Skip to main content

Result interview saya... + terapi terapi..

Umum mengetahui bahawa result interview SPA Januari & Februari lepas dah keluar pada 8 April baru2 ni..

keputusan saya?
buat kali ke-empatnya.. GAGAL hehe...
perasaan? entah.. bercampur baur.. hari tu memang 'mendung' gile kat opis saya.. senyap aje semua orang.. almaklumlah kat opis saya ni dekat 40 orang CFS tapi ade la takat 11 org kot yg dapat simpanan AJEE.. kalau ikut statistik yg dibagi tu, panggil interview 900++, yg dapat 14 AJEE ngan simpanan 100++. Hari dapat result tu, bagitau husband.. die soh bagi notis 24jam haritu gak.. haha.. bior betol, lawok.. =D

So nasib kami yang baki2 ni??
tunggu abis kontrak or cabut aje la pas dapat kerja lain..

buat masa ni saya belum ada mood nak update resume and carik kerja lain. Walaupun hari2 struggle untuk keep up semangat buat kerja yang melambak kat opis ni.. bile jumpa kawan2 yg gagal and bincang pasal ni, mesti ada yg bergenang airmata.. sedih woo..

tunggu abis kontrak tu cam tunggu hukuman aje cuma dah tau tarikh bile hukuman tu jatuh.. walaupun ada yg kata, cuba lagi next time.. ade ke next time? peluang dipanggil pun sebab apply under KPSL. pas abes kontrak for sure kene apply under fresh grad balik.. since ade dengar diorg dah upkan minimum CGPA, so chance nak dipanggil utk interview tu rasanya almost zero..

Meanwhile, saya cuba nak cheer up hati saya.. apa yg saya suka buat bile sedih and stress??

makan aiskrim satu bekas besar.. shopping shopping shopping.. or buat kek huhu..

terapi minda hehe.. memang the next day saya sign up kelas belajar continental cake kat mysugarclass kat sungai buloh. Last week lak saya sign up another baking class conducted by Wilton Kota Damansara.. start kelmarin, 4 days punye course (on Sunday only).. Pastu my makcik ade wat kenduri aritu, saya buatkan 3 biji brownies + 1 kek. Kebetulan adik pulak nak 16 cupcakes.. balance adunan cupcake saya try buat popcake.

so dalam seminggu je saya dah buat 6 biji kek, 3 brownies, 16 cupcakes, 8 popcakes (try test tp tak jadi) termasuk menghabiskan dekat rm1k untuk kelas2 kek tersebut di atas (OMG, kene cepat2 bukak kedai utk cover balik =D).

Cam giler stress tak? so this Sunday belajar another 2 kek lak, lemon pound cake & red velvet.. nampak gayanya saya kene start project baking balik.. kene bukak balik kedai since ni je yang boleh buat saya kurang stress hehe.. tapi malasnyeee nak list balik harga. aiyaa..


:: continental cake from top to bottom: banana chocolate cake, blackforest cake & cheesy fruity flan cake ::

:: green tea cake ::

:: chocolate moist cupcakes ::

:: chocolate fudge cake with chocolate buttercream ::

:: vanilla buttercake with fluffy vanilla buttercream ::

Comments

  1. terbaik la cake kau babe!!! nanti nak order ye :)

    ReplyDelete
  2. liza, insyaAllah rezeki ada di mana2.. aku percaya tuh.. klo bukan skang rezekinye, satu hari nnt insyaAllah akn ade gak.. aku doakan k..

    ReplyDelete
  3. ya ninie, rezeki ada kat mana2 je. thanks atas doa tu..insyaAllah..
    even pengarah kitorang pun pernah jumpa kitorg and asked us, "siapa yg bagi rezeki kat kamu? Allah yg bagi kan.. so mintak la dengan Allah".
    and for me, yakinlah dengan apa yang Allah beri itu adalah yg terbaik =D

    ReplyDelete
  4. aduiii choc fudge cake tuuuhh... kenapa xdpt rasa eh??? :p

    ReplyDelete
  5. nak rasa kene le datang rumah hehe..

    ReplyDelete
  6. kek......oh kek...aku nak pandai cam ko la wat kek.tp kek ni kena ada teknik kan.tatau la bila aku nak mulakan misi kek aku.huhu..
    papepun,aku kena wat roti smpi berjaya dulu.hehe

    moga rezki ko panjang k?insyaallah...jgn sesedih sgt.

    hehe.aku ni,still update SPA untuk thn ni.tp,aku tak berharap sgt da..umo pun da lanjut kan..(haha..)
    moga ada hikmah di setiap rezki allah turunkan dapat atau tak dapat..

    ReplyDelete
  7. ashra: mane la ade org pandai terus buat kek ni.. aku ni dah masuk tahun ke3, pun belum mahir betul. ade time bantat jugak kek nye =D. ni baru nak gi kelas cara buat kek yg betul hehe..

    rezeki ada kat mane2, tak semestinya dgn gomen je =D. mungkin kitorg ni rasa ralat sebab kitorg kontrak tp xde peluang dpt tetap pun.

    ReplyDelete
  8. daa ar liza..dakpe la xdpt tue. ko buleh kembangkan biznez ko secara lebih besar-besaran.
    ade gak hasilnya ko tensen nie..buat kek secara meluas nmpknye

    ReplyDelete
  9. nozie,
    buat biz tu mmg ade dlm otak tapi bende ni kene ada planning yang betul2. =D
    aku suka buat kek tapi part nak kemas kecah die tu..adoii penat sehh..banyak beno peralatan yg dipakai =D

    ReplyDelete
  10. liza, kalu aku msh dok kt damai, sure bole join ko skali gi kelas kn? ko msh dok kt prima lg ke?

    ReplyDelete
  11. itsonlyme: eh ko nazlia girun eh.. aku baru masuk blog pasal ko tak kenalkan diri hehe.. kompius kejap hehe.. aku dah tak dok prima. dah pindah mentari court since 2008. tapi boleh aje join kelas sekali =D

    ReplyDelete
  12. sedappp cake..nyum i like

    ReplyDelete
  13. liza..sabar la..rezki ade kt mana2..aku yg keje ni tgh pk camne la leh pencen awal dr keje swasta ni..letih la office hour..sambg keje kt umah...buat kek..kayo apo..kek ko chantek..ilang stress beb..terapi plg baek

    ReplyDelete
  14. irma: betul, rezeki ada kat mana2 janji rajin usaha =D. aku jeles tau dengan ko sebab ko & husband sama2 buat kek. aku dok ngadap sorang2 letih wooo.. =D. tapi suka bila hasilnya memuaskan hati..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …