Skip to main content

Aliff Rayyan dah 1 Tahun!!


Hari ini 7 Oktober 2010..dekat sebulan tak tulis pape..
Hari Isnin lepas, 4 Oktober 2010 merupakan hari lahir Aliff Rayyan yang pertama!!
wah!! sudah setahun anak bujangku itu rupanya.. sekejap aje masa berlalu.. rasa macam baru aje lahirkan Aliff.. dan Alhamdulillah saya dapat menyusukan Aliff sampai sekarang..syukur..
ok tu je nak bagitau..=D


Aliff dah ade 7 batang gigi
Setiap kali nak tumbuh gigi, mesti perangai menggigit ummy datang balik
Dah pandai cakap Ta-ta
Boleh lambai kat orang
Berjoget2 bile dengar lagu
Suka buat muncung2 sambil aksi comel2
Suka tarik rambut kakak bila kakak tido
Banyak mengeluarkan bunyi/bercakap tapi tak faham
Masih suka duduk bawah meja/kerusi

Comments

  1. Happy Birthday ALiff Rayyan!!!!

    ReplyDelete
  2. happy besday to Aliff..
    wahh..umi wat kan kek tuk aliff ek.cantikknye.. =)

    ReplyDelete
  3. heppy besday rayyan...

    alhamdulillah, rayyan masih lagi menyusu ye..caiyok2...

    nampak rayyan makin besar, danial plak makin susut sejak sakit2 ni..

    insyaallah, 10.10.10 ~ danial plak mencecah 1 thn..^_^

    ReplyDelete
  4. happy belated bday Aliff.. geram tgk pipi Aliff!

    ReplyDelete
  5. thanks semua!!

    ayu: masih menyusu + kuat menggigit.jd trauma pulak sekarang time nk nyusu

    ashra: hm hm.. tak nmpk ke kotak kek king's tu hehe.. tak buat kek la... tak aci tol kan hehe..

    ReplyDelete
  6. dah besar nie...boleh laa tulun mama die wat kek...hikhik

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …