Skip to main content

Tersentap okayy!!!

Pada suatu malam bertempat di IKEA, seorang ibu dan 2 anaknya sedang berdiri di suatu sudut sedang menunggu si ayah membeli karipap dan aiskrim.

Sambil2 menunggu tu, si ibu melayan anak perempuannya yang berumur 3 tahun berborak. Tiba-tiba si anak bertanya pada ibunya,

Anak: "ummy.. perot ummy tu ade baby ke?"
Ibu : "hahh? (dengan rase nak tersedak) errrrr..takde la sayang... ni ummy nye lemak2 degil ni.."

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah, pertanyaan tersebut menghantui pemikiran si ibu..

'ok, what my daughter's trying to say was "ummy, you look fat and big, you're not pregnant don't you?!!"..Oh no no no... Adakah dah obvious sangat kegemokkan/kemoncettan ku ini huhuhu...huarghhh' (fikir si ibu).

Maka, si ibu telah membuat keputusan untuk mula workout bermula pagi hujung minggu ini... dengan harapan si anak takkan mengeluarkan soalan yang menyentap jiwa lagii.. ;D


:: oo takpe!! ummy takmo bawak gi playground lagi (ummy merajuk) ::

:: si ibu yang gemok dan moncett ::

Comments

  1. heheheeh husna.. husna...
    btw aku pon nak start operasi diet la next week.. jom sama2 mengempes kn perutss =p..

    ReplyDelete
  2. so sweet la ur dotter. Sama la kita. Bila dah bersalin ni susah tul nak jaga perut ni

    ReplyDelete
  3. yani : nak nangis woo kene se das dr husna =D. moh le kite sama2 bersenam sebelum sofia tegur mama die laks hehe =D

    liza: susah kan? =D.. amat jeles dgn mommies yg body boleh maintain kalah anak dara =D

    ReplyDelete
  4. hehe,cute je kan,biasanya apa yg dikatakan bebudak ni jujur dan telus.
    wahhh..pasni gi work out la ye..selamat berjuang.

    aku ni pun sbb keturunan kecik.mak ayah aku kecik..ngandung pun kecik je perut aku ni haa..tp,ada je lemak2 degil gak..hehe

    ReplyDelete
  5. ashra : memang jujur dan telus... malu le bile anak sendiri tegur haihh..

    ayu : ayu maintain kecik molek aje.. leh kasi petua? =D

    ReplyDelete
  6. hohohoo husna2.. cerdik la die nih.. x terfikir kan budak boleh tanye soalan camtu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …