Skip to main content

pasang surut dalam breastfeeding (@_@)

:: ini budak Aliff Rayyan manyak manja oooo ::

Assalamualaikum..

Dah lama saya tak cerita apa2 pasal breastfeeding. Nape yer..

Rupa-rupanya memang sahih semua cerita tentang pasang surut dalam breastfeeding. Kalau tak kuat semangat memang boleh stop terus aje. Aliff Rayyan dah pun setahun. Paling tak tahan habit dia yang kadang2 menggigit sekuat hati nya tu. Eiiii ringan aje tangan nak lepuk..

Sekarang PISA saya memang sedang berhibernasi sebab saya fully on Harmony sekarang (saya memang fail part perah pakai tangan, which is the best way). Rasa cam rugi aje kan tapi nak buat camne. Asek luka aje. Suction PISA agak kuat (berbanding Harmony), so kadang2 start pam aje terus keluar berdarah. Memang perit la. Tapi tetap gigih nak teruskan selama yang boleh. Teringat masa kat Sabah aritu, tertinggal krim sapu, masa Aliff lepaskan, menitik2 darah..ergghh sakit woo..

Stok EBM?
hmm.. sejak asek2 luka, baik kejap luka balik, memang tak meriah sangat EBM. Sekarang ni tengah berusaha nak stokkan balik EBM kat freezer. Few weeks back memang stok dah jadi zero. Apa yang pam hari ni, bagi besok. Maybe salah satu sebab tak dapat maintain stok EBM was sebab saya practice bagi fresh EBM aje. Kalau lebih baru simpan. Ada one time tu tetiba Aliff minum extra pulak, so EBM dah jadi ngam2 aje. EBM yang dok stok dulu2 memang cukup time, lebur aje.. tetibe rasa nyesal tak guna frozen EBM dulu (oh nyesal sekarang tiada gunanya..hehe..) kalau tak, sure stok still banyak, kalau tak pun, masih steady lagi la.. Frozen EBM saya sekarang? hmm ade la dalam 5 kali minum aje..(syukur alhamdulillah =D)

Bos/u-mate saya selalu dok tanya bile saya nak keluar utk audit/outstation.. errr, dalam keadaan kritikal sekarang memang takley la kot..ape le Aliff nak minum nanti..stok pun takde. kalau pergi audit, paling singkat pun 3 hari. Biasa2 seminggu. Ohoho..lom boleh lagi pergi..

Takpe takpe.. sekarang saya dalam misi menambah stok frozen EBM. Pas dah banyak nanti, saya akan gi audit ok boss?..

Saya akan berusaha lebih gigih!!
Doakan saya kawan2..
=D

Comments

  1. tak pe..aku doa akan sentiasa dimudahkan hingga la 2 thn lebih nti k?ada rezki aliff tu...

    ReplyDelete
  2. Lieza

    'Suction PISA agak kuat (berbanding Harmony), so kadang2 start pam aje terus keluar berdarah. Memang perit la'

    ayat ini dah boleh masuk category mengerikan 7 takutttttt

    aku baca sekali jer terus rs nyilu d whole badan

    huaaaaaaaaaaaaaa....x nakkkkkk

    ReplyDelete
  3. huhu...dapat bayangkan keadaan liza macam mana.. sbb pernah alami juga...berapa bulan ayu tinggalkan spectra 3 + avent ni..perah ngan tangan mmg tak meriah la...ni pun baru je berjinak2 balik ngan s3..sbb tgk mcm dah ok ..tak luka sgt..cuma danial mmg kuatnya menyusu...mlm2 mmg tak lepas laa...asal lepas je, mesti menangis...

    ReplyDelete
  4. ashra: thanks.. memang berdoa camtu la.. semoga dipermudahkan Allah..=D

    azeera : hehehe =D.. lawak la ko.. sekarang ko takut la..tapi bile ada anak nanti and time tu ko decide nak fully breastfeeding, mesti ko tak fikir sakit semua tu tau. korban segala untk anak =D

    ayu: same la ayu..camne ye nak handle anak camni? aliff pun memang kalau boleh taknak lepas la..walaupun dah tido lena pun. kuat menggigit pulak tu. dah buat macam2 cara pun masih gigit gak =D. buat masa ni tahan aje laaa

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …