Skip to main content

Husna & Aliff : Klinik Time

Salam...

Hari ni membuat lawatan ke klinik kanak-kanak. Last pergi klinik rasanya masa Aliff cucuk umur setahun. Kali ni lawatan ni disebabkan Husna yang dok komplen bahagian bawah kat area pipi ke leher tu sakit, pas tu on off demam. Kalau takat demam biasa saya gi klinik biasa aje.. tapi kalau rasa perlu info lebih detail, saya akan pegi klinik kanak-kanak ni.. Klinik ni kat Kota Damansara dekat dgn tol Kota Damansara la..hiway NKVE.

Klinik ni cam dah jadi klinik peribadi dah.. rasa selesa dan puas hati dengan semua2.. Husna pun suka betul bila kata nak gi klinik.. sebab dia tau, nanti lepas check, doktor akan bagi sticker dan vitamin.. =D

Sampai klinik dekat kol 12 tghhari. Malang la kalau sampai lambat camni, konfem lama nak tunggu. Ada dalam 8 orang sebelum kami. Dalam kol 1 lebih gak la baru sampai turn kami..

Disebabkan memang dah jangka lamaaa lagi baru boleh masuk, habiskan masa layandiorang main segala mainan yang ada situ.. memang bingit la dengan suara ramai budak2 ni kat situ...


:: sebelum-sebelum kami ::

:: father and son ::

:: aliff rayyan ::


:: style posing kegemaran aliff ::

:: husna nak berebut mainan ::

:: muka tak puas hati tak dapat apa dihajati ::


:: dah dok buaian aliff tapi still tak puas hati..dok komplen ::

:: ayah pening kepala layan kerenah husna ::

:: relax la ayahh...::



Kami belum cakap sakit apa pun tapi doktor dah cakap, nampak bengkak sikit kat muka husna tu.. Doktor kata kelenjar bengkak sebab jangkitan kuman kat kerongkong dan bukan beguk cam yang kami pikir..

Tunggu punye la lama..jumpa tak lama beno un hehe.. tapi takpe, puas hati =D

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …