sentiasa sayangkan Husna sampai bila2.. =D

:: Asyrani Husna ::







Comments

  1. semoga husna jd anak yg baik..4 tahun sudah yea

    ReplyDelete
  2. amiinn... ya sudah 4 tahun, tahun depan mau school sudaa =D

    ReplyDelete
  3. hepy belated bufday husna.
    cantiknye kek

    ReplyDelete
  4. hepi besday,husna..hehe
    cantiik kek husna,umi buat ye..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …