Friday, 15 October 2010

pasang surut dalam breastfeeding (@_@)



:: ini budak Aliff Rayyan manyak manja oooo ::

Assalamualaikum..

Dah lama saya tak cerita apa2 pasal breastfeeding. Nape yer..

Rupa-rupanya memang sahih semua cerita tentang pasang surut dalam breastfeeding. Kalau tak kuat semangat memang boleh stop terus aje. Aliff Rayyan dah pun setahun. Paling tak tahan habit dia yang kadang2 menggigit sekuat hati nya tu. Eiiii ringan aje tangan nak lepuk..

Sekarang PISA saya memang sedang berhibernasi sebab saya fully on Harmony sekarang (saya memang fail part perah pakai tangan, which is the best way). Rasa cam rugi aje kan tapi nak buat camne. Asek luka aje. Suction PISA agak kuat (berbanding Harmony), so kadang2 start pam aje terus keluar berdarah. Memang perit la. Tapi tetap gigih nak teruskan selama yang boleh. Teringat masa kat Sabah aritu, tertinggal krim sapu, masa Aliff lepaskan, menitik2 darah..ergghh sakit woo..

Stok EBM?
hmm.. sejak asek2 luka, baik kejap luka balik, memang tak meriah sangat EBM. Sekarang ni tengah berusaha nak stokkan balik EBM kat freezer. Few weeks back memang stok dah jadi zero. Apa yang pam hari ni, bagi besok. Maybe salah satu sebab tak dapat maintain stok EBM was sebab saya practice bagi fresh EBM aje. Kalau lebih baru simpan. Ada one time tu tetiba Aliff minum extra pulak, so EBM dah jadi ngam2 aje. EBM yang dok stok dulu2 memang cukup time, lebur aje.. tetibe rasa nyesal tak guna frozen EBM dulu (oh nyesal sekarang tiada gunanya..hehe..) kalau tak, sure stok still banyak, kalau tak pun, masih steady lagi la.. Frozen EBM saya sekarang? hmm ade la dalam 5 kali minum aje..(syukur alhamdulillah =D)

Bos/u-mate saya selalu dok tanya bile saya nak keluar utk audit/outstation.. errr, dalam keadaan kritikal sekarang memang takley la kot..ape le Aliff nak minum nanti..stok pun takde. kalau pergi audit, paling singkat pun 3 hari. Biasa2 seminggu. Ohoho..lom boleh lagi pergi..

Takpe takpe.. sekarang saya dalam misi menambah stok frozen EBM. Pas dah banyak nanti, saya akan gi audit ok boss?..

Saya akan berusaha lebih gigih!!
Doakan saya kawan2..
=D

4 comments:

  1. tak pe..aku doa akan sentiasa dimudahkan hingga la 2 thn lebih nti k?ada rezki aliff tu...

    ReplyDelete
  2. Lieza

    'Suction PISA agak kuat (berbanding Harmony), so kadang2 start pam aje terus keluar berdarah. Memang perit la'

    ayat ini dah boleh masuk category mengerikan 7 takutttttt

    aku baca sekali jer terus rs nyilu d whole badan

    huaaaaaaaaaaaaaa....x nakkkkkk

    ReplyDelete
  3. huhu...dapat bayangkan keadaan liza macam mana.. sbb pernah alami juga...berapa bulan ayu tinggalkan spectra 3 + avent ni..perah ngan tangan mmg tak meriah la...ni pun baru je berjinak2 balik ngan s3..sbb tgk mcm dah ok ..tak luka sgt..cuma danial mmg kuatnya menyusu...mlm2 mmg tak lepas laa...asal lepas je, mesti menangis...

    ReplyDelete
  4. ashra: thanks.. memang berdoa camtu la.. semoga dipermudahkan Allah..=D

    azeera : hehehe =D.. lawak la ko.. sekarang ko takut la..tapi bile ada anak nanti and time tu ko decide nak fully breastfeeding, mesti ko tak fikir sakit semua tu tau. korban segala untk anak =D

    ayu: same la ayu..camne ye nak handle anak camni? aliff pun memang kalau boleh taknak lepas la..walaupun dah tido lena pun. kuat menggigit pulak tu. dah buat macam2 cara pun masih gigit gak =D. buat masa ni tahan aje laaa

    ReplyDelete