Skip to main content

Aidil Adha 2010 & Ceriti Husna/Aliff

Assalamualaikum..

Besok raya haji..

Kami sekeluarga raya di KL aje.. tak pun Kuala Selangor..tapi belum diputuskan sebab ayah mesti kene imamkan solat sunat aidil adha kat Masjid Al-Amin tu.. ;D

Saya tak balik Kelantan untuk raya sebab nye cuti dah -2 hari dah.. husband punya cuti pun dah -2.5 hari tapi die boleh tolak cuti tahunan next year.. saye lak kene tolak gaji.. kalau amek cuti raya gak dah jadi -4 hari.. no no no... banyak tu kene tolak gaji hehe..

Walaubagaimanapun, saya nak ucapkan selamat hari raya aidil adha kepada semua kawan2.. maaf zahir batin

Ok, off topic...

Ni saya nak tempek gambar buah hati saya.. Husna sedang mewarna, Aliff pulak sibuk nak mewarna jugak.. Husna ni agak cepat bosan dengan satu2 bende nak2 nye kalau bende2 ilmiah. Kalau nak ajar baca Alif Ba Ta ke A B C ke, 1 2 3 ke memang cepat je jemu.. tapi kalau menyanyi, berjoget, ajak buat kek, roti, biskut tu memang laju aje laaa hehe.. tak disuruh pun siap volunteer lagiii..

Aliff sekarang suka tiru apa orang buat. Saya sangat suka bila time makan kat meja, semua tadah tangan baca doa, Aliff pun akan tadah tangan and bile ''amiinn'' die pun raup muka dengan tangan die.. soooo comell (ehh puji anak sendiri kee).. Aliff baru nak belajar berdiri/berjalan. Lambat ke? ehhhh Husna dulu pun 1tahun 2bulan baru berjalan. Doktor pun kata Aliff pun akan ikut lebih kurang kakak die punye time lah.. menyampah gak bile orang dok compare progress anak kite ngan anak org lain.. lain budak lain leee.. aiyooo.. paling paling nyampah bile orang kata Aliff malass.. adoiii

oklah.. tengok je gambar2 ni ye.. sila abaikan sampah sarap di sekeliling tu pasal time tu tengah bergotong royong ;D.




Comments

  1. betol2.. ade jugak orang yg tak faham konsep lain budak lain la development die.. ye tak? malas la nak layan golongan cmtu.. dengar je.. tp wat taktau.. ahaha

    ReplyDelete
  2. betul betul betul... lain budak lain serba serbi.. janji anak2 membesar sihat walafiat dah le kan? lambat jalan ke..lambat cakap ke..lambat tumbuh gigi ke, semua perkara kecik aje =D

    ReplyDelete
  3. selamatHari Raya aidiladha tuk ko sekeluarga.hehe..
    suka aku tgk anak2 ko..tak sabar lak tggu anak k2 membesr sama2 dgn kakaknya ni.mesti seronok lyn kerenah dorang

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya liza..
    tak pe, budak2 memang lain perkembangannya..
    sgm 8 minggu depan..berminat nak dtg lagi ke..hehe

    ReplyDelete
  5. ashra: selamat hari raya =D.
    time anak2 baik mmg best la layan tapi part yang buat perangai tu memang hangin gak laaa hahaha!!

    ayu: selamat hari raya..
    sgm8, dah tau ade tapi lom bagi application kat husband hehehe..
    insyaAllah nak join tapi tengok keadaan kalau banjir gelombang kedua ade+teruk, kene duty/gi kerje time tu ;D

    ReplyDelete
  6. seronoknye tgh 2 beradik nih..

    * tp part org compare2kan anak tuh, mmg menyampah okeh.. biarla kan, asalkan anak kite sihat.. hihihihiihi..

    ReplyDelete
  7. ninie: tunggulah baby lahir nanti, mesti seronok gak tengok qisya main ngan adik die ;D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …